Eddikemor

Eddikemor er en svamp der laver sukker/alkoholholdige væsker om til eddike. Den findes overalt, men hvis den får lov at vokse kan den blive så stor som en kalvelever.
Eddiken dannes når luft får adgang til væsken, f. eks i en åben flaske vin. Den laver alkoholen om til eddikesyre, og det kan gå rigtigt hurtigt. Men også sukkerholdige safter kan blive til eddike, hvis der ilt til stede vil sukkeret først gære til alkohol, og dernæst videre til eddike.
Men det er ikke alle eddikesvampe der giver et lige velsmagende resultat, så derfor skal man gå ind og styre processen lidt. Det gør man med en eddikemor.
Eddike laves f. eks af rødvins eller ølsjatter, og jo bedre øl/rødvin jo bedre eddike kommer der ud af det. Men man kan lave fantastisk eddike af risvin, hyldeblomstsaft, kirsebærsaft, æblesaft, og i princippet alle andre slags hjemmelavet saft.
Det forgår i en beholder der kan tåle mosten, dvs. syrefast, og den skal ikke være lukket tæt. Gæringsprocessen kræver ilt.
En glas- eller stentøjskrukke/flaske med et løst låg er fint.
Husk at binde et stykke stof om åbningen med en elastik, , så der ikke kommer insekter i krukken.
Man hælder løbende nye sjatter i, og tapper en gang imellem eddike af som har godt af at lagre inden brug i lukkede flasker.

Jeg sælger eddikemor, klar til brug i Netbutikken, og i Gårdbutikken, men det er svært at følge med efterspørgslen, så den er nogle gange udsolgt.

Camilla Plum