Twabil |
|
Opskrifter til Twabil Kartofler og rodfrugter med Twabil til 4 personer 1 kg små faste kartofler ½ kg blandede rodfrugter i store tern. ½ dl olivenolie 1 spsk Twabil Skær kartoflerne i kvarter på langs. rens rodfrugterne og skær i store tern, same størresle som kartoflerne. Vend rundt med Twabil og olie. . Fordel det hele i et ildfast fad, det må ikke ligge for tæt, så bliver det ikke ordentligt sprødt. Bag ved 160 grader, og giv dem et tryk ved 200 grader til sidst, så de får skorpe. Varm salat med bagt karamelliseret græskar, bagte tomater og feta. Til 4 personer Et græskar, ca. 1 kg 500 g tomater 1,5 dl olivenolie 3 spsk honning Saft og revet skal af 2 lime 200 g rå kikærter 4 chili, valgfri styrke 2 friske laurbærblade 2 spsk Twabil 1 hvidløg Groft salt og hele peberkorn 200 g feta af Fåre - og /eller gedemælk Frisk mynte, koriander og basilikum Skær tomaterne i halve, læg dem tæt i en bradepande op dryp med lidt af olivenolien. Drys med groft salt, og knust sort peber. Bag ved ca. 100 grader til tomaterne er skrumpet ind til semitørt. De skal være bløde, men seje. Det tager ca. 5 timer. Det kan snildt gøres dagen før man skal spise. Kog kikærterne med 4 fed hvidløg, en hel chili, laurbærblade, 1 spsk. hele peberkorn, 1 spsk. salt og vand til der står 5 cm vand over ærterne. Kog sagte til kikærterne er møre. Sigt det, men lad krydderierne blive i, chilien og hvidløgene moser man bare ud i ærterne. Gem kogevandet, det er dejligt i suppe. Køl lidt af og bland så med 0,5 dl olivenolie. Det kan man også gøre i god tid, bare kikærterne ikke kommer i køleskabet, så dør de. Skær græskarret over, og fjern kerner og det fibrøse møf i midten. Nogel græskar skal skrælles, men de almidnelige ’Hokkaido ’ har en skal der fint kan spises når den er bagt. Skær græskarret ud i smalle både. Riv skrællen af limefrugterne fint, kun det grønne, og pres saften af. Fjern kerner og de lyse frøhæfter fra 2 af chilierne og hak dem fint. Bland honning, 2 spsk. limesaft, en halv dl. af olivenolien, 1 spsk. groft salt, halvdelen af chilien, Twabil og 2 knuste fed hvidløg, i et ildfast fad. Vend græskarstykkerne i det. Bag ved 200 grader til græskarret er mørt, og karamelliseret i kanterne. De skal dryppes med resten af lagen , og vendes et par gange undervejs. Hvor længe de skal have afhænger af græskarsorten. Lav en dressing af resten af olivenolien, groft salt, resten af limesaften, limeskallen, chilierne, og det knuste hvidløg. Arranger det hele på et flot fad, dryp med dressingen, skær fetaen i stykker og fordel over fadet, og spis med godt brød. Hvis det skal være mere substantielt kan man riste en pakke små chorizo og spise til. Nordafrikansk kylling med citron og oliven til 4 personer Almindeligvis skærer man kyllingen i stykker, og marinerer den inden den kommer i saucen, og man kan sagtens lave retten med f. eks 4 kyllingelår, men på denne måde får man både saucen, med smag af den skønne kylling, man har klemt ned oven i den, og et sprødt skind, over det hele fordi kyllingen er blevet fladmast inden den kommer i. Man kan også partere en hel kylling, men bryststykkerne skal have meget mindre end resten, og så skal man stå og fedte med det. Så selvom det er uortodokst, med en hel kylling vil jeg anbefale det alligevel. Hvis man vil lave den samme ret med lam, og det vil man når man først har prøvet kyllingen, skal man bruge en stor lammebov, og enten stege den hel, nede i saucen, eller skære den i store tern og mørne den i saucen. Begge dele er godt. Den indledende marinering skal man ikke springe over, den giver et ret fantastisk resultat. 1 fed kylling 6 spsk. olivenolie 1 tsk. safrantråde 2 spsk Twabil 6 fed hvidløg 1 tsk. tørret mynte tynd gul skal af 2 citroner 4 store revne løg 1 bundt koriander salt og peber saft af ½ citron 200 g små oliven Kyllingen har bedst af at marinere fra dagen før, men en morgen-til-aften marinering er også godt. Start med at flække kyllingen i ryggen. Skær ned på begge sider af rygbenet og tag rygbenet væk. Flad kyllingen ud. Knus hvidløgene til en grov mos sammen med 1 tsk. salt, på et bræt. Knus safrantrådene med en lille smule groft salt i en morter. Bland det hele. Kom 2 spsk. olivenolie ned i morteren, og kør rundt, for at få al safranen med. Bland med hvidløgsmosen, og smør kyllingen ind i det, over det hele. Pak den ind i flere lag film eller en plasticpose, og kom den i køleskabet. Kog olivenerne op i en halv liter vand og lad dem koge i to minutter. Hæld vandet fra gennem en sigte. Skyl dem og gem. I en gryde der kan gå i ovnen steger man løg, mynte, Twabil i resten af olien, det skal bare tage farve, ikke brune. Tilsæt citronskal, salt og peber, den finthakkede koriander. Læg den marinerede kylling oven på løgene. Og så meget vand at det står halvt op om kyllingen. Sæt det hele i ovnen ved 200 grader til kyllingen er mør og skønt brun. Smag saucen til med citronsaf-ten, og hæld olivenerne i. Kog saucen ind til den tykner. Et par snirkler af frisk citronskal pynter, men er ikke nødvendige. Spis med salat, brød, frisk koriander og mynte, og bhasmattiris. |