Physalis

 

Tomater har et par fætre og kusiner som er i nær familie med dem, men nu ikke nærmere end auberginer og kartofler. De dyrkes på samme måde som tomater.

 

Tomatillo

 

Hvis man vil noget mere, er det sjovt at dyrke ’Tomatillo’, en mexicansk slægtning til tomaten, Physalis ixocarpa, der også er i familie både med stauden ’Japanlygte’ og de spiselige ananaskirsebær.

Den fylder som den kinesiske vildtomat 3 m2, når den er udvokset, og klarer sig fint udendørs i et lunt hjørne. De blommestore frugter bruges i salsaer, saucer, chutneyer.. De smager meget som krydrede tomater, og så alligevel ikke. .

Mexico, var det tomatillo de dyrkede, og det er stadig mexicanernes foretrukne til frugt, salsaer og saucer. Der fås en gul og en lilla variant, og en del mellemformer.

De sås præcis som tomater, men man skal have min to planter, de er fremmedbestøvere, og da chancen for at der er en anden der dyrker tomatillo inden for en bi's flyveradius er næsten uendeligt lille, må man selv sørge for sagen.  De har det fint i meget store potter. En fuldvoksen tomatillo plante kan fylde 2-3 m2. I modsætning til tomater så falder tomatillo af når de er modne, medmindre der er vandmangel, så falder de af før de er modne. Mens de vokser sprænger de deres boble, så man kan se farven, som skal være lysegul på de 'grønne' tomatillo - Lilla og hvidgul på de lilla Hvis man dyrker dem udendørs vil de så sig over det hele, som alle natskyggeplanter, og hvis de står godt vil frugterne også modne. Frøene presses ud af kødet, hvad der er ret nemt når de er modne, og tørres på papir.

 

Ananaskirsebær

 

Physalis Peruviana.  Kapkirsebær. Ananaskirsebær er en ret nem sag at gå i gang med, og så er den flerårig hvis man har et lyst og frostfrit opbevaringssted til den.  Den kan blive næsten 2 meter høj, i en potte en hel del mindre. Ananaskirsebær er nært beslægtet med tomatillo, men bliver pænt inden i deres papiragtige calyx til man åbner den. . Planten er selvbestøvende, dvs. at man ikke behøver to planter som med tomatillo. De skal startes tidligt for at give modne bær, man kan så dem som tomater, men også tidligere i februar.  

 

Jord kirsebær

Er en anden art end Ananaskirsebær, og en meget mindre plante. de dyrkes nu ret ens, i drivhus eller potter et beskyttet sted, og frugterne er også mindre, men efter min mening langt mere velsmagende end ananaskirsebær. 50 cm.