Tomatkrydderi |
|
Opskrifter til Tomatkrydderi Tomat Tarte Tatin Problemet med sådan en tærte er at få den vendt ud. Det skal gøres ca. 5 minutter efter at den er kommet ud af ovnen, så har den taget sig lidt sammen, og samtidig er den karamelliserede tomatsauce der ligger i bunden og som skal øverst,stadig flydende. Tærtebund til 1 stor tærte: 200 g mel 125 g smør 1 helt æg 1 spsk koldt vand. Hak det hele sammen på bordpladen med en stor kniv. Saml med varmen fra fingrene, til dejen akkurat hænger sammen, ikke længere. Form en flad rund bolle, som filmes, og sættes på køl. Min. en time, gerne længere, og evt. til næste dag. Rul dejen ud til en stor tynd cirkel, det kan være svært at få sådan en af bordet, selv om man drysser med mel undervejs. Jeg bruger altid enten en lang smal laksekniv, eller den helt flade bund fra en tærteform med løs bund, til at skære dejen løs fra bordet. 3/4 dl olivenolie ½ nyt hvidløg, i tynde skiver 1 tsk groft salt 1 spsk sukker 1 spsk æbleeddike 1 spsk Tomatkrydderi 600 g gode tomater skåret over på midten. Kom det hele i en stor pande der også kan gå i ovnen. Tomaterne lægges med skærefladen nedad. Lad et stege/karamellisere ved svag varme til tomaterne er faldet lidt sammen. Tag panden af, og løsn evt. tomaterne med en paletkniv. Køl af til lunken, og læg dejen over panden. Tryk dejen godt ned oveni panden, og skær overskydende dej af. Løg en pølse dej rundt i kanten for at stive lidt af. Kom panden i ovnen ved 200 grader til dejen er gennembagt og lysebrun. Tag den ud, vent 5 min. Løsn dejen rundt i kanten med en skarp kniv. Læg et rundt fad over panden og vend det hele. Håb på det bedste, som er at tærten med et svup slipper panden og daler ned på fadet. Tomatsalat - chutney I Marokko serveres enhver form for grønsagstilberedning som 'salat', i starten af måltidet. Nogle få af salaterne er rå som vi plejer at definere en salat, men de fleste er kogt eller stegt. Denne syrligsøde, duftende tomatsalat smager dejligt til en lammekølle, som den nedenfor, sammen med yoghurtsalaten og en bunke arabiske brød. Man kan faktisk få gode kanariske tomater lige nu, eller man kan bruge de gode økologiske dåsetomater. Der er enorm forskel på smagen af dåsetoma ter. man kan prøve sig frem, og om de koster næsten ingenting, eller lidt mere kan ikke vælte læsset. 1,25 kg tomater et stykke skrabet ingefær, i tynde skiver, som en lille kartoffel 1 spsk. groft salt 0,5 dl æbleeddike en lille stang kanel 1 spsk Tomatkrydderi 0,5 dl honning 0,7 dl olivenolie Salaten kan enten koges meget, meget langsomt i en tykbundet gryde, eller kommes i en stegeso i ovnen. Man kan vælge at stoppe når tomaterne er møre og karamelliseret, eller man kan fortsætte til det bliver mere marmeladeagtigt. Begge dele er virkeligt dejligt og superaromatisk tilbehør. Det holder forbløffende godt i køleskabet. Stegt tomatsalsa 2 røde pebre 4 soltørrede tomater 4 store, modne tomater 2 løg 2 fed hvidløg 1 spsk tomatkrydderi 1 1 1/2 dl olivenolie citronsaft, æbleeddike salt Bag pebrene i ovnen ved 200 til de har brune pletter og er møre. Pil skindet af og kernerne ud. Hak de tørrede tomater fint og blød dem ud i lidt kogende vand, hvis de er meget tørre, ellers ikke. Flå tomaterne, ved at lægge dem i kogende vand i 3 min., så er skindet lige til at tage af. Hak tomaterne og løgene groft. Hak hvidløg og krydderurter, minus basilikum, fint. Varm olien op og steg løgene til de begynder at brune lidt, steg hvidløgene og krydderurter lidt med, og kom så begge slags tomater i. Lad det stege ved høj varme under omrøring til tomaterne er splattet ud, og kogt lidt ind. Tag det af varmen. Hak pebrene groft og bland i tomaterne sammen med en friske basilikum. Smag til med salt, måske lidt sukker, æbleeddike og citronsaft. Vend i den varme pasta, og server med parmesan. Tunesiske kikærter 6 pers. 400 g kikærter 1 frisk chili, 1 laurbærblad, ½ hvuidløg 2 dl olivenolie 2 hakkede løg 1 spsk kanel 1 spsk tomatkrydderi eller mere. 1 kg tomater 1 lille dåse tomatpuré saften af 2 appelsiner friske chili efter smag Kog kikærterne til de er møre i saltet vand med 1 laurbærblad, 1 chili og et halvt overskåret hvidløg. Varm olien i en tykbundet gryde, steg løg til de gyldner, tilsæt resten af ingredienserne og lad det simre til det er en tyk sauce. Smag til undervejs, det skal vær stærkt, men ikke ubærligt. : Passer saucen gennem en sigte, lad det koge op sammen med ærterne. Saucen skal være nærmest klar. I Tunesien får man retten serveret på et helt fladt fad eller tallerken, så ærterne ligger som små toppe i en lavvandet sø af stærk sauce. Spises med varme pitabrød. Kartofler i tomat Til 4-6 personer 1 kg små faste kartofler 1 stort hakket løg 1/2 dl olivenolie 2 fed hvidløg 1 bdt hakket persille 1-2 spsk. Tomatkrydderi 1 kg tomater, eller 3 dåser flåede tomater salt og peber Steg løg og hvidløg til det bruner lidt i olien. Steg krydderurterne lidt med. Kom tomaterne i og skru op så de branker en anelse, kom kartofler, salt og peber i og evt. vand til det står halvt op om kartoflerne. Lad det purre under låg, eller kom det i ovnen til kartoflerne er møre. Fidusen er at der skal være så meget væske at kartoflerne bliver møre, men at saucen skal ende med at være tyk og koncentreret, kom evt. lidt vand i undervejs, men hold først og fremmest øje med gryden. Karamelliserede hvidløgstomater Tilbehør til 4-6 personer 1 kg modne tomater i kvarter 2 hele friske hvidløg, pillet i fed 1 spsk. rørsukker 1 spsk. groft salt 1 spsk tomatkrydderi 1 tsk. grovknust peber 0,5 dl olivenolie Vend det hele rundt i et dybt ildfast fad, hvor det ligger i halvandet lag.. Bad ved 130 grader til det er karamelliseret, og gennemmørt. Det tager en times tid, eller mere. Spis koldt eller varmt til næsten hvad som helst.
|