Bagermester Gottfred Smolkes originale Honningkage-opskrift fra bageriet i Christiansfeld

Opskriften har været i Gottfred Smolkes familie gennem generationer og menes at være helt tilbage fra 1785. Familien tog opskriften med fra Tyskland og har holdt den tæt inde på kroppen indtil nu.
Hvis man vil have hjerterne til jul, skal man begynde i midten af september.

Honning grunddej:

Honning varmes op til ca. 50 – 60 grader og hældes i røremaskinen, hvor mel og vand tilsættes, og alt æltes godt igennem. Dejen skal derefter henstå i tre måneder ved ca. 15 grader.

Sirups grunddej:

Siruppen varmes op til 50-60 grader, blandes med melet og hviler i 1 måned.
Honningkage krydderiblanding: Bland alle krydderierne sammen.

Honningkage krydderiblanding:

Honningkagedej:

plus "en sjat" vand for at forkorte ventetiden fra 1 år til 3 måneder...
Det var ikke med i den oprindelige opskrift...

Hjortetakssaltet røres op i æggeblommerne. Potasken røres op i vand. De to grunddeje tilsættes, og det hele æltes sammen. Både honningdejen og sirupsdejen vil være ganske hårde at arbejde med i begyndelsen, men fat mod - det bliver nemmere efterhånden som dejen bearbejdes.

Lad dejen hvile til næste dag - og så er det endelig tid til at bage. Dejen rulles ud i et lag på 2 - 3 mm. Udstikkes og bages ved 200 grader i ca. 5 minutter.

Honningkager opbevares bedst køligt og let fugtigt f.eks. i en plasticpose i køleskabet, og de skal tempereres, inden de spises.

De kan overtrækkes med chokolade eller lægges sammen med abrikosmarmelade. De kan også nydes smurt med lidt smør.

Mange lags Hindbærkage

Den holder næsten uendeligt, og en kage er til mange, man kan spise i hvert fald 20 mennesker af med den, i meget tynde skiver, med lidt friske bær og flødeskum til.
Hvis man ikke gider bage minimum tolv bunde af dejen skal man bare glemme det, fliden lønner sig, og færre lag giver en kedeligere kage.

Pisk smør og sukker hvidt og skummende, tilsæt æggene et ad gangen. Det tager sin tid og det skal det.
Sigt mel og bagepulver sammen ned over dejen og vend rundt til dejen er helt jævn. Tegn cirkler med en middagstallerken på bagepapir, og bred dejen ud så tyndt som overhovedet muligt inden for cirklerne. Der skal være dej til min 12, gerne 16 bunde.
Bag dem ved 175 grader til de er lysebrune i kanten og ikke mere. Man bruger en del bagepapir selvom man kan lægge kagen sammen efterhånden som bundene køler af, og bruge papiret igen.

Smør hindbærsyltetøjet ud over bundene i et meget jævnt, tyndt lag, til syltetøjet er brugt op. Hvis man er i tvivl om mængden kan man dele det op i mindre portioner til f. eks 3 bunde.
Pak kagen – med kagefad - i film og gerne flere gange rundt. Det skal være tæt. Vent med at spise af den til l december.
Opbevar kagen køligt, men ikke i køleskabet.

God fornøjelse

Camilla Plum