Appelsin-honningkage

Opskriften er til en bradepande eller til to springforme.

500 g honning
500 g muscovado sukker eller Goor, Shakr, eller indonesisk Palmesukker
3 dl vand
2 æg
1 kg hvedemel
2 tsk. natron
Nogle få dråber pomerans eller appelsinolie
4 spsk krydderi til krydderkage og brune kager
Revet skal af 3 appelsiner eller pomeranser
250 g grønne eller gule rosiner
100 g hakket kandiseret/ syltet orangeskal

Smelt honning, sukker og vand sammen i en stor gryde. Køl helt af. Rør citrusolien ud i lidt vand, og rør det ud i siruppen. Rør mel, krydderiblanding, natron og tørret frugt sammen, rør det hele i, direkte ned i gryden.

Kom i smurt bradepande og bag ved 150 grader i ca. 40 min.

Hvis man bager den i springform skal den have længere. Kagen skal akkurat ikke hænge fast i en træpind. Men hvis den får for meget bliver den tør, så der skal holdes øje.
Kagen kan holde i årevis pakket ind i pergamentpapir. Hvis den bliver lidt tør kan man pakke den samen med en hakket rå stor kartoffel i en plasticpose i et par dage, eller lige dyppe den i vand og lune den igennem ved 50 C i ovnen.

Det er den slags honningkage som smager klart bedst med smør på, og måske æblemarmelade eller ost på.

Passolini med Citronblade

Hvis man har et citrontræ, så ved man hvad jeg taler om, at Citronblade har en meget appetitlig smag og duft, som er meget forskellig fra både blomsterne og frugterne, men alligevel klart citronduft. De formår at overføre deres sjæl til råvarer de er sammen med i længere tid, de er skønne at komme i kryddersalt og sukker, eller man kan bruge dem til den klassiske Romerske julekonfekt, som består af en citrusmættet pakke, ’Passolini’, fra Camapania, som spises til jul. Den helt rigtige opskrift kræver at man har et citrontræ og kan nænne at pille nogle store blade af det. Men hvornår behøver noget at være helt rigtigt for at være godt.

200 g grønne eller gule rosiner
3 spsk. grappa eller Marc
50 g hakket kandiseret orangeskal og 50 g hakkede smuttede mandler
2-4 dråber citronolie
(10 store citronblade.)

Dryp citronolien ned i grappaen i en skål, rør resten af ingredienserne i. Lad det stå et par dage til grappaen er suget op i rosinerne.

Hvis du har de friske citron blade, så pakker du blandingen ind i dem og binder dem til små pakker med en fin snor om. Kom dem i en æske og lad dem tørre stille og roligt, til jul. Bladene bliver knastørre og dufter som et eventyr, rosinerne inden i bliver kun bedre og bedre.

Hvis du ikke har citronblade så kommer du det hele i et patentglas, det skal nok blive dejligt alligevel. Det spises som konfekt, til en kop the eller kaffe , eller som en meget delikat dessert.