Del på Facebook

Juleopskrifter fra 1001 nat

De mere usædvanlige ingredienser kan man naturligvis få enten til julemarkedet eller i netbutikken.

Kardemommechai med friske kardemommeblade

En meget enkel chai, frisk og intens, palmesukkeret giver mange fine smagsnoter og en behagelig syrlighed.

Til 4–6 personer

Kog den nulrede kanelstang og kardemommekapslerne i 1 liter vand under låg i en times tid. Skær ingefær i meget tynde skiver, og hak kardemommebladende groft. Kom dem ned i gryden når den er taget fra varmen. Lad det trække til næste dag eller i hvert fald, til det er koldt. Der skal være ca. 4 dl tilbage. Bryg en kande meget stærk the og varm mælken til lige under kogepunktet. Bland the, mælk og krydderiekstrakt og smag til med palmesukker. Det skal være sødt, men ikke sliksødt. Server i glas med et friskt kardemommeblad i hver. Drik meget varmt.

Man kan også søde krydderekstrakten til en sirup. Så holder den længe i køleskabet med eller uden krydderierne i.

Cuccia

Er faktisk en dessert, man spiser til St. Lucia på Sicilien. Den kombinerer korn, creme og krydderier i en meget fin og anderledes dessert, som siger jul uden at være for meget.

Til 4–6 personer

Pynt:

Sæt kernerne i blød i rigeligt koldt vand i nogle timer eller natten over. Kog dem møre i usaltet vand. Det tager måske 1, måske to timer alt efter hvor gamle kernerne er. Køl helt af, men de må ikke komme i køleskabet så bliver de hårde.

Dræn og drys med ½ tsk. groft salt. Rør alt til cremen sammen og rør den glat, bland med de helt afkølede kerner og smag til med sukker. Det skal være sødt, men ikke rivsødt. Drys med de ristede, usaltede pistacier og kanel.

Det er granatæbletid, og de er vidunderlige på alle mulige salater, krydret mad, på desserter, eller helt enkelt som her, et smykke af en dessert. Prøv at finde granatæbler med helt mørkerøde kerner, de smager bedst.

Granatæble i orangeblomstvand

Overvældede smuk og parfumeret, og en helt utrolig vellykket kombination. Spis som snack, til en kage, over is, eller bare som en let dessert. Vælg de arabiske eller iranske granatæbler med de syrlige mørkt granatrøde kerner, ikke de spanske, som er blege og for søde.

Skær dem over på midten, og bank kernerne ud ved at dunke skrællen udenpå med en grydeske. Først sker der ingen ting, så rasler kernerne ud, til frugten er tom. Man undgår langt det meste af den hvide bitre inder skal, evt. småstykker pilles fra.

Rør kernerne i en skål med 2–3 spsk. rørsukker og lidt orangeblomstvand, og lad det stå, til sukkeret er opløst. Fyld kernerne op i fine glas, og hæld ufortyndet orangeblomstvand på, til det lige akkurat ikke dækker frugten.

Lad det trække koldt i en times tid eller mere.

Man kan gøre det same med rosensaft og rosenvand, og det vil smage mindst lige så uartigt.

Iransk frugtsalat med safran og granatæble

Lige fra 1001 ret, en eventyrlig juvelbesat frugtsalat som passer perfekt til dessert efter julemad, eller efter et iransk, indisk eller arabisk måltid, med sin parfumerede sødme. Den kan spises som der er, den holder sig frisk i flere dage, og den er også meget dejlig som tilbehør til is, en kage, eller med drænet yoghurt.

Man kan også bruge tørrede morbær, lidt berberisbær, som er skønne, tørrede tranebær – hvis man kan få dem uden bonevoks og tilsat smag – friskt æble, sprøde pærer og mandarinsegmenter,

Til 10 personer

Lage:

Rist mandlerne ved 130° C på en plade i ovnen, til de er ristet og har skiftet smag.

Kog lagen sammen, og hæld den over de tørrede frugter. Lad dem stå og trække til de er svulmet op, Det e r bedst hvis de kan stå fra dagen før, men 6-.8 timer kan gøre det. Smag til. Det skal være sødt, men også syrligt, tilsæt evt. mere citronsaft/vand/sukker. Segmenter appelsinerne ved at skære skrællen af dem med en kniv, så alt det hvide er væk, Så skærer man ind imellem lamellerne så kun selve de saftspændte segmenter som består af lange appelsintråde kommer med. Tag kernerne ud af granatæblerne ved at skære dem over og banke på skindsiden rimeligt bestemt med bagsiden af en grydeske. Så rasler de ud. Fjern evt. hvide hinder. Bland det hele og drys med ristede mandler og fint strimlet mynte

God fornøjelse
Camilla Plum