Tilbud og nye frø fra Fuglebjerggaard

Indhold

Tilbud med vores nye frø!

Alle kunder som køber frø inden nytår vil modtage 4 gaveposer med frø, afstemt efter hvad man ellers har bestilt.

De første 50 kunder, som køber frø for min. 500 kr., vil modtage et eksemplar af et meget fint værk udgivet af Plantedirektoratet og Gads Forlag, Danske anbefalede plantenavne, som må siges at være det autoritative værk om emnet.

De første 50 kunder, som køber frø for min. 1.000 kr., vil få et e-bogseksemplar af en af Camillas små minibøger Ælle bælle Hverdagsmad, Ælle bælle Børnefester eller Sødt tilsendt på mail lige til at bruge.

De første 50 kunder, som køber frø for min. 1.500 kr., vil modtage Camillas bog Blomstrende mad om spiselige blomster, med et væld af opskrifter, og også lidt om dyrkning.

Tjek alle mine frønyheder i netbutikken…

Læs om vores nye chili- og tomatsorter her…

En lovsang til Aji-chili

Jeg har dyrket chili mange år, og det er stadig usigeligt spændede. Nye chili kommer til hvert eneste år, og netop fordi vi har så mange, bliver jeg altid spurgt om, hvad der er min yndling, hvilke der er bedst. Det er jo helt umuligt at svare på. Det handler om, hvad den, der skal dyrke dem, forventer af en chili. Skal den være mild som en Pimento di Padron? Nem at dyrke som en Jalapeno? Den stærkeste i verden? Eller skal den først og fremmest være fin at kigge på som den lilla Purple Prince? Og nogle er bare så helt anderledes væsener end de andre. Nogle er hysteriske, sene i optrækket, ekstremt tidlige, særlig smukke eller meget særligt frodige, og jeg ved udmærket, hvad jeg ville dyrke, hvis det kun var en enkelt art, og det er Aji, en art for sig selv, Capsicum baccatum, som efter min bedste overbevisning kan det hele. Når jeg indrømmer det, er det fordi der simpelthen er for få, der dyrker dem. Chilidyrkning er blevet ekstremt populært, hvad der helt sikkert er godt for bruttonationalglæden, men det er mest de milde og de stærke, og ikke denne her, den mest taknemmelige. De har ikke Habaneros øredøvende frugtfyldte duft, men de dufter og smager rent som en snedrive, af citrus, alle sammen. Den særlige citronchili har lidt mere af den fine citronskalsmag, men forskellen er egentlig minimal. De har den alle sammen. Det gør dem brugbare i al mad, hvad Capsicium chinense ikke er. Den er for særlig til at kune bruges hele tiden, og måske også for stærk. Aji derimod er skønne i det søde køkken, det salte køkken, de giver frisk, ren middelvarme, og har ikke den caribiske frugtduft som overdøver alt, hvis man bruger Habanero og alle dens fætre og kusiner. Og så er de nemme at tørre. Aji har en helt særlig sprød, tyndkødet måde at være chili på, som gør at man faktisk kan tørre den uden at den mugner indeni først, hvad der kan være svært med mere tykkødede chili.

Aji er stærke, men kun en fjerdedel af Capsicum chinense, så man kan bruge flere og få mere smag uden at få sin mad hamrende stærk. Den er skøn som frisk, og da især til fisk, skaldyr, salsa, marinader og salater.

Det er den man bruger i hele Sydamerika til Ceviche; råmarineret fisk med lime og krydderurter – og Aji-chili.

Hvis det så var skravlede små planter med divamanerer, men det er det på ingen måde. Aji er høje, en smule ranglede, med chili i hundredvis, og relativt nemme at overvintre. Løvet er smallere og mindre end på Capsicum chinense, og så findes der et væld af sorter. Lige fra den mildere ‘Aji Dulce’, den lidt stærkere ‘Cristal’ til den overdådigt frodige ‘Aji Amarillo’ og ‘Aji Habanero’, som er den plante, der simpelthen giver flest chili i mine drivhuse. Den har ikke spor med Habanero at gøre. Man kan efterhånden få en del friske chili, men ikke Aji. Dem må man dyrke selv.

Petaluma Seed Bank

I oktober var familien en tur i San Francisco, og der besøgte vi Petaluma Seed Bank – en kæmpestor gammel bank, fra 20’erne, som nu er indrettet til en gigantisk frøbutik. Den er drevet af en religiøs gruppe, som ikke er økologer, men laver frø af heirloom-sorter, dvs. gamle arvesorter. De har ingen GMO, og ingen F1-hybrider. Jeg var lykkelig, for de havde en hel del frø til sorter, som jeg hidtil har haft svært ved at skaffe. De gamle sorter kræver jo, at der er nogen, der faktisk dyrker dem til frø efter alle kunstens regler, og hvert år er der stadig gamle sorter, som pludselig ikke kan fås længere. Petaluma Seed Bank havde den hvide gulerod ‘Blanche collet vers hors terre’, en fantastisk, kæmpestor, grønnakket, super sprød og stortsmagende sort, Blomkålen ‘Purple of Sicily’, som har det fineste lilla pudderfarve over hele overfladen og en fantastisk fin smag, en grå courgette, som er meget tidlig, fast og velsmagende, knoldsellerien ‘Giant Of Prague’ og mange andre gode, solide og hårdføre grøntsager.

God fornøjelse med mine frø i din have i 2013
Mvh Camilla Plum

Del på Facebook