Lammeopskrifter

Her får du mine skønneste lammeopskrifter, det ville være dejligt hvis du prøvede dem med vores meget fine græsfodrede økologiske og velhængte lam. Både fersk lam og krydderier og mine egne krydderiblandinger kan bestilles i min netbutik http://netbutik.fuglebjerggaard.dk/

Lamme-tagine med pomerans eller Bergamotte

2-3 saltede citrusfrugter
1 spsk. hel spidskommen
2 spsk. hel fennikel
1 spsk. stødt gurkemeje
2 spsk. hele grønne kardemommekapsler
1½ kg lammebryst med ben i mindre stykker, eller 1 kg lammehals i skiver
1 spsk. Olivenolie
3 fed knust hvidløg
2 store gule løg, groftrevne
1 tsk. groft knust sort peber
Saft og fintstrimlet skal af 1 pomerans eller 2 bergamotter
Rosenblade, evt. tørrede

Rist spidskommen og fennikelfrø på en tør pande til de dufter, de må ikke blive mørke, knus let i en morter og bland med gurkemeje, skal af halvdelen af de friske frugter, citrusskal, løg, olie, hvidløg og peber, i en skål. Film tæt og sæt i køleskabet mindst et par timer, gerne til næste dag.
Kom det hele i en tagine eller stegeso, læg de saltede citrusfrugter ved. I en tagine sættes den over blusset ved svag varme og steger til kødet er mørt og det hele let karamelliseret, vend en gang imellem, og tilsæt evt. lidt vand hvis det steger tørt. I en stegeso kommer man det hele i, sammen med de saltede citrusfrugter, sætter låget på og bager i ovnen ved 200 c til kødet er mørt. Vurder om låget skal af den sidste halve time for at få det let brunet og karamelliseret, eller om det går fint med låget på.
Ved serveringen strimler man skallen af den sidste frugt meget fint, og drypper saft og skal over kødet Til sidst kan man drysse med en smule gurkemeje og enten friske eller tørrede rosenblade.

