Koriander er mange ting!

 

Det tog mig 20 år at komme til at elske koriander til en tilstand hvor jeg kan vågne midt om natten med Koriander craving. Og det er mange år siden. Og så er det dejligt at universet så gavmildt har delt koriander smagen ud på en masse forskellige planter, ikke præcis den samme smag, naturligvis, men med den meget typiske duft, bare i forskellige versioner, et univers som man kan udforske, og både dyrke i stuen, på altanen, i haven og