Twabil

  Opskrifter til Twabil

Kartofler og rodfrugter med Twabil
til 4 personer

1 kg små faste kartofler
½ kg blandede rodfrugter i store tern.
½ dl olivenolie
1 spsk Twabil

Skær kartoflerne i kvarter på langs. rens rodfrugterne og skær i store tern, same størresle som
kartoflerne. Vend rundt med Twabil og olie. . Fordel det hele i et ildfast fad, det må ikke ligge for
tæt, så bliver det ikke ordentligt sprødt.
Bag ved 160 grader, og giv dem et tryk ved 200 grader til sidst, så de får skorpe.

Varm salat med bagt karamelliseret græskar, bagte tomater og feta.
Til 4 personer

Et græskar, ca. 1 kg
500 g tomater
1,5 dl olivenolie
3 spsk honning
Saft og revet skal af 2 lime
200 g rå kikærter
4 chili, valgfri styrke
2 friske laurbærblade
2 spsk Twabil
1 hvidløg
Groft salt og hele peberkorn
200 g feta af Fåre - og /eller gedemælk
Frisk mynte, koriander og basilikum

Skær tomaterne i halve, læg dem tæt i en bradepande op dryp med lidt af olivenolien. Drys med
groft salt, og knust sort peber. Bag ved ca. 100 grader til tomaterne er skrumpet ind til semitørt. De
skal være bløde, men seje.
Det tager ca. 5 timer. Det kan snildt gøres dagen før man skal spise.

Kog kikærterne med 4 fed hvidløg, en hel chili, laurbærblade, 1 spsk. hele peberkorn, 1 spsk. salt
og vand til der står 5 cm vand over ærterne. Kog sagte til kikærterne er møre. Sigt det, men lad
krydderierne blive i, chilien og hvidløgene moser man bare ud i ærterne.
Gem kogevandet, det er dejligt i suppe. Køl lidt af og bland så med 0,5 dl olivenolie. Det kan man
også gøre i god tid, bare kikærterne ikke kommer i køleskabet, så dør de.

Skær græskarret over, og fjern kerner og det fibrøse møf i midten. Nogel græskar skal skrælles,
men de almidnelige ’Hokkaido ’ har en skal der fint kan spises når den er bagt. Skær græskarret
ud i smalle både. Riv skrællen af limefrugterne fint, kun det grønne, og pres saften af. Fjern kerner

og de lyse frøhæfter fra 2 af chilierne og hak dem fint. Bland honning, 2 spsk. limesaft, en halv dl.
af olivenolien, 1 spsk. groft salt, halvdelen af chilien, Twabil og 2 knuste fed hvidløg, i et ildfast
fad. Vend græskarstykkerne i det. Bag ved 200 grader til græskarret er mørt, og karamelliseret i
kanterne. De skal dryppes med resten af lagen , og vendes et par gange undervejs. Hvor længe de
skal have afhænger af græskarsorten.

Lav en dressing af resten af olivenolien, groft salt, resten af limesaften, limeskallen, chilierne, og
det knuste hvidløg.
Arranger det hele på et flot fad, dryp med dressingen, skær fetaen i stykker og fordel over fadet, og
spis med godt brød.
Hvis det skal være mere substantielt kan man riste en pakke små chorizo og spise til.

Nordafrikansk kylling med citron og oliven
til 4 personer

Almindeligvis skærer man kyllingen i stykker, og marinerer den inden den kommer i
saucen, og man kan sagtens lave retten med f. eks 4 kyllingelår, men på denne måde
får man både saucen, med smag af den skønne kylling, man har klemt ned oven i den,
og et sprødt skind, over det hele fordi kyllingen er blevet fladmast inden den kommer
i. Man kan også partere en hel kylling, men bryststykkerne skal have meget mindre
end resten, og så skal man stå og fedte med det. Så selvom det er uortodokst, med en
hel kylling vil jeg anbefale det alligevel. Hvis man vil lave den samme ret med lam,
og det vil man når man først har prøvet kyllingen, skal man bruge en stor lammebov,
og enten stege den hel, nede i saucen, eller skære den i store tern og mørne den i
saucen. Begge dele er godt. Den indledende marinering skal man ikke springe over,
den giver et ret fantastisk resultat.

1 fed kylling
6 spsk. olivenolie
1 tsk. safrantråde
2 spsk Twabil
6 fed hvidløg
1 tsk. tørret mynte
tynd gul skal af 2 citroner
4 store revne løg
1 bundt koriander
salt og peber
saft af ½ citron
200 g små oliven

Kyllingen har bedst af at marinere fra dagen før, men en morgen-til-aften marinering
er også godt. Start med at flække kyllingen i ryggen. Skær ned på begge sider af
rygbenet og tag rygbenet væk. Flad kyllingen ud. Knus hvidløgene til en grov mos
sammen med 1 tsk. salt, på et bræt. Knus safrantrådene med en lille smule groft salt
i en morter. Bland det hele. Kom 2 spsk. olivenolie ned i morteren, og kør rundt, for
at få al safranen med. Bland med hvidløgsmosen, og smør kyllingen ind i det, over
det hele. Pak den ind i flere lag film eller en plasticpose, og kom den i køleskabet.
Kog olivenerne op i en halv liter vand og lad dem koge i to minutter. Hæld vandet
fra gennem en sigte. Skyl dem og gem. I en gryde der kan gå i ovnen steger man
løg, mynte, Twabil i resten af olien, det skal bare tage farve, ikke brune. Tilsæt
citronskal, salt og peber, den finthakkede koriander. Læg den marinerede kylling
oven på løgene.
Og så meget vand at det står halvt op om kyllingen. Sæt det hele i ovnen ved 200
grader til kyllingen er mør og skønt brun. Smag saucen til med citronsaf-ten, og
hæld olivenerne i. Kog saucen ind til den tykner. Et par snirkler af frisk citronskal
pynter, men er ikke nødvendige. Spis med salat, brød, frisk koriander og mynte, og
bhasmattiris.