Æble & rabarber krydderi

 

Krydderiet smager bare virkeligt godt på æble og tilberedninger af enhver slags. I en varm toddy med æblesaft, rom, honning og citron, i bagte æbler, i dejen til æblekager. Raberberchutney, rabarberkager, rabarbersuppe Eller som her brugt som krydring af et lækkert knasende sukkerdrys på de bedste æblekager jeg ved.

 

Kryderede Smør æbler

2 kg kvartede æbler, med skræl, uden kernehus.

250 g mørkt sukker, palmesukker, eller muscovado sukker

100 -150 g smør.

3 spsk Æble rabarberkrydderi

Bland sukker, krydderi, æbler og smørklatter. Bag ved 175 C. til æblerne er møre og karamelliserede i kanterne. Vend rundt et par gange før de er så møre, at de smatter. Spis lun med is, kage, eller flødeskum.  

Æblekage med æblekrydderi

Opskriften er stor, og man må gerne dividere, men når man er i gang og alligevel har hele køkkenet fedtet ind kan man jo bare spise den ene og fryse de to sidste kager til en anden dag. Rismel gør kager lette og gode i konsistensen. Kartoffelmel kan også bruges, men rismel er lidt bedre. Opskriften er mere udførlig end normalt, til glæde for dem der ikke synes kager lykkes for dem. Der er altid en grund, hvor smerteligt det ellers er at se det i øjnene. Prøv denne her til punkt og prikke, så skal det nok gå. Hvis man har nogle kvæder rives de groft og blandes med æblestykkerne.

Til 3 kager

750 g rørsukker

750 g smør

500 g hvedemel

100 g rismel/kartoffelmel

1 spsk bagepulver

9 hele æg

mindst 2,5 kg æbler

3 spsk æblekrydderi

200 g strøsukker

3 springforme

Skær æblerne i både, fjern kernehuset, men lad skrællen blive på. Smør to store eller tre mindre springforme med smør. Rør smør og sukker hvidt. Dvs. at det skal blive luftigt som en smørcreme, og sukkeret skal være helt opløst. Hvis man springer over her bliver kagen tung. Rør æggene i ét ad gangen, og sørg for at de er helt optaget i dejen i mellem hvert æg. Hvis man springer over her skiller dejen, bliver fedtet og vil ikke hæve.

Rør mel, rismel og bagepulver sammen og sigt det over dejen. Vend rundt til melet er helt fordelt. Sigtningen betyder lettere dej, og jo mere nænsomt man vender rundt , jo lettere bliver kagen. Der er ingen fidus i at komme mere bagepulver i. Det får ganske vist dejen til at hæve helt vildt, men det smager grimt, og den klasker da også sammen igen inden den er færdig­bagt.

Fordel dejen i formene, den skal kun nå halvvejs op. Tryk så æblestykkerne godt ned i dejen, så den bliver helt fyldt op med æblestykker.

Bland æblekrydderiet med strøsukkeret og drys over kagerne. Bag kagerne ved 170 grader til de er færdige. Det tager alt efter ovnen 35 min til en time.  

Kagerne holder sig lækre i mindst 5 dage. Men det skal være et køligt sted der ikke er køleskabet. Køleskab gør kager tørre.

 

Rabarbersuppe med krydderurter

Rabarbersuppe er altid godt, iskold, måske med vaniljeis eller flødeskum i.  

2 bundter rabarber

Sukkerlage:

400 g sukker

1 l vand

tynd gul skræl og saft af 1 citron

2 spsk. æble rabarber krydderi

Kog sukkerlagen sammen til sukkeret er opløst. Lad den trække i 20 min.

Imens skæres rabarberne enten i ekstremt tynde, skrå skiver, eller i meget tynde tændstikker.

Kog lagen op og hæld den kogende over rabarberen. Lad det blive meget koldt, og server den evt. med isklumper i.

Krydret Rabarberkompot & Rabarbersyltetøj

På denne årstid er rabarberkompot en helt fast bestanddel af de skåle og glas jeg har i køleskabet med småting til at forsøde den daglige mad med. Præcis som stikkelsbærkompot, rysteribs, råsyltede tyttebær og æblepeberrod er det på andre årstider. Sådan noget man kan hive frem hvis man skal ha frikadeller eller stegt hornfisk, stegt kylling eller skinke, en ostemad, eller en hurtig dessert.

Det skal laves rigtigt, og det er meget, meget simpelt. Man dækker bunden af et ildfast fad med små rabarberstykker, i to lag. Så vikler man dem ind i så meget sukker man kan overskue, de skal være pakket ind i det. drys æble-rabarberkrydderi over, ca 2 spsk pr kg rabarber, og vend rundt

Præcis hvor meget er meget svært at sige, for der er stor forskel på rabarbers syrlighed. Så sætter man fadet i ovnene ved 200 grader i ca. 15-25 min, eller til rabarberne er møre, og sukkeret smeltet.

Køl lidt af og smag så på det, rabarberstykker og saft sammen, man kan ikke vurdere sødme i kogende ting. Hvis det er tilpas er det jo fint, hvis det er for surt hælder man lagen af, og koger den op med lidt mere sukker. Hæld over rabarberen igen. Man skal derimod ikke røre mere sukker direkte i kompotten, så smadrer man de fine rabarberstykker.

Kompotten kan krydres med en flækket vaniljestang, revet frisk ingefær, en kanelstang, revet citronskal, lidt frisk rosmarin eller et lille stykke fintsnittet kvanstilk. Denne helt afsindigt flotte enorme krydderurt, der ikke har så mange andre anvendelsesmuligheder, men bare er helt unik til rabarber.

Rabarbersyltetøj

Laves præcis som kompotten, men her skal man op på ca. 600 g sukker til 1 kg stilke. Bag i ovnen til rabarberen er klar i kødet og en smule karamelliseret, tag selve stykkerne op og fordel i syltetøjsglas, og kog lagen ind til en tyk sirup i ovnen. Hæld over rabarberne og luk.

Hvis man laver meget rabarbersyltetøj kan det være klogt at henkoge dem i ovnen. Det er meget nemt, man skruer lågene næsen t på glassene, men ikke helt. Der skal kunne slippe damp ud, og stiller ovnen på 110 grader. Når det bobler tydeligt i glassene tager man de varme glas ud, og skruer lågene helt på, og lader glassene køle af i ovnen.