Tagetes på mange måder

Tagetes er blomster med vildt mange duftstoffer, og de dufter på mange forskellige måder.
Jeg ved jo at mange elsker at hade duften af Tagetes, men det er ikke bare én duft - Tagetes er et helt univers, af planter fra Mexico og den sydlige del af Sydamerika.

Ægte lakrids Tagetes - Tagetes Filifolia dyrker men ikke for blomsterne skyld men for den rene stærke inciterende måde den dufter og smager af lakrids på. Tagtees Filifolia har fint bladværk, som dild og er en skøn urt til the og desserter, fisk og nye grøntsager. Blomsterne kommer sidst på sæsonen og er meget små, men den er en smuk kuplet duftende tue i en potte eller i haven.

Huatacay - Tagetes Minuta dyrker men heller ikke for blomsterne skyld, men for dens smag. Planterne bliver op til 3 meter høje, og er meget dekorative, smagen handler om tja, Mynte, alm. Tagetes, basilikum, esdragon, og lime, og så selvfølgelig det ubeskrivelige som gør netop Huatacay til en krydderurt i sig selv. Bladene kan man komme i salaten, hakke fint med hvidløg og citronskal eller lime som en cremolata til alt hvad der er grillet eller stegt, eller lave til pesto med mandler og aji chili, som er det man bruger den mest til i Peru, hvor de er vilde med Tagetes til f.eks kartofler. Tro mig det er jeg også. Olien fra planten bruges i parfumer.

Tagtes Lucida - Mexicansk Estragon - er noget så sjældent som en flerårig Tagetes, en fin stueplante der har lange smalle blade der smager af bernaisesauce. Dvs. af estragon, men med citron duft og naturligvis flere smagstoffer som ikke lige kan beskrives, oven i. Den spises rå, som kogt taber den smagen. Den er perfekt i cremolata, oven i supper, i salater, på fisk, og gør underværker på nye grøntsager og naturligvis æg og stegt kød.

CitrusTagetes i flere farver - Tagetes Tenuifolia, har blomster og løv der tydeligt smager af citrus, de er røde, gule og orange og de fine blandinger der opstår når man selv tager frø af dem. det er en af de mest taknemmelige sommerblomster jeg kender, de blomstrer i 4 måneder, og danner smukke tuer på 40 x 50 cm,i potter, mellem roser, i køkkenhaven. Smagen er frisk som duften af olierne i citrusfrugter, og dejlig både til desserter, bær, kager, salater, grøntsager, fisk, hele vejen rundt.

De andre Tagetesarter vi plejer at dyrke som sommerblomster er helt anderledes både i duft og voksemåde. De har den typiske Tagetesduft som er meget citrus, og jeg er helt vild med dem, jeg tørrer dem til theer og pynt, bruger dem friske i salater og desserter, til alt mulig madlavning, og til at krydre honning med, hvor jeg propper et glas flydende honning fuld af friske Tagetesblomster, som giver honningen den mest vidunderlige smag.

De bliver store og brede, og blomster som vanvittige hele sensommeren og efteråret til frosten tager pippet fra dem. Der er en mængde sorter, jeg holder mest af de gammeldags enkeltblomstrende som den gamle danske sort 'Ildkongen' eller den meget lignende Linnaeus, eller bare en frodig blanding.

Men jeg må indrømme at de kæmpestore overfyldte Cempacuchil, som man bruger i Mexico til at dekorere både mennesker, æsler, gravsteder og huse med til Dia de los Muertos har en stor plads i mit hjerte.
Det er også den mest populære blomster i Hinduismen, og bruges til utallige religiøse ceremonier, offergaver og lange kæder af store helt friske Tagetes kan købes på gaden overalt i Indien.

Men jeg vil advare mod de små forkrøblede Tagetes man kan købe som udplantningsplanter, de har fået stråforkorter og vil kæmpe hele deres korte liv for at vokse, som naturen har tiltænkt dem til store flotte planter, men ender med at spilde deres krudt som små forkrøblede stakler, oversået med blomster der burde være overdådige, men kun er sørgelige på de små planter de kan blive til, stik imod deres natur.

Tagetes Patula og Tagetes Erecta - som er dem vi almindeligvis dyrker som sommerblomster. kan bruges som insektforskækker, mod nematoder, og forebygende mod svampesygdomme.
Du kan læse om det her

Det virker både hvis du bare dyrker dem mellem andre planter, og hvis du laver udtræk af dem.
Du kan finde frøene her