Del på Facebook

Januaropskrifter med chili

Råmarineret fisk med bergamotte og chili

Meget nemt og meget, meget aromatisk.

Til 4 personer

Rør skal, saft, chili, salt og sukker sammen og fordel det over fisken i et lille dybt fad. Lad det marinere til dagen efter og vend et par gange under vejs. Skær i tynde skiver og fordel lidt af saltlagen over fisken på tallerknerne.

Spis med brød og en grøn salat.

Sambal

Kom det hele i en wok og kog sammen over høj varme, til chilierne er kogt. Blend og smag til. Smagen udvikler sig i løbet af nogle timer, så kan man smage til igen.

Varm salat med bagt karamelliseret græskar

Til 4 personer

Kog kikærterne med 4 fed hvidløg, en hel chili, laurbærblade, 1 spsk. hele peberkorn, 1 spsk. salt og vand til der står 5 cm vand over ærterne. Kog sagte til kikærterne er møre. Sigt det, men lad krydderierne blive i, chilien og hvidløgene moser man bare ud i ærterne.

Gem kogevandet, det er dejligt i suppe. Køl lidt af og bland så med 0,5 dl olivenolie. Det kan man også gøre i god tid, bare kikærterne ikke kommer i køleskabet, så dør de.

Skær græskarret over, og fjern kerner og det fibrøse møf i midten… Skær græskarret ud i smalle både. Riv skrællen af limefrugterne fint, kun det grønne, og pres saften af. Fjern kerner og de lyse frøhæfter fra 2 af chilierne og hak dem fint. Bland honning, 2 spsk. limesaft, en halv dl. af olivenolien, 1 spsk. groft salt, halvdelen af chilien og 2 knuste fed hvidløg, i et ildfast fad. Vend græskarstykkerne i det. Bag ved 200 grader til græskarret er mørt, og karamelliseret i kanterne. De skal dryppes med resten af lagen, og vendes et par gange undervejs. Hvor længe de skal have afhænger af græskarsorten.

Lav en dressing af resten af olivenolien, groft salt, resten af limesaften, limeskallen, chilierne og det knuste hvidløg.

Arranger det hele på et flot fad, dryp med dressingen, skær fetaen i stykker og fordel over fadet, og spis med godt brød.

Hvis det skal være mere substantielt. kan man riste en pakke små chorizo og spise til.

Varm chokolade med chili, vanille og kanel

Varm chokolade skal man lave for sin egen skyld, børn kan som regel bedre lide kakao. Denne her er tæt i smagen, og ikke særlig sød. Jo bedre chokolade man bruger, jo mere intens bliver den. Men det er ikke nødvendigt med mere end 60% chokolade.

Til 8 personer

Sæt mælken over varmen med kanelstang, flækket vanillestang og chilien… Kom den hakkede chokolade i, når mælken begynder at dampe.

Rør sukker, kakao og lidt af mælken glat i en kop. Pisk det i. Tag chokoladen af varmen inden den koger. Smag til. Sigt ned i en varmet kande og drik den med en solid klat flødeskum i.

God fornøjelse
Camllla Plum