Tagetes

 

Sådan sår man dem,

 

Forkultiver alle tagetes så tidligt som muligt i en vindueskarm ved 20 C. i en kasse med såmuld, og plant om efterhånden, de skal først plantes ud i maj, når frosten er helt væk.

Tagetes har i mange år været indbegrebet af dårlig havesmag, og fred være med det. Og de fleste tagetes er da også ret anstrengende, intens frygtelig lugt, planter der er forkrøblet til små mærkelige gnallinger, med alt for store blomster, i lidt for skrigende farver. Deres lugt, og rodsekreter afskrækker ikke bare min næse, men også alle mulige skadedyr, og det er en god ide at plante dem i drivhuset og i køkkenhaven alene af den grund, Men der er gudskelov mere til historien end plantecentrenes hormonbehandlede stinkbomber. En af mine yndlingsplanter er den fine lette Tagetes tenuifolia, dens duft og smag er kompleks, citrusagtig, intens og forførende. Noget så sjældent som en krydderurt med en duft man simpelthen ikke kan forstille sig, før den pludselig fylder ens næse, jeg har mødt meget få som ikke bliver forelsket på stedet.

Den fås i alle mulige gul – orange - mahogni farver, som krydser indbyrdes, så man med tiden får en fin variation. De gule kaldes Citrontagetes, de orange ikke helt overraskende for Appelsintagetes, Hver plante bliver en halvkugleformet pude på 40 x 40 cm, og de pynter fint i køkkenhaven, perfekt i potter, og som kantplante alle mulige steder.

Både blomster og blade kan spises i salater, på kager, som drys på alle mulige grøntsager, en fantastisk ting i børnenes have, og i de voksnes. De blomstrer uafbrudt i mange måneder, og de nye blomster kommer smukt ovenpå de gamle afblomstrede, så den hele tiden ser frisk ud. Man kan bare klippe og den vokser igen.. Der er kun et problem, at de sprøde stængler knækker uhyggeligt nemt. Tagetes er enårige, og nemmet tage frø af. Når frøstandene er lysebrune og tørre, neden under de friske blomster kan man samle dem. De skal sås indendørs i marts, for at nå at give en ordentlig forestilling. Så i en flad kasse, og prikl ud i f. eks avispapirspotter når de har lavet deres første rigtige bittesmå filigran tagetesblade. Plant ud når frosten er slut i maj.  
 

Den fætter Tagetes lucida/ Lakridstagetes/Mexicansk estragon er ikke så vildtvoksende, men en mere kompakt plante med varmt gule blomster, gør ikke meget væsen af sig og klart bedst egnet i en potte. Dens blade smager intenst af lakrids og estragon, og den er skøn som theplante, og i alle mulige retter hvor man ellers ville bruge estragon. I meget store mængder er den hallucinogen, men det er persille altså også. Lakridstagetes/er faktisk flerårig hvis man da har et lyst køligt sted at overvintre den frostfrit. Den er sjov, og meget lækker i marinader, kryddersmør, frikadeller, thaimad, til kylling, fisk, grillmarinader, og i en lage til jordbærsuppe.

Høje tagetes, som vores Tagetes Erecta .’Rose d’inde’ har godt nok en speciel duft, men er meget taknemmelige blandt sommerblomster, i potter og i drivhuset til at holde nematoder væk. de lyser i alel mulige orange farver, og holder skansen frem til den første frost.