Tjälknöl

Jeg har fået opskriften af min søster, på denne vidunderlige frossen knold af stor ynde, hun har tilbragt en stor del af sit voksne liv i Nordsverige, hvor frosne knolde er en om ikke dagligdags begivenhed, så en velkendt del af folkloren.
Jeg har tidligere fået noget tilsvarende i Finland, en såkaldt tjälknöl, hvad der ikke kan udtales af danskere uden at sætte tungen fast med gaffatape i ganen, mens man forsøger at vride ordet ud, eller med en kartoffel i munden. Tjälknöl laves som regel af elg, men rensdyr er også set.
Processen er enkel. Man går ud i sin underjordiske kampestensiskælder, hvor der stadig ligger is fra den tilfrosne elv i vinter, og hiver sin halve elg frem, tager frakken af den og saver en luns på cirka 1,5 kg af og lægger elgen tilbage igen. Så slår man to millioner knot og myg ihjel, så man kan se elgkødet, og går en tur i røgsauna. Efter en tur i en af de 1.000 søer pisker man sig selv med et ordentligt birkeris, man lige har været ude og skære sig, og så er man klar til at lave tjälknöl, så englene synger. Det er det, jeg siger: Der er intet som nordisk køkken.
Nu havde jeg forlagt nøglen til min iskælder, måske mit hundespand havde spist den, men jeg fandt et stykke kalvebov, og jeg har siden lavet det med en lammekølle med virkeligt godt udfald.
En knold kød, der for en gangs skyld faktisk skal tilberedes fra frossen, hvad der jo er usigeligt praktisk for os, der ikke lige går til slagteren rutinemæssigt hver dag, men har kød i fryseren.
Tjälknölen er naturligvis ikke frossen, når den spises. Navnet betyder noget i retning af optøet frostknude, som når frosten går af jorden. Det lyder ikke som sommermad, men det er det i allerhøjeste grad, som sprængt kød altid har været det. Her er tilberedningen bare omvendt, bage først og saltlage bagefter, hvor vi ellers plejer at lægge sprængt kød i saltlage først og tilberede det bagefter.
En tjälknöl er en dejlig let ting, der smager skønt med nye grøntsager, krydderurter og peberrod. Kødet bliver meget, meget velsmagende, smørblødt og silkeagtigt lækkert af den usædvanlige behandling Faktisk også en virkelig smart ting at servere til mange, og det tyndskårne, møre kød rækker rigtig langt.
Den oprindelige norrlandske opskrift er ret ukrydret, for ikke at sige bleg. Min søster krydrer den med forhåndenværende urter, laurbærblade og løg, og det var vidunderligt. Jeg har krudtet den lidt op med urter, som giver en lidt mere kompleks smag, og man kan krydre den anderledes, som man vil med andre urter. Basilikum, timian, rosmarin, lavendler og salvie vil være dejligt, og med finthakket løg, gulerødder, fennikel eller blegselleri i lagen. Jeg vil tro, man kan bruge næsten et hvilket som helst stykke kalvekød, lam eller vildt, den meget lange tilberedning skal nok få det mørt.
Man pakker simpelthen kødet ind i sølvpapir, flere lag, og bager det ved 75 grader i 12 timer, næsten uanset hvor stort kødstykket er. Jeg vil tro, at bagepapir, eller store blade af for eksempel stor syre er lige så godt. Det skal bare være tæt, så kødet ikke tørrer ud.
Tilberedningen er nærmest oldnordisk i sin enkelhed, en ret beregnet på at laves i en vedfyret brændeovn, der er ved at køle ned, fuldstændigt som man siden tidernes morgen har bagt rugbrød og knækbrød, når ovnens temperatur var kølet af, efter at det egentlige brød var blevet bagt.
Finske masseovne, de enorme klodser af sten, som både holder husene varme, sørger for varmt vand og forskellige ovne og ildsteder til madlavning, for slet ikke at snakke om den lune alkove bag på ovnen, hvor gammelfar sover, er fast inventar i et hvert ordentligt finsk bondehus. Sådan en har også konstant steder, hvor temperaturen er jævnt lav af en ovn at være, og hvor tjälknölbagning har været nemt at gå til. Vi andre uden masseovn og finsk bondehus må klare os med almindelig ovn. Man kan eventuelt tørre et hold tomater i en anden bradepande samtidig for at få lidt mere ud af ovnvarmen, men de skal ikke have mere end 5-6 timer.

Opskrift på Tjälknöl

Til 6 personer
En frossen lammekølle på ca. 2,5 kg., urter til at bage med: løvstikke, friske laurbærblade, rosmarin, storbladet salvie, frisk basilikum, estragon, dild,
Lage:1,2 l vand, 1 dl groft salt 1 spsk. hele peberkorn et helt hvidløg i tynde skiver en stor dusk estragon, merian og timian.
Pak det frosne kød og urter ind i sølvpapir, først den ene vej, og så den anden vej. Læg pakken i et ildfast fad og stil det i ovnen ved 75 grader. Tag det ud efter 12 timer. Imens koges en lage. Man kan koge den i god tid, og evt. varme den op, når kødet er færdigt. Pak kødet ud og kom det straks i den varme lage. Lagen skal dække kødet, så man må finde en beholder, der lige passer. Beholderen skal være af stål, emalje eller madegnet plastik. Hvis man ikke har sådan en, kommer man kød og lage varmt i en frysepose og lukker den grundigt. Lad kød og lage køle ned, men ikke i køleskabet.
Efter 3-5 timer tager man det op af lagen. Kødet er klart bedst, hvis det ikke har været i køleskabet. Så det er en god ide at time det, så det passer nogenlunde med, at det er færdigt til spisetid. Hvis det glipper, kan kødet varmes forsigtigt i ovnen under sølvpapir, men meningen er ikke, at det skal være varmt. Lunkent eller koldt er bedst, men der er altså stor forskel på, om det først har været en tur i køleskabet eller det ikke har. Skær det i meget tynde skiver og spis med varme kartofler og friskrevet peberrod, og da også gerne æblepeberroden. Tjälknölen er også skøn som pålæg.

