Dukkah
 

Dukkah er en blanding af ristede nødder og frø, salt, peber og krydderier som bruges meget i nordafrikansk og mellemøstlig mad, i lidt forskellige versioner.

 

Blandinger er perfekt som knas på bønnesalater, kikærter, hummus, linser, eller serveret med friskt sprødt brød og en skål olivenolie til at dyppe i.. På ris og cous cous, eller på ovnstegte kartofler.

Det er skønt crunch på stegt lammekød, salater og bagte grøntsager.

 

 

Rødbedesalat med Dukkah

Til 4 personer
Denne salat er helt anderledes, cremet, mellemøstlig og meget, meget dejlig. Hvis man har problemer med rødbeder skal man prøve den, for den får en helt anden side frem af rødbedernes karakter end de mere europæiske tilberedninger.

Salaten smager skønt sammen med alt det andet mellemøstlige, vi kender og elsker fx hummus, falafel, tzatziki, pita, kebab eller bare en kylling stegt med citron og spidskommen

  • 500 g kogte rødbeder
  • 3-4 spsk. ristede sesamfrø
  • 2-3 spsk. tahin
  • saft af 1 stor eller halvanden små citroner
  • salt
  • vand
  • 2 fed hvidløg
  • et stort madæble
  • 2 spsk. Dukkah
  • evt. finthakket persille til drys

Kog, smut og skær rødbederne som ovenfor, men de kan jo også skæres i tynde skiver eller strimler. Mos hvidløget med saltet på et bræt med knivens flade side.

Rør tahinen op med citronsaft. Det skal gøres lidt ad gangen, for tahin har en sær konsistens, og er sejt at få jævnt. Rør hvidløget i, og dernæst så meget vand at det bliver en cremet sauce ala ymerkonsistens. Skær æblet i samme facon som rødbederne. Rist sesamfrøene lysebrune på en tør pande.

Bland det hele, drys med Dukkah og persille, Salaten holder fint 3 dage i køleskabet.
 

Blandet bønnesalat med dukkah

 

Til 4-5 personer

  • 250 g Butterbeans / limabønner, linser, Black eyed peas, Black turtle bønner kogt hver for sig
  • 2 røde chili
  • 4 laurbærblade
  • 1 helt hvidløg
  • 1 tsk. hel sort peber
  • 2 spsk. groft salt

Marinade

  • 2 rødløg i tynde både
  • 1 dl olivenolie
  • 4 spsk. æbleeddike
  • Saft og fint revet skal af 1 citron
  • Persille, mynte, frisk koriander
  • 4 spsk Dukkah

Sæt bønnerne i blød i min 8 timer. Sæt dem over ilden i friskt vand. Skum grundigt når de koger op, skru ned og tilsæt de hele chili, dvs. ikke åbnet, det overskårne hvidløg, peber, salt og laurbærblade.

Lad det koge sagte til bønnerne er næsten møre, sluk for gryden og lad bønnerne mørne i vandet. Sigt vandet fra og vend bønner og krydderier mens de er varme med marinaden Køl af til stuetemperatur.

Server drysset med krydderurter og dukkah.
Vær opmærksom på at dukkah'en salter en del.
Bønnerne er klart bedst før de har været i køleskabet, men det er nødvendigt at opbevare evt. rester i køleskabet, men lad det få stuetemperatur før man spiser af dem.

 

 

Butterbeans med dukkah

Til 4-5 personer

 

250 g Butterbeans/limabønner

2 røde chili

4 laurbærblade

1 helt hvidløg

1 tsk. hel sort peber

2 spsk groft salt

1 dl olivenolie

Saft og fint revet skal af 1 citron

Persille, mynte, frisk koriander

4 spsk Dukkah

 

Sæt bønnerne i blød i min 8 timer. Sæt dem over ilden i friskt vand. Skum grundigt når de koger op, skru ned og tilsæt de hele chili, dvs. ikke åbnet, det overskårne hvidløg, peber, salt og laurbærblade. Lad det koge sagte til bønnerne er næsten møre, sluk for gryden og lad bønnerne mørne i vandet. Sigt vandet fra og vend bønner og krydderier med olivenolie og saft og skal af citronen, mens det er varmt. Køl af til stuetemperatur.

Server drysset med krydderurter og dukkah.

Vær opmærksom på at dukkah’en salter en del.

Bønnerne er klart bedst før de har været i køleskabet, men det er nødvendigt at opbevare evt. rester i køleskabet, men lad det få stuetemperatur før man spiser af dem.