Appelsiner

Blodappelsinkage uden mel

To store kager, Det er umagen værd at bage to kager, når man er i gang, de holder nærmest evigt, eller man kan halvere opskriften.
En vidunderlig, intens kage, uden hvedemel eller smør. Mandlerne gør hele arbejdet i denne klassiske mellemøstlige kage. Man kan sagtes erstatte med andre citrusfrugter, eller blande.

Kage:
7- 8 blodappelsiner, 12 æg, 650 g sukker, 450 g smuttede spanske mandler, smuttet vægt, 2 spsk. Rismel, 1 spsk. bagepulver

Glasur:
saft af 2-3 frugter og flormelis

Kog appelsinerne i vand, til de er helt møre. Skær dem over og tag alle kernerne ud – de skal med ud, hver og én. Snasket i midten kører man gennem en sigte, så man er helt sikker. Kom citrussnask, skaller og resten af kageingredienserne i foodprocessor og kør, til det er næsten jævnt. Uden foodprocessor må man male mandlerne gennem en mandelkværn eller i en blender og mose frugten fuldstændigt på valgfri måde.

Kom dejen i to smørsmurte springforme. Bag ved 175 °C, til kagen er netop fast. Køl af. Rør en ret tyk, smørbar glasur af flormelis og citrussaft. Der kommer meget glasur ud af det, og det skal der også. Kagen er ikke særligt sød i sig selv, og den er en smule bitter, fordi der bruges hele frugter så sødmen fra et tykt lag glasur er nødvendig og dejlig.

Hvis man vil, kan man fryse den ene kage eller filme den meget grundigt og komme den i køleskabet, hvor den holder sig i fin form i mindst to uger. Hvis man gemmer den ene kage, skal den først have sin glasur, lige før den skal spises.

Appelsinsalat med granatæble

Altid forfriskende, dejlig salat at spise hele vinteren. Kombinationen af appelsin og granatæble er helt fantastisk, men det skal være de store røde fra Iran og omegn, som har helt mørkerøde kerner, der virkelig ligner juveler, ikke de lyse fra Spanien som ganske vist er sødere, men ikke nær så interessante at spise, og med meget mindre af alle de gode stoffer som granatæbler har og som i høj grad handler om farven. Man kan kombinere med sprød Romainesalat saftige rødløg, bagte rødbeder, bagte røde pebre, forårsløg, oliven, radiser, frisk mynte, basilikum, persille og koriander er dejligt til appelsinerne. Hvis det skal krydres mere endnu er ristede koriander frø, stødt kanel, stødt kardemomme både uartigt og dejligt.

Husk at dressingen skal balancere søde appelsiner, den skal være syrlig af helst både æbleeddike eller sherryeddike og citronsaft. Fed grøn olivenolie er det eneste der dur. Rigeligt salt og masser af friskkværnet sort peber skal der til. Hvidløg er godt, men ikke en nødvendighed. Spis den som forret, til alt med ris, couscous og bulgur, og andre korn, rodfrugter, til lammekød, fisk, kylling eller kanin.