Lidt om dyrkning Af spiselige blomster 
 

Hvis man vil have mange spiselige blomster må man dyrke dem selv, både for at have nok af dem, og fordi indkøbte planter og blomster er fulde af hormonmidler, pesticider og stråforkortere.

Enårige sommerblomster som tallerkensmækkere, morgenfruer, spiselige chrysanthemum, kornblomster, solsikker, hjulkrone, Nigella, enårig hestemynte, og enårige krydderurter som dild, kørvel, rucola, koriander, og ærter skal sås direkte på voksestedet. Enten i rækker, eller bredsås, dvs. kastes ud over et område, der skal være fri for flerårigt ukrudt. 

Der skal ikke mere end 1 cm jord over dem. Hold frøene og de nye planter fugtige, de må ikke tørre ud.

Husk at pluk morgenfruerne, ellers kommer der ikke flere blomster.  
 

Stedmoderblomster er toårige, ligesom natlys, studenternelikker, og natviol. Dem sår man i juni/juli i kasser og planter ud når de er i fin vækst. Næste sommer blomstrer de. Derefter vil de så sig selv i din have.

Nelliker, Echinacea, hestemynter, violer, lavendler, dagliljer, anisisop og Bibernelle er stauder. Køb dem som planter eller så dem selv i kasser i løbet af sommeren. Plant dem ud på voksestedet når de er i ordentlig vækst, enten i løbet af efteråret eller næste forår. De vil blomstre sommeren efter at de er sået, og vokse sig større og flottere i løbet af nogle år. 
 

Basilikum er 1 årig, og købes enten som plante, der ofte er sået så tæt i potten at den ikke kan leve. Del den i mange planter, og giv dem hver sin potte, eller plant den ud i drivhuset. Danske somre er som regel for kolde til basilikum udendørs. Til gengæld trives de fint i en vindueskarm, hvis der er sol nok. 
 

Tagetes er 1 årige, men skal startes i små potter i drivhus eller vindueskarm. Så dem i en flad kasse og plant dem op i potter når de er blevet til fine små planter. Herfra kan de så plantes i større potter eller ud i haven når frosten er væk. 
 

Løvstikke, timian, isop, salvie, rosmarin, mynte, calamentha, rosenmynte, kinapurløg og purløg, er flerårige urter. De kan sås, men det er noget nemmere at købe dem som planter. Evt. i supermarkedspotter som man så kan dele ud i rigtig mange hver, og plante ud i haven når de lige har sundet sig i potter først. 
 

Dahlia/georginer er flerårige knolde som ikke kan tåle frost. Plant dem om foråret når jorden er varm nok, midt i maj. De kan evt. lægges i flade kasser med muld, og forspires et lunt, frostfrit, lyststed først. Pas med vand, gødning hele sommeren og tage dem op igen når den første frostnat har lagt toppene i laser. Læg dem i kasser med løs muld og gem den et køligt, frostfrit sted. 
 

Gladiolus er knolde som ikke kan tåle frost, men hvis man lægger dem ned 1 25 cm dybde overlever de som regel. 
 

Artiskokker er flerårige planter. Så den i februar, indendørs. Giv dem større potter undervejs, så de er fine store planter når de plantes ud i maj.

Hvis vinteren er mild nok, og de står et tørt sted vil de overleve og blive flottere og større i mange år. Ellers dør de og man må starte forfra. En artiskokplante vil give 4-5 skokker 1ste år, mange flere de næste år. 
 

Duftgeranier, Fuchsia, og Citronverbena er flerårige potteplanter der ikke tåler frost.

Tages ind om efteråret og stilles køligt og lyst til næste forår.