Æblekager

Opskrifterne er fra Camillas kagebog, ‘Helt i Kage’, som er om kager med masser af frugt og bær, som måske ser lidt hjemmelavede ud, men smager helt fantastisk, og med skønne fotos af Anne-li Engstrøm. Bogen kan købes i netbutikken.

Æbletærte med frangipane og havtorngelé

16–20 personer

En klassisk fransk æbletærte i den vildeste luksusudgave med frangipane, som er en vidunderlig marcipanmasse, under æblerne. Man kan fuldt forsvarligt undlade marcipanen og bare lægge æblerne direkte på butterdejen. Her skal der så lige drysses med 200 g sukker for at få lidt sødme i kagen. Geleen er ikke nok til at søde både æbler og usødet butterdej. Man kan også bruge pærestykker eller revne kvæder, som har trukket med sukker i en times tid, i stedet for æblerne. Det er en skøn og nem kage, til hvis man er mange – hvis man ikke er, kan man jo bare dividere opskriften. Kagen skal spises samme dag for at være rigtig dejlig, eller man bager den halvt færdig dagen før og så helt færdig på dagen. Æblerne skal være spiseæbler, madæbler vil blive for fnattede, når de er bagt.

1 stykke butterdej af smør, der fylder hele bagepladen. Bestilles hos bageren.

2 kg spiseæbler
200 g spanske mandler
200 g sukker
– eller 400 g marcipan i stedet for mandler og sukker
2 bittermandler
2 æggehvider
2 dl havtorngelé eller gul mirabellesyltetøj eller abrikosmarmelade

Mål din bageplade og bestil butterdejen hos bageren et par dage i forvejen.

Læg butterdejen på bagepapir på bagepladen. Skær æblerne i tynde både. Smut mandlerne og kør dem til mandelmasse i foodprocessor med sukker, bittermandler og æggehvider. Hvis du bruger marcipan, blandes den i en skål med æggehvider og bittermandler. Smør frangipanen ud på butterdejen. Læg æblerne i et tæt, smukt taglagt mønster ovenpå. Fold en lille kant ind hele vejen rundt om æblerne.

Bag ved 200°C, til tærten er fint brun og gennembagt.

Køl lidt af og pensl æblerne med geleen/marmeladen. Spis lunken.

Havtornsaft, -marmelade og -gelé

Havtorn kan man samle langs kysten hele efteråret, fra de modner i september, til fuglene har spist dem. De er et mas at plukke, for der er virkelig mange torne, men det er hvert minut og hvert et plaster værd. Havtorn har en kompleks, intens tropisk frugtsmag, de er sprængfulde af vitaminer og antioxidanter og giver det yndigste knaldorange syltetøj, saft og gelé.

Havtorn gelerer ikke af sig selv, de mangler pektin, men med lidt husblas går det fint.

Kog bærrene op med vand, til det akkurat dækker – kog sagte i 20 minutter. Kør derefter i foodprocessor, og mas så pulpen gennem en grov sigte for at fjerne kernerne.

Pureen kan sødes og fortyndes til saft eller koges lidt ind med sukkeret til marmelade. Hvis man rører pureen med flormelis, får man den vildeste orange glasur.

Hvis man vil have gelé, søder man saften og tilsætter 1 blad husblas pr. dl saft.

Hvis det er havtornmarmelade, man begynder med, varmer man den op i en lille gryde, og rører et blad husblas i pr. dl. Husblassen blødes op i koldt vand i 5 minutter, krammes for vand i hånden og smeltes med først en smule saft/marmelade i en lille gryde, derefter resten af marmeladen/saften, så man er sikker på, at husblassen bliver jævnt fordelt. Køl lidt af og brug som topping på en cheesecake, på æbletærte eller brug den som glasur på alle mulige kager.

Mormors/Bagt æblekage med mandler

Til 6 personer

mos af 1½ kg æbler, gerne med 1 kvæde i meget små stykker
3 dl rasp
2 dl sukker
100 g smør
50 g mandler

Skræl og kvart æblerne. Fjern kernehusene. Kom æblestykkerne i en gryde med en lille smule vand. Damp ved svag varme, til æblerne nærmest opløser sig til skyer. Til nogen æbler skal man tilsætte en hel del ekstra vand, måske 2 dl. I andre æbler er der så meget vand, at det ikke er nødvendigt. Man må holde øje. Smag til med sukker til en ret sød mos.

Smelt smørret på en pande der kan rumme både rasp og sukker, kom sukkeret på og lad det smelte lidt, rør raspen i og lad den stege sprød. Læg æblemos og rasp lagvist i et ildfast, smurt fad. Slut med rasp. Hak mandlerne og drys dem over. Bag ved 175 grader til kagen er godt gennembagt, ca. 35 minutter. Køl af og pynt med klatter af paradisæble- eller kvædegelé.

God fornøjelse
Camilla Plum