Overvintring af chiliplanter

Hvis man allerede har nogle vidunderlige frodige chili planter, så er de nok også ved at modne de sidste frugter for i år, og det kan de fint gøre i vindueskarmen. Efter det er planten færdig med året arbejde og skal hvile.

De fleste smider nok planterne ud når de har haft dem en enkelt sæson, men det er synd og skal, for de bliver meget flottere, større, frodigere, og giver flere chili længe før, hvis de overvintres.

Når lyset falder skal planten arbejde mere med at holde sig i live, og hvis der samtidig er varmt, som i en stue, så får den modsatrettede informationer, Varme betyder at den skal vokse, men der er ikke lys nok til det. Det dør den af i løbet af vinteren. Men det er nu ret let at overvintre chili planter, man skal bare sørge for at nogle få ting er i orden.

En fuldvoksen chili plante skal have plads nok i potten, hvis man vil overvintre den. En 5 l. potte er fin, og det er ikke for sent at potte den om. Jo bedre vækst planten er i, jo bedre kan den overleve vinteren.

Man skal ikke klippe chili planten ned før til foråret, heller ikke selvom den ligner en ulykke.

Den skal stå et sted i huset, så lyst som overhovedet muligt, men der må ikke være mere end 10 grader. Et soveværelsevindue, hvis man kan lide at sove koldt, et gæsteværelse, bagtrappe, eller naturligvis havestue er perfekt.

Men den må på intet tidspunkt få frost, så dør den., så drivhuse, haveskure og andre helt uopvarmede steder er udelukket.

Så er der forskel på hvor nemme de forskellige arter er til at få til at overleve. Den mest almindelige art er Capsicum annuum, som ikke er enårig som navnet antyder, bare sværere at få til at overleve en vinter. Peberfrugter, Jalapeno, og de fleste Mexicanske chili er f. eks Capsicum annuum.

Man kan sagtens prøve, og tit vil det gå godt
Men med C. baccatum, som er Aji-chili, C. frutescens som er asiatiske chili, C. chinense som er Habanero og alle den fætre og kusiner, og først of fremmest C. pubescens som er Locoto og Rocoto, er det meget nemmere. Vilde chili som Tepin går også som regel godt.