Irsk – Engelsk Julekage

En helt vidunderlig og rigtig frugt spækket engelsk (eller rettere Irsk Julekage. Opskriften er Darina Allens), og den kan ikke laves bedre.

Den bliver kun bedre det første ½ år, og det er på tide at bage den nu, så den er klar til jul. Du kan finde de skønneste ingredienser her

225 g saltet smør
225 g blødt sukker. F.eks. indisk palmesukker - ’Shakr’
6 øko æg
285 g mel
1 spsk. Krydderi til brune kager & Krydderkage
65 ml irsk whisky
340 g grønne rosiner
340 g korender
340 g rosiner
170 g hel sukat
170 g hele syltet orangeskaller
55 g malede mandler
55 g hele smuttede mandler
3 fintrevne bitre mandler
Revet skal af 1 øko citron
Skal af 1 øko appelsin
½ dl orangeblomstvand
1 meget stort eller 2 mindre æbler, revet.

For en springform på ca 23 cm med bagepapir.
Hak mandlerne, hak sukat og orangeskaller ret fint, ca 4 x 4 mm. og bland med resten af frugten, bitre mandler, revet citrusskal, malede mandler, og halvdelen af whiskyen (som også kan være Cognac, Armagnac, eller Calvados. Lad det trække et par timer.
Varm ovnen op til 180 C. Rør smør og palmesukke helt lyst, og luftigt, og rør æggene i lidt ad gangen så den ikke skiller, sørg for at æggene er helt inkorporeret i dejen før du tilsætter mere. Bland halvdelen af melet og krydderiblandingen med en lille smule salt og vend forsigtigt i dejen.
Bland alle de tørrede frugter med resten af melet, og revet æble og vend forsigtigt i dejen.
Melet forhindrer fyldet i at falde til bunds.
Fordel i formen og glat med våde hænder, lav en svag fordybning i midten, og dæk formen med bagepapir. Prop kagen i ovnen. Efter en time reduceres varmen til 160 C. Kagen er færdig efter ca. 3 timer, prøv med en træpind, som skal komme helt ren op af kagen efter 2 timer. Lad en blive i formen og hæld resten af whiskyen og orangeblomstvand over. Lad den samle sig til næste dag. Tag så ud af formen, men ikke af papiret. Pak ind i mere papir og til sidst i folie. Lad den trække et køligt sted til Jul. Der kan man så give den glasur, marcipanovertræk, eller lade være.