Ovnbagte rodfrugter / Ovnkartofler med krydret sauce / Papas bravas / Kartofler med chorizo og harissa.
|
|
Ovnbagte rodfrugter Ovnbagte rodfrugter, er verdens nemmeste vintertilbehør til næsten hvad som helst, i denne version er de et måltid i sig selv, med brød til.
Alle slags
rodfrugter, græskar, løg og porrer , og helst blandet er godt.
Krydringen skal være intens, og kan varieres med olivenolie eller smør,
hvidløg, chili, sort peber, og masser af timian, merian, frisk
rosmarin, friske laurbærblade, salvie , tørrede bukkehornsblade, og
groft salt.
Efter de er bagt:
Vend de rensede rodfrugter rundt i olie og krydderier. Læg dem i et enkelt lag i en bradepande. Bag ved 175 C. til de er møre og karameliserede. Vend i dem en gang imellem. Når de er færdige, dryp med citron, smuldr fetaen henover og dryp med harissaen.
1 kg kartofler med skræl, i både ½ dl olie salt 1 spsk 'Krydderi til sprøde kartofler og rodfrugter' Sauce: 1½ tsk. bukkehornsfrø 1½ spsk. fennikelfrø 1 spsk. sorte sennepsfrø 1½ tsk. stødt gurkemeje 3 friske laurbærblade 3-4 chili 6 knuste hvidløgsfed 6 hakkede løg en smule brunt sukker 1 kg hakkede tomater, eller 2 dåser med tomatsaft
Vend kartoflerne i olie og krydderier. Bag ved 200 grader i ca. 30 min. til de er brune og møre. Imens steges alle krydderier undtagen bukkehornsfrøene i meget varm olie i et minut til de dufter. Kom løg og hvidløg der er knust med en bred kniv mod et bræt, i og steg til det er gyldnet. Kom sukker, salt og tomater på og lad saucen simre i 20 min, eller til den er tyknet. Smag til, og spis til kartoflerne.
Papas bravas
750 g små faste kartofler 2 spsk. olivenolie 1½ spsk 'Krydderi til sprøde kartofler og rodfrugter' 1 dl sherry 1 spsk. sukker 2 spsk. olivenolie 100 g chorizo i tynde skiver 4 spsk. brødkrummer fire rød chili
1 tsk. groft salt Riv brødet groft. Kog kartoflerne. Steg hvidløg i olivenolie kom krydderiblandingen i, Så sherry. Lad det koge ind, og strø sukkeret over. Vend kartoflerne i panden. Steg chorizoen i olivenolien, tag op når den er blevet sprød. Steg brødkrummerne i olien. Rør chorizo og frisk chili i, hæld over kartoflerne.
Kartofler med chorizo og harissa 4-5 pers.
1 kg. kartofler 1 spsk 'Krydderi til sprøde kartofler og rodfrugter' 100 g chorizo olivenolie salt
Harissa: 5 store røde chilier 2 spsk. hel spidskommen 10 stilke bredbladet persille 5 stilke mynte 1 spsk. korianderfrø lille bundt frisk coriander 2 dl olivenolie citronsaft, salt, en anelse sukker
Skrub kartoflerne og skær dem i store tern. Skær pølsen i lidt mindre tern, og vend det hele rundt til det er dækket af et tyndt lag olie. Drys med knust peber og læg det i ét lag i en bradepande. bag ved 200 grader til det hele er mørt og brunet. Det tager en halv times tid. Drys med salt umiddelbart inden serveringen. Smag på en lille bid chili, og vurder selv om kernerne, som er det stærkeste, skal med. Kør alle krydderier og urter i foodprocessor til det er fint hakket, men ikke mos. Tilsæt olivenolien og smag til med salt, citronsaft og en smule sukker. Saucen skal trække mindst en time, ellers smager den ikke af noget. Smag til igen og spis til kartoflerne.
|