Navarin printaniere - Forårs Lammefrikasse

Til 4 personer
1 kg lammekød i tern
1 spsk olivenolie
3 dl æblecider
1 bouquet garni af persillestilke, merian, timian og hvidløg
1 tsk. majsstivelse rørt op i ½ dl vand
150 g pillede skalotteløg
150 g små majroer i kvarter
150 g ærter
Salt, peber, persille eller andre krydderurter

Brun kød og løg let i olien, i en tykbundet gryde. Tilsæt cider, så meget vand at det dækker kødet, og bouquet garni. Og benet fra kødet. Lad det koge op og skum grundigt. Skru ned. Læg et låg halvvejs på. Det skal plutre langsomt i ca. 1 time. Tag kød (og ben) op når det er helt mørt.
Kom majroer, eller andre grønsager i suppen og kog dem med i ca. 5 min.
Hæld maizenaen i mens det stadigvæk simrer, rør det ud og kom så ærter og kød i. Lad det hele varme i yderligere et par minutter, smag til med salt og peber, og måske en lille smule sukker hvis majroerne er krasse. Et drys persille, et sejt landbrød og så er det forår.

Sprængning er ikke den store dille, måske det der med saltlagen er for mystifistisk, men svært er det ikke. Det kræver bare at man går i gang et døgn før man skal spise, så passer det sig selv.
Sprængt kød får en ekstraordinær aroma, og bliver mørt som smør, det er en perfekt tilberedning til lam, men også til kyllinger, ænder, og kanin. Alle tre ting skal kun have et døgn i saltlagen, og kan ellers tilberedes præcis som lammebovene herunder.
For mig er sprængt og kogt mad meget forårsagtigt, det smager så skønt med de nye fine krydderurter, det er mad der muligvis er gammeldags, men smager overbevisende nutidigt.

Sprængt lam med capers og citron

Til 10 personer
2 lammebove á 1,2 kg
Saltlage:
8 dl groft salt
5 l vand
2 dl sukker
en håndfuld friske laurbærblade
skræl af 3 - 4 citroner efter størrelse
1 spsk hel sort peber
samt 2 spsk saltede kapers, der ikke skal med i lagen

Kog salt, sukker og vand sammen, skum grundigt, og tilsæt krydderier og skal. Køl af. Læg lammebovene i lagen, det er vigtigt at den dækker, så man må finde en beholder der passer i størrelsen, og som ikke reagerer med saltet. Rustfrit stål, madgodkendt plastic, er bedst. Alternativt kan man komme det hele i en stor plasticpose og komme det i køleskabet. Lad Lammebove er tynde og skal kun saltes i 24 timer, hvis man bruger en kølle på samme totalvægt, dvs. 2,4 kg skal den saltes i 48 timer.
Tag kødet op af lagen, og si den, så krydderier og skal gemmes.
Pak de to bove samen med krydderier, og skyllede kapers i sølvfolie, så det er tæt, læg det hele i en bradepande og bag bovene i ovnen ved 175 grader i ca. 2 timer. Lad kødet trække i en halv times tid. Bagetiden er det samme for en kølle.
Spis det smeltende aromatiske kød med kogte hvide limabønner, et solidt drys krydderurter, og fine grønne ærter mos med peberrod,

Lam i dild

Lam er simpelthen noget af det bedste jeg ved, året rundt, og på hundrede måder, men lam i dild kommer jeg tilbage til hvert år, når det bliver vår.
Til 4 personer bruger man en stor bov eller lille kølle, skær kødet fra benet i tern. Kom en krydderbuket, et stort løg i skiver, en porretop, to stilke blegselleri, kvistene fra to bundter dild, 1 tsk frisk timian, 2 fed hvidløg, salt og peber og hvad man ellers har af ender og kanter i en gryde. Læg benene ved, kom 2 dl hvidvin eller tør vermouth på og steg til et meste af væden er fordampet.
Fyld op med vand til det dækker grydens indhold. lad det dampe afsted i 2 timer. Si det og smid grønsagerne væk. Ryst kødet i en pose med hvedemel, ryst det løse mel af igen. Brun kødet i en gryde i smør, det skal ikke være rigtig brunt, kun så det får en let, stegt smag. Hæld suppen på og lad kødet koge stille til det er mørt, det tager ca. 1 time. Hertil kan man forberede to dage før.
Suppen skulle nu gerne være helt guddommelig. Når man skal spise varmes gryden op med lidt fløde, og drysses rundhåndet med fintklippet dild når den er kommet af varmen.
Man kan varme retten grundigt igennem med lidt grønsager som blegselleri, fine ærter, skorzonerrødder, spidskål, som kun skal koge med til det er akkurat mørt. Men grønsagerne er ikke nødvendige, og de kan lige så godt spises til.

