Mine bedste Tomatopskrifter

Du får en lavine af virkeligt gode opskrifter med tomater, som du forhåbentligt har mange af lige nu

Tomat-chili Syltetøj

Syltetøjet her er uventet dejlig. Den kan laves stærk, mild eller helt uden chili , Der skal bruges mindre sukker end i så mange andre marmelader. Tomater har meget mere sødme end man tror. Brug en frisk chili som Aji, kun en smule, man kan altid komme mere i. Smagen og styrken udvikles i varmen, men syren fra tomaterne æder også en god del af styrken, så far med lempe, og smag til efterhånden. Man kan vælge at lave den stærk, men det lækreste er næsten, når man bare lige får et lille spark på tungen. Begynd med 400 g sukker til de 2 kg tomater. Man kan altid tilsætte mere, hvis marmeladen ikke er sød nok.

Ingredienser:

Skær tomaterne i store stykker, og hak chilierne fint. Kom det i en sauterepande eller en anden flad gryde, som ikke reagerer med syre, sammen med ca. 400 g sukker og fintstrimlet skal af citronerne. Kog ret voldsomt, til det er kogt ind til marmeladekonsistens. Smag til med sukker undervejs, og rør citronsaft i, når gryden er taget fra varmen.

Brug det til denne her virkelig skønne dessert , og resten på toast og ostemadder.

Tomattærte

Er en dessert, gerne med creme fraiche , men jeg vil også meget gerne spise den til lagrede oste. Man begynder med tomatsyltetøjet

Ingredienser:

Samles med hænderne , men kun lige akkurat, Lad dejen hvile på køkkenbordet i en times tid, Rul meget tyndt ud og beklæd en stor tærteform med den. Fyld ca. 2 cm tomatsyltetøj i, og bag ved 165 C til bunden er gennembagt og gylden

Disse her tomater er min mest elskede opskrift, den perfekte måde af bruge af sæsonen overflod. Tomaterne kan varmes igennem til et tomatsauce, indgå i lasagnen nedenfor, eller kommes i gryderetter og pastasaucer hele vinteren. Hvis man bruger rigtige sylteglas med gummipakning skal de lukkes helt, før de kommer i ovnen. Hvis man bruger brugte glas med skruelåg, gør man, som der står i opskriften.

Henkogte tomater

Ingredienser:

Skær tomaterne i kvarter og prop dem meget tæt i sylteglas. Fordel krydderier og olie i glassene og luk lågene næsten helt til. Stil glassene i ovnen ved 110 C, til de bobler tydeligt og tomaterne ser tilberedte ud. Tag dem ud af ovnen med grydelapper og luk glassene helt til. Det sprutter! Sæt glassene tilbage i den slukkede ovn og lad dem køle af. Vask glassene, hvis det er nødvendigt og opbevar et køligt sted, de holder i hvert fald 1 år.

Alle elsker lasagne, men jeg får det ikke lavet, hvis jeg først skal lave bechamel, sugo og så vente på at den bager. Så jeg har lavet en supernem og dejlig opskrift, hvor det nærmest er et samlesæt, som man så kaster i ovnen. Det er convenience på den gode måde. Den skal ikke bage så længe som en lasagne med tørrede plader, måske 25 minutter. Det kræver så, at man har lavet de henkogte tomater i tide, eller at man laver en frisk og krydret tomatsauce i stedet af et kilo gode tomater, med de samme ingredienser som til de henkogte tomater. Det er vigtigt, at denne tomatsauce er saftig. Det er den, lasagnepladerne koger i.

Tomatlasagne

Til 4–8 efter sult

Ingredienser:

Læg lasagnepladerne, skiftevis med de andre ingredienser i et dybt ildfast fad. Begynd med tomater og slut med mascarpone og parmesan. Imellem lagene blander man ingredienserne, som man selv finder for godt.

Bag ved 175 C, til den er godt og grundigt gennembagt og lasagnepladerne er al dente. Det er en god ide at trykke lidt ned på den undervejs med bagsiden af en grydeske, så væden dækker pladerne.Det smager forfriskende enkelt, og er skønt med en salat og brød.

Den enklest tænkelige tilberedning er de honningbagte tomater, rige af estragon og serveret med marinerede bøffelmozzarella.

Karamelliserede hvidløgstomater med estragon

Tilbehør til 4–6 personer

Disse her tomater er gode. Langsom bagning gør hvidløgene møre som smør. Karamelliserede tomater smager himmelsk i sig selv. Estragon er mindst lige så godt som basilikum til tomater, en fin, uventet smag. Rester kan bruges i sandwich.

Ingredienser:

Vend det hele rundt i et dybt ildfast fad, hvor det ligger i halvandet lag. Sørg for, at estragonen er godt nede i grøntsagerne, så den ikke bliver brændt. Bag ved 130° C, til det er karamelliseret og gennemmørt. Det tager en times tid eller mere. Spis koldt eller varmt til næsten hvad som helst.

Marinerede bøffelmozzarella

Til 4–5 personer

Ingredienser:

Vend det hele sammen, lad trække i mindst to timer, men gerne til dagen efter.

God fornøjelse!

Camilla Plum