Nye hvidløg er på størrelse med tynde porrer eller små nye løg. Hvis de er større end det kan man bruge færre, men hele pointen i denne ret er den helt overvældende mængde hvidløg, der under stegningen forvandles til gyldentbrunt vidunderligt karamelliseret snask.
Spis kyllingen med nye kartofler, salat, og måske grillede grønsager med Krydderi til grillede grøntsager
Det ville også være herligt med en tabbouleh, og en kold salat af indmaden af et par bagte auberginer rørt med citronsaft, tahin, drænet youhurt, og ristet spisdskommen, salt og peber.
Til 4 personer
18 nye hvidløg, i kvarter
3 alm. løg i kvarter
2 spsk Søndagskylling med vinger krydderi
3 stilke timian
3 stilke estragon
1 dl jomfruolivenolie
1 kylling på 1,5 kg
salt
peber
tyndt strimlet skræl af en citron
saft af en citron
Lad hvidløg, løg, citronskræl, timian og estragon i olivenolie svede i 20 minutter i en tykbundet gryde, eller stegso, uden det bliver brunt.
Kom kyllingen i gryden, vend den rundt i løgblandingen. Krydr med salt og peber, og hæld 2 cm vand i bunden af gryden. Pas på hvis det er stegeso, i så fald skal vandet være kogende, så den ikke sprækker. Læg et tætsluttende låg på, hvis det ikke slutter tæt lægger man en pølse af folie rundt i kanten og klemmer til. Lad det bage ved 200 grader i ca. en time, men se til det efter tre kvarter. Hvis det er ved at koge tørt tilsættes lidt mere vand. Det sidste kvarter tager man låget af og bruner kyllingen hvis den ser blegfesen ud. Smag saucen til med citronsaft.
Spis med brød til at svuppe den uforlignelige sauce op med.
Det er også en fantastisk ting at tilberede i en tagine udendørs, her skal man bare skære kyllingen ud i kvarter, for at den kan være der.
Saltbagning er et meget gammelt princip, og det samme man bruger i en stegeso. At den tætte skorpe holder kødet saftigt. Og man skal ikke være bange for at kødet bliver specielt salt. Køb en virkeligt god kylling, og man kan få økologiske kyllinger nu som er meget gode. Gnub med 'Søndagskylling med vinger' både indeni og udenpå. Hvis man har en stegeso forer man den med salt, lægger kyllingen i og topper op med salt til det dækker kyllingen, før man lægger låget på. Uden stegeso lægger et 3 cm tykt lag salt i et ildfast fad, de er er rigeligt stort, og helst meget højt i kanten. Læg kyllingen ovenpå og dæk den fuldstændigt med salt i et min. 3 cm tykt lag. Der går ihvertfald 2 kilo salt til. Stil den i en 225 grader varm ovn i ca. halvanden time, lidt mere for en meget stor kylling. I stegeso stilles kyllingen i en kold ovn og der beregnes en times ekstra bagetid. Slå saltskorpen af ved bordet, og spis den med en masse nye kartofler, kryddersmør og en grøn salat.
Samme metode dur lige så fint til lam, hele fisk som havørred, brasen, laks, til and, vildtbove og perlehøns. Stegetiden er ca 1 time pr kilo ved 225 grader.
1 kæmpekylling på 2 1/2 kg
eller to mindre
stor dusk persille
1 spsk Søndagskylling med vinger krydderi
2 dl fløde
salt og peber
smør til stegningen
tamari
Rabarberkompot:
1 bdt rabarber
sukker
Agurkesalat:
1 agurk
1 dl eddike
1 dl vand
sukker, salt og peber
Vask persillen og prop den ind i kyllingen.
Brun dyret på alle sider i afbruset smør. Hæld lidt vand, lidt salt, der skal
tamari i til sidst og den salter også, og peber over og steg ved svag varme i
ca. 1 time. Mindre kyllinger skal ikke have så længe. Tag kyllingen op når den
er meget mør, og hold den varm. Kog saucen op og hæld fløden i, lad det koge ind
i ca. 5 min. ved fuldt knald, til saucen er kogt godt ind og skiller lidt. Smag
saucen til med lidt tamari. Det giver fylde, salter og giver en smuk farve.
Rabarberkompot: Til kompotten skæres rabarberen i små stykker, kom den i et
lille ildfast fad, drys godt med sukker over, ca. 1 dl og sæt fadet i ovnen med
låg på ved 200 grader til rabarberen er mør.
Det kan være nødvendigt at røre lidt i fadet. Smag evt. den saft der kommer i
fadet til, når den er kølet af, med mere sukker.
På denne måde bliver rabarberen ved med at være i fine hele stykker.
Agurkesalat: Skær agurken i meget tynde skiver.
Sæt eddiken over ilden med vand, sukker efter smag, lidt salt og friskkværnet
peber. Når det er kogt op hældes det varmt over agurkerne som er klar efter 1/2
time.
Spis med kartofler, og nyd det.