Jordbærdesserter

Gelé er en gammeldags dessert, som vist har fået et dårligt ry, og det er synd og skam. God rigesmagende gelé, uden for meget husblas, er dejligt. Med for meget husblas skal den tygges og det er virkeligt ikke godt, god gelé skal smelte når den kommer ind i munden. Den skønne hyldegelé er perfekt til fuldmodne jordbær, eller et glas med tynde både af virkeligt modne ferskner.

Hyldegelé med jordbær

Til 4 personer

2,5 dl ufortyndet hyldeblomstsaft
en blanding af saft af en citron, 0,5 dl brun rom og koldt vand til der er 2,5 dl
5 blade husblas
500 g jordbær
friske hyldeblomster

Blød husblasen op i koldt vand, til den slasker, smelt den i lidt af romsaften, og bland alt til husblasen er fordelt. Fordel jordbær og hyldegelé i skåle eller glas, og køl af til det stivner. Pynt med hyldeblomster.

Det er yndigt som det er, men også fortryllende godt med hyldecurd lettet med flødeskum, eller med vanilleis.

Havregrynskager med jordbær

Til 8 personer eller til ca. 40 kager, d.v.s. for mange, men de skal nok blive spist.

Kager:
150 g rørsukker
75 g sirup
125 g smør
½ dl fløde
1 ½ spsk hvedemel
½ tsk. bagepulver
reven skal af 1 citron
50 g smuttede mandler
50 g grove havregryn

ca. 1,5 kg jordbær
4 dl creme fraiche 38%
1 vanillestang
4 spsk flormelis

Lad sukker, sirup, smør og fløde koge sammen i en gryde. Køl det lidt af.

Sæt ovnen på 175 grader.

Hak mandlerne groft, og bland dem og resten af ingredienserne i karamel­len.

Sæt dejen med en ske på bagepapir. De flyder meget ud, så der kan ikke være mere end 6–8 på en plade. Bag i 8–10 min. Lad dem stivne lidt, men ikke helt, før de tages af pladen med en paletkniv. De kan holde sig nogle dage i en tæt dåse.

Kagerne lægges sammen med halverede jordbær og enten flødeskum rørt med de udskrabede vanillekorn, eller creme fraiche 38% pisket luftigt med vanillekorn og flormelis til at bryde syrligheden.

Hofdessert med jordbær

Til 20 personer

Marengs:
6 æggehvider (2 dl)
340 g flormelis eller 4 dl rørsukker
1 tsk. eddike

Pisk æggehviderne med eddike sukkeret til stift skum. Det er færdigt når sukkeret er HELT opløst. Bages midt i en 100 grader varm ovn i 45–120 min. alt efter størrelsen.

NB: Når man bruger rørsukker til marengs skal skummet piskes i længere tid. Derfor kan det være en fordel først at findele rørsukkeret i en foodprocessor eller i en morter.

Chokoladesauce:
2,5 dl fløde
125 g chokolade, ca. 65%
4 spsk flormelis
2 spsk kakao

Kom det hele i en gryde og rør til chokoladen er smeltet. saucen kan laves dagen før og opbevares i køleskabet. Den bliver lidt for tyk, men kan røres flydende igen med et piskeris.

Vanilleis
1,5 l piskefløde
300 g sukker
2 vanillestænger
10 æggeblommer

Flæk vanillestængerne, skrab kernerne ud og bland det i sukkeret. Kog vanillestangen i 2 dl vand i 10 min. Køl af. Fisk vanillestangen op. Pisk fløden til blødt skum. Pisk æggeblommerne med sukkeret. Bland det hele forsigtigt sammen. Kom cremen i ismaskine og frys. Hvis der mangler en ismaskine kommer man cremen i en stor plasticbeholder, sætter den i fryseren og pisker i den hver halve time til den er tyk, cremet, helt uden krystaller og fantastisk. Så kommer man den i den form, som den i sidste ende kan vendes ud af. 20 min. før isen skal spises tager man den ud af fryseren, dypper formen i varmt vand, og vender den ud.

Desuden
2 kg jordbær
flødeskum af 4 dl piskefløde

Når alt er klar stavler man hele på enten portionstallerkener eller et meget stort fad, Skiftevis is, jordbær, marengs og flødeskum, dekorer med chokoladesaucen, som mørke bræer af chokolade over den rødhvide klaphat af en dessert.

God fornøjelse
Camilla Plum