Iransk klassiker, vidunderlig, fuld af friske krydderurter,Gormeh sabzi

2 dl olivenolie
1 stort løg
1 helt frisk hvidløg
1 kg lammekød, helst hals
100 g brune bønner, blødt ud natten over
1 spsk advieh
1 tsk gurkemeje
4 bundter bredbladet persille
2 bundter dild
2 bundter koriander
1 bundt forårsløg
1 bundt friske bukkehornsblade
1 bundt forårsløg
½ kg blancheret og krammet spinat
4 - 6 loomi –tørrede iranske lime

Sæt bønnerne i blød dagen før de skal bruges. Hak hvidløg og løg fint, og skær lammekødet I store tern på 3 x 3 cm. Prik 5-6 huller i hver loomi med en skarp kniv. Hak krydderurter og forårsløg groft, og steg dem i 1½ dl olivenolie til de er klasket lidt sammen og gem. Steg løg og hvidløg i resten af olien til det er gyldent, i en tykbundet stegegryde ved svag varme.
Kom kød, advieh og gurkemeje ned til løgene og steg det brunt på alle sider ved høj varme.
Kom bønner og det meste af krydderurterne i, men gem ca.20 % af dem til senere, skru ned for varmen og hæld vand på til det står lidt over ingredienserne. lad det simre til bønner og kød er meget mørt. Lidt før det skal spises kommer man resten af urterne og spinaten i, og lader det simre færdigt.
Spis med basmatiris og raita med dild og mynte.
En tagine kan både være en meget smuk Marokkansk lergryde med konisk låg, eller den ret man tilbereder i den. Man kan bruge den som gryde hvis man har gas, eller på et bål eller grill, men man kan også komme den i ovnen, hvis den kan være der. Mad tilberedt i lertøj bliver bare bedre, forklaringen er at fordampningen er bedre, dvs. mørt kød i mindre, men intens sauce, Man kan i stedet bruge en stegeso, som kan lidt af det samme, bare i ovnen.

Stegt lam med Advieh

2 spsk. groft salt
4 spsk. advieh
10 fed hvidløg
Knus krydderiet med hvidløget til en grov pasta i morteren. Gnub det ind over hele overfladen på en lammebov, hel hals eller lammekølle. Dryp med lidt olivenolie, hæld vand i bradepanden, og steg kødet ved 150 grader til det er meget mørt. Ideen er lammekød som i Mellemøsten hvor det er helt gennemstegt og smeltende, og kan spises med fingrene. Spis med flade brød, og et bundt knasende rå forårsløg at spise til, for rå løg og stegt lam er en fantastisk kombination, en romainesalat i hele blade, og basmatiris.

Dolmeh - Farserede grøntsager med lammekød og advieh

1-2 courgetter
1-3 auberginer
2-3 peberfrugter
180g kogte basmatiris, kogt med salt og 1 tsk. gurkemeje
3 hakkede løg
500 g hakket lammekød
1 dl kogte gule ærter eller gul Dhal
2-3 spsk. advieh
1 bundt dild
lille bundt frisk estragon
meget stort bundt bredbladet persille
olivenolie til stegning salt og peber
Sauce:
4 spsk. Granatæblesirup
2 dl æblesaft
1 dl æbleeddike
60 g pekmez
60 g smør

Udhul grøntsagerne med en ske. Hak indmaden. Steg løg og grøntsags indmad i rigeligt olivenolie til løgene er brunede og blød. Hæld ud af panden og gem. Steg lammekødet i olivenolie ved høj varme til det er brunet. Hak alle krydderurterne, bland det hele med ærter, krydderi, og smag til med salt og peber. Fyld det hele i grøntsagerne, og læg dem tæt i et dybt ildfast fad.
Smelt ingredienserne til saucen i en lille gryde, dryp over grøntsagerne. Bag ved 165 C. til det hele er meget, meget mørt. Spis lune eller afkølede. De holder fint i flere dage i køleskabet. Granatæblesirup og pekmez som er en tyk mørk sirup af indkogt frisk druesaft kan købes i de fleste indvandrer-ejede butikker.

Lammetagine eller lammekølle med Ras el Rhanut .

1,5 kg. lammekølle i tern på ca. 4x4 cm. ordnet vægt
2- 3 spsk. Ras el Rhanut
3 store groftrevne løg
3 spsk. olivenolie
1 stor spsk. groft salt
2 store fed hvidløg
saft og fint revet skal af 1 citron

Vend kødet i alle ingredienser i en skål. Lad det trække køligt i nogle timer, eller i køleskabet til næste dag. Brun kødet i taginen i marinaden, det vil ikke brune rigtigt, men løget skal få en stegt smag. Kom vand på til det dækker kødet og lad det simre ved meget svag varme til kødet er helt, helt mørt og saucen kog ind til en tyk sirup.
Alternativt kan man smøre en lammekølle eller bov ind i marinaden, og lade den trække til næste dag. Steg ved 150 C. i et lille ildfast fad der passer i størrelsen, sammen med marinaden. Steg til kødet er meget mørt. Pas på at bradepanden ikke koger tør, tilsæt evt. lidt vand.
Spis med drænet yoghurt rørt med masser af frisk hvidløg, salt, en smule sukker og masser af frisk hakket mynte. Lune flade arabiske brød og grøn, sprød salat, agurk og milde rå løg i skiver.

Lamme kebab

1,5 kg. lammekølle i tern på ca. 4x4 cm. ordnet vægt
3 spsk krydderub til lam og kylling eller Ras el Rhanut
2 store groftrevne løg
3 spsk. olivenolie
1 stor spsk. groft salt
2 store fed hvidløg
saft og fint revet skal af 1 citron

Vend kødet i alle ingredienser i en skål. Lad det trække køligt i nogle timer, eller i køleskabet til næste dag. Stik på spyd og grill langsomt til kødet er sprødt og brunt udenpå, og rosa inden i.
Spis med drænet yoghurt rørt med masser af frisk hvidløg, salt, en smule sukker og masser af frisk hakket mynte. Lune flade arabiske brød og grøn, sprød salat, agurk og milde rå løg i skiver.
En frikasse skal man spise en forårsdag, med åben dør ud til et stille livgivende regnvejr. Man kan bruge alle de forårsgrønsager man kan få fat på, asparges, små gulerødder, nye hvidløg, spidskål. De foreslåede grønsager er bare dem der indgår i dent klassiske franske Navarin printaniere. Persille er godt som drys, men det er en blandet buket af fine nye krydderurter som kørvel, havesyre, små spæde mælkebøtteblade bestemt også, og i øvrigt er det et fint sted at bruge små, blancherede brændenælder.

Lammetagine med fennikel, yoghurt og citron

Til 4 personer
1 kg lammebov i tern
2 store revne løg
Tynd, gul skal af 2 citroner, eller en saltet citron i små tern
1 l. yoghurt naturel
10 kardemommekapsler
1 spsk. ras el rhanut eller mellemøstkrydderi til lam & kylling
3 store fennikel i kvarter
50 g smuttede, ristede mandler
Stor dusk marrokansk mynte
200 g spinat
salt og peber

Mariner kødet i yoghurt, krydderierne, løg, salt og sort peber, i mindst en time, gerne meget længere. Rens fennikel for stilke, og slatne bladskeder, og skær dem i kvarter. Skræl citronerne meget tyndt. Rist mandlerne på en pande ved svag varme i en smule olivenolie. Pluk mynten i hele blade.
Skyl spinaten grundigt. Når det skal være dræner man kødet fra marinaden, men gener marinaden. Varm man en stor stegegryde op til den er rygende varm, kom en sjat olivenolie i og brun kødet, Kom citron, fennikel og yoghurt i. Lad det stå ved svag varme under låg og småstege til kødet er meget mørt, det tager alt efter udskæringen 40-60 min. Saucen skiller, fenniklen mørner og alt smelter sammen til en delikat enhed. Kom spinaten i, lad den falde sammen i saucen. Drys med mynten og mandlerne og spis med couscous.


God fornøjelse Camilla Plum