Flere krydderier og opskrifter…

Krydderierne kan købes i netbutikken…

Sort salt

I Himalaya hard endnu et særligt salt, Kala namak, der lugter og smager som kom det dirket fra helvede, bragt af de Røde bude med lange haler og fine må horn. I de udstrakte salthorste i Himalaya, som er nogle af verdens største sten salt forekomster, er der områder som i urtiden har været gennemtrukket af svovlholdigt vand, formentlig fra vulkanudbrud. dt brydes og bages traditionelt i lukkede lerovne, som forvandler den rene svovl til relativt mere velduftende om end stadigt udfordrende svovl forbindelser. Saltet bliver i hel form næsten sort med en rødlig glød, og er smukt på den sære måde, som sjældne og særlige råvarer kan være. I stødt form er det grå-lyserødt. Man laver det nu syntetisk, så sørg for at få det oprindelige som ikke er tilsat sære ting. Det klogest at købe Ayurvedisk sort salt, som er rent og dejligt. Det har en helt besynderlig svovlduft og minder om trøfler – eller for de uindviede om hårdkogte æg, for ikke at sige skoleopgang med stinkbombe. Det skal ikke sådan direkte smages, men anes, og når man smager det, ved man, at det er noget, man har smagt før og bare ikke har været i stand til at identificere.

Velsmag er ikke altid lettilgængelig, ofte er den bygget op af elementer, der hver for sig er virkelig sære, men først i mødet får sin værdi.

Sort salt er også en vigtig del af Ayurveda, den ældgamle traditionelle indiske medicin. Sort salt har en helt særlig smag, mindre venligt kan man sige at det lugtr af rådne æg, mere venligt er det meget interessant. Det er også en helt undværligt smag i et hav af specialiteter fra Kaukasus til Bangladesh. Som regel kombineret med Yougurt, varaitionrn utallige, mn det kan være en salt Lhassi, med grøn chili og curryleaves, eller i en Raita med ristede sorte sennepsfrø.

Helt uundværligt er det i Chaat, en slags indisk nachos,som kan fås overalt på gaden i Indien, og som mnage spiser til morgenmad. Chaat er i sin helt simple form en salat af kogte kartofler, kogte kikærter, rødløg frisk chili, masser af korrinader, og stegte små indske snacks, der er lavet af kikærtemel eller linsemel. De komme rovenpå til allersidst og giver en sprødhed som ike e ri grøntsagerne, lidt fedme og ent eler andet uderfinerligt, som bare er godt, som det altid e rnår ingredienser tilsammen giver et bedre regnestykke, end hver for sig. De er også krydrede med sort salt og er en skøn, omend meget særpræget snack i sig selv. Chaaten kan elaboreres i det uendelige, friske grøntsager som agurk, peber, blomkål, ærter, tomat, blandes i eller dynges ovenpå, og hele herligheden krydres med Chaat masala, frisk lime, og serveres med tamarindpulp og en enkel Raita.de indiske snacks skal man i en indisk butik for at få fat i.

Det sorte salt får hele herligheden til at gå op i en højere enhed, selvom man tror det er løgn at det kan smage så godt.

Det er simeplthen noget af det lækreste, mest appetitlige og forfriskende jeg ved, når man får sådan en portion, er man mæt og glad i meget lang tid

Den samme chaat masala er skøn på frisk frugt, sammen med lime, chili og finthakket mynte. Lime og salt får sødmen frem i frugten, paradoksalt nok, Det er en fin salat til snack, som tilbehør til indisk mad, eller bare at spise.

Chaat

Chaat er indisk streetfood og ingen speciel ret, men ofte er det nu en salat af kogte, kartofler,kogte kikærter, rå rødløg, rå grønsager og frisk koriander. Det særlige ved en Chaat er krydringen, en Chaatmasala. Den er sur af pulveriserede sure mangofrugter, et pulver man køber færdigt eller som tørrede skiver af sur mango. Det hedder amchoor.

En Chaat-masala er også fin at drysse på grillet kød og fisk, eller samozas.

Til 4 personer
4 store kogte kartofler, 100 g kogte kikærter- og nej, de dur ikke fra dåse.,2 rødløg i tynde både, 1 bundt koriander, Saft af 2 lime, ½ agurk i små stykker, Evt lidt kogte grønne bønner, rå blomfål i små stykker, røde pebre i ringe, L idt neutral olie
Extra,
2 dl indiske snacks, Boonja eller andet, 2 dl Raita, 2 dl Tamarindsauce

Kartofler, kikærter, rødløg, hakket koriander blandes med limesaft, halvdelen af tamarindsaucen og 3 spsk Chaat masala, resten drysses ovenpå, øverst Boonja,
Server med de to saucer i skåle.

Frugt Chaat

Til 4 personer
1 kg frugt; Mango, papaya, æbler, pærer, vandmelon, melon, ananas, lidt frisk koksnød, skåret ud i pæne stykker, 1 håndfuld frisk finthakket mynte, ½ dl sukker, 3 spsk chaatmasala, Saft og fintrevet skal af 1–2 lime
Bland det hele og spis med det samme.

1 dl tamarindsauce severes til

Flere krydderier og opskrifter…

Krydderierne kan købes i netbutikken…