Dyrene på Fuglebjerggaard

Vi holder Udsvin, en gammel Ungarsk Race- Mangalitza, som har hvid pels når de da ikke er smurt ind i mudder som grise skal for ikke at blive solskoldede. Kødet smager fantastisk, og fedtet er en gave, det minder meget om de oldgamle sydeuropæiske racer, og er ret tæt på vildsvin. De spiser korn, kløvergræs, løvhø, som er tørrede grene og blade fra haver og hegn, som bliver beskåret i løbet af sommeren og tørret, æblepulp fra æblesaft- og ciderproduktion og de orme og småkravl, som grisene selv finder i jorden. Du kan bestille fersk kød i netbutikken, og købe frossent kød i gårdbutikken, vi slagter flere gange om året, og i sæsonen smage kødet når vi serverer det i Cafeen .

Får

Vi holder får af meget blandet race, primært gamle nordiske racer som er hårdføre og robuste, som ikke bliver for fede, er gode til at læmme naturligt og giver en smuk, blank pels i mange fine farver.

Skindene bliver garvet i Sverige, og man kan købe dem i gårdbutikken. De har alle mulige farver, størrelser og pelslængder, fra tykke bamsepelse til korthårede, som kan komme i vaskemaskinen.

Det er planen af få spundet den fine uld til garn i løbet af 2023.

Kødet bliver slagtet lokalt. Så hænger det en uge, hvad der ikke er almindelig procedure i Danmark, men vi synes, at kødet bliver meget mere smagfuldt af det. Og så kan man købe det frossent i gårdbutikken skåret ud i passende stykker eller bestille det ferskt i netbutikken . Vi slagter flere gange om året De ferske lam kan bestilles i netbutikken og afhentes i gårdbutikken.Vi får også lavet spegepølser af fårene og nogen gange marokkanske merguezpølser, som kan fås i gårdbutikken.

Spegepølserne sælger vi både i gårdbutikken og i netbutikken.

Fårene får græs om sommeren og ensilage, som er mælkesyregæret kløvergræs fra markerne, om vinteren og så meget hø, som vi selv kan nå at høste. Når de er meget drægtige om foråret får de ekstra kraftfoder i form af korn, og det får de også, når de har læmmet og skal producere mælk. Når det nye græs er klart i begyndelsen af maj, stopper vi med kornet.

De går i en stor, smuk løsdriftsstald, som vi byggede for 20 år siden, og de kan løbe rundt på en stor mark hele vinteren, og det gør de helst. De kommer kun ind, når det er snestorm og om natten. De bliver klippet i marts-april. Forårsklipningen er så lammene kan komme til patterne, og for at fårene ikke skal svede i tyk pels hele sommeren. Klipningen annonceres i nyhedsbrevet, og det er altid et tilløbsstykke. Her skriver vi også, når læmningen begynder, og man kan komme og se de nye lam.

Hønsene

Hønsene går i hønsegården, eller frit når det ellers er tilladt, hvor de spiser græs, korn, og alt muligt skabarak, som de selv finder i jorden. udover det fodrer vi dem med korn og ukrudt. Når æblerne modner, spiser de nedfaldsæbler, og det har de godt af. De spiser også blade med skurv og alle mulige andre ting, som forhindrer smitte og utøj i træerne.

Kattene og killingerne

Vi har mange katte, fordi vi elsker katte, og så fanger de mus, mosegrise og de strejfende rotter, som alle gårde får besøg af af og til.

Om sommeren er alle vores killinger vores allerstørste attraktion. Der er mange af dem, de er tillidsfulde og kælne, og de bliver kælet og krammet hver eneste åbningsdag af talløse børn, som er fuldstændigt bjergtaget af dem.

Når killingerne er 12 uger gamle, dsv. midt i august, er de klar til at flytte hjemmefra. Vi sælger dem gerne til gode hjem, og man kan forelske sig, beslutte sig og betale sin dejlige killing, når man er på gården i åbningstiden.