Del på Facebook

Hvedeknopper til store bededag – og de er gode!

25 g gær
4 dl lunken mælk
100 g smeltet smør
1 æg
12–13 dl hvedemel med god hæveevne
1 dl sukker
1 tsk. groft salt
Evt. 1 tsk. stødt kardemomme
Og æg til pensling

Opløs gæren i den håndvarme mælk. Tilsæt resten af ingredienserne og ælt grundigt. Hold noget af melet tilbage. Det er vanskeligt at sige præcis hvor meget, der skal til. Der må hellere være for lidt end for meget i. Dejen er klæbrig, og det skal den være. Sæt dejen til hævning et køligt sted til den er hævet flot op. Form til store boller og stil dem helt tæt i en bagepapirsforet høj bageform, helst firkantet. Hvis der er for meget plads fylder man ud med krøllet sølvfolie. Hæv lunt til de er hævet vildt op og er helt skumagtige at føle på. Bag ved 200 grader til de er gennembagt. De bliver høje, så man skal flække dem i tre stykker hver og riste dem gyldne. Spis med smør.

Kørvelmayo

3 ansjosfileter
2 spsk citronsaft
1 spsk æbleeddike
1 helt lille æg og en æggeblomme
revet skal af en halv citron
1 fed knust hvidløg
2–3 dl olivenolie
1 spsk dijonsennep
1 spsk saltede capers
et stort bundt kørvel
purløg til drys

Kom æg, capers, citronskal og ansjoser i foodprocessor, Pisk det sammen, og pisk så olien i lidt ad gangen,tilsæt eddike, citronsaften, sennep, hvidløg og kørvel når al olien er opsuget.Kør til dett ike er fuldstændigt finthakket, smag til., og spis samme dag.Virkelig dejligt til æg, fisk, kold kylling.

Den bedste lagkage

Bunde til 2 lagkager:
9 æg – middelstore
375 g sukker
½ vaniljestang
revet skal af ½ citron
50 g meget fintmalede mandler
75 g smør
250 g mel
2 spsk bagepulver

Smør 2 springforme med smør. Fór dem med bagepapir som klemmes fast med bunden. Smør papiret også. Sæt ovnen på 175 grader. Pisk æggene til hvidt skum med sukkeret og vaniljekornene. Sukkeret skal være fuldstændigt opløst.

Det kan ikke nytte noget at stoppe halvvejs, så bliver bundene flade.

Riv citronskallen og bland den og mandlerne i.

Smelt smørret. Vend smørret i æggene, og til sidst sigtes mel og bagepulver ud over dejen, Vend den så forsigtigt som muligt, men der må ikke være mellommer tilbage. Fordel dejen i formene og bag til bundene er lysebrune og springende at føle på. Ca. 30 min. Den ene bund kan fryses. Bundene deles i 3 med en lang skarp kniv, når kagen er helt kold.

Lagkage med råsyltede bær

1 lagkagebund, delt i 3
500 g marinerede bær
flødeskum af 4 dl piskefløde
1 -2 dl. hyldeblomstsaft, passionsfrugtsaft, eller friskpresset appelsinsaft­flormelis

Drys bærrene med sukkeret, rør rundt og mos bærrene let, og lad det trække til sukkeret er smeltet. Dryp alle tre bunde med hyldeblomst­saft og fordel bærrene over de to nederste bunde. Pisk fløden til meget blødt skum og bred ud over bærrene. Læg kagen sammen og giv den et kærligt, men fast tryk. Lad den trække mindst et par timer. Pro­blemet er altid at få den øverste bund tilstræk­kelig fugtig. Kagen kan dekoreres med glasur, men et fint skydække af flormelis i sidste øjeblik og et drys spiselige blomster som stedmoder, hjulkrone, eller dagliljer er lige så fint.