Grilltid

Ansjossauce til nye kartofler eller alt muligt andet

Mos ansjoser og æggeblommer og rør olien i som til en mayonnaise, smag til med citronsaft, hvis den bliver meget tyk kan man tynde med vand. En mild anchoïade til at spise på toast, til grillet fisk og grønt, til kold kylling, , eller som dressing på en salat af cossalat og brødcroutoner.

Sticks med loomi marinade, citronblade og salvieblade

Til 4 personer

750 g kød, som er mørt nok til at grille, f.eks kylling eller flanksteaks.

Marinade :

Pil det sorte, klistrede kød ud af den halverede lime. Fjern alle kerner. Rør det op med resten af ingredienserne til marinaden. Skær kødet i store firkanter og mariner det i marinaden et par timer, gerne til næste dag. Kom kødet på stegespyd eller træpinde, og fordel salvieblade mellem kødet på halvdelen af dem, citronblade på resten. Grill som du plejer.

Nem nuong

Vietnamesiske, krydrede deller, perfekte til grillen, eller indendørs på grillpanden. Navnet betyder ikke at det er specielt nemt, vist bare at der er tale om svinekød. Man kan lave dem af ren svinefars, men kalvekød gør det nu bedre.

Til 6 personer

Deller:

Currypaste:

Desuden:

Knus currypasten i en krydderikværn. Rør en fars af den, kød, æg og sesam. Lad den hvile en halv time. Steg en delle og smag til med salt og evt. krydderier. Rist de rå jordnødder langsomt på en tør pande eller i ovnen ved 160 grader til de dufter og er blevet jævnt lysebrune. Hak dem groft i foodprocessor, eller på et bræt. Ristede, saltede snackspeanuts kan til nød bruges, men så skal man passe på med saltet i farsen. Form farsen til flade, aflange deller, og stik to spyd i hver delle med mellemrum, så kan de nemmere vendes. Vend dem i de hakkede jordnødder. Drys med chiliflager. Steg dem på grillen, eller på en grillpande i jordnøddeolie. Servér med lime til at dryppe over, og bunker af friske krydderurter til.

Saté

til 4 - 8 personer, efter hvor i måltidet man spiser det.

750 g mørt oksekød, eller reelt svinekød, eller 2-3 kyllingebryster eller virkelig mange kyllingevinger.

Marinade:

Knus krydderierne i en krydderikværn, bland med resten af marinadeingredienserne. Skær kødet ud til grillspyd, det er traditionelt ret flade, brede strimler. Marinér kødet i marinaden, i en halv til nogle få timer, ikke længere. Hæld marinaden fra i en sigte, og gem den, den skal bruges i peanutsaucen. Stik kødet på træspyd. Steg på en meget varm grill eller steg dem på en grillpande i jordnødde- olie. Steg spyddene til de er brune på den ene side, hvis det er en rigtig grillpande vendes de halvt undervejs så de får tern, vend dem og grill dem færdige på den anden side. Japansk grillmarinade til alt hvad man gerne vil grille.

Teriyaki sauce

Pisk det hele sammen og kog sagte igennem, til det tykner. Uden stivelsen koger man ind til en konsistens som kan pensles på det der skal grilles, uden at skvatte af. Holder meget længe i et glas i køleskabet.

Hoisinsauce - Kinesisk barbecue sauce

Hoisinsauce er lavet af gærede sorte soyabønner –Douchi og er en ekstremt anvendelig ting at have i huset til alle mulige marinader. Den giver en syrlig, soyadybde til både fisk, grøntsager, svinekød og fjerkræ. En tyk, kinesisk mørkebrun sauce, som også er meget anvendelig uden for de asiatiske køkkener. Den er genial til at pensle burgere med når de er kommet af grillen, til at smage alle mulige gryderetter til med, til grillet svinekød, til grøntsager... Hoisin betyder 'sølækker', en antydning af dens fine salte østers-havsmag.

Steg bønner, hvidløg og chiliflager i olie i en tykbundet pande eller wok til hvidløgene gyldner. Mos med resten af ingredienserne til en tyk, aromatisk, sødmefyldt, salt, syrlig og lidt stærk sauce. Enten i foodprocessor eller i panden. Smag til, ingredienserne kan variere meget, og saucen skal være både salt, sødlig, stærk og syrlig på en harmonisk måde.

Chermoula

Denne her marokkanske klassiker er ikke specielt fantastisk når man lige har lavet det, men når man har marineret sine kyllingevinger, sin makrel, eller sine aubergineskiver i det og så griller det så er det eventyrligt godt.

Knus til en grov sauce i foodprocessor. Uden sådan en hakkes urter og hvidløg fint på et bræt, spidskommen knuses i morter, citronskallen rives på rivejern, og det hele blandes.

God fornøjelse Camilla Plum