Opskrifter til et stærkt nyt år

Ceviche

Til 6 personer

800 g meget frisk fisk, i filet, og helt uden ben (kuller, torsk, multe og lyssej er rigtigt godt)
Saft af 3 lime, 1 citron og 1 appelsin (eller erstat noget af saft og skal med pomeranser og bergamotter)
Skal af 1 lime og en halv appelsin
2 spsk. æbleeddike
1 spsk. sherryeddike
1 dl olivenolie
2 spsk. salt (måske lidt mere)
2 spsk. brunt sukker
1 tsk. knust sort peber
1–2 røde chili uden kerner og frøvægge (helst aji, men man må tage til takke på denne årstid)
2 knuste allehånde
Et bundt frisk koriander
2 avocado
1 mango
4 modne tomater
Et stort rødløg

Frys fisken i 12 timer. Skær avocado, tomater, mango og rødløg i tynde både. Rør en marinade af citrussaft, krydderier salt, og sukker. Smag til. den skal være syrlig men lige knækket af sødme, og salt nok til også at salte fisken.

Skær tynd farvet skal af en lime og en halv appelsin, det hvide må ikke komme med. Skær i meget tynde strimler. Rør strimlerne i marinaden. Hak korianderen groft. Skær fisken i meget tynde skiver. Læg den i et stort fad sammen med grønsagerne, hæld marinaden over. Lad det trække til fisken er hvid­lig, helt igennem. Det varer mindst 2 og gerne 8 timer. Vend forsigtig rundt et par gange, så alt bliver marineret. Smag marinaden til undervejs med salt og evt. sukker.

Spis køligt med brød.

Thomas’ arabiske torsk

Her kommer så én af de mest interessante måder med fisk, spicy, meget arabisk og meget velegnet til både nytårsaften og en dag, hvor man må have noget helt andet end jul.

Chutney:
1 dåse flåede økotomater (de er bedre end friske på denne årstid)
Stort bundt frisk koriander
1 spsk ristet spidskommen
1 tsk harissa
1 dl sød soya
250 g tørrede tomater
1 dl olivenolie
Salt og peber

1 kg torskefilet i passende stykker

Rist spidskommen på en tør pande til de dufter, knus i morter eller kaffekværn.

Kør med resten af ingredienserne, dog ikke torsken i foodprocessor til en tyk chutney.

Smag til med salt, de tørrede tomater kan være meget salte.

Vend torskestykkerne i chutneyen i et et stort ildfast fad. Fiskestykkerne skal have god plads ellers koger de i stedet for at stege.

Lad det marinere til dagen efter, filmet i køleskabet.

Bag ved 160 grader i 10–15 min. Spis med brød og couscous.

Pollo Isabella

1 stor kylling skåret i 12 stykker
2 friske chili
½ dl smuttede mandler
1 dl store rosiner
1 dl svesker med sten
1 laurbærblad
1 spsk. spidskommen
1 hel muscatblomme/½ tsk. revet muscatnød
1 tsk. hel safran
½ dl eddike
1 dl olivenolie
1 helt pillet hvidløg
2 store løg i tynde både
2 dl hvidvin
Salt og peber

Blød frugten ud i hvidvinen, stød safranen i lidt vand i en morter.

Brun løg, hele chili og krydderier i olien, brun kyllingen og kom resten af ingredien­serne og lidt vand ved. Lad det putre ½ time, kom frugt og safran i og lad det simre færdigt.

Spis med brød, avocado/tomatsalat og kartofler.

Godt Nytår
Camilla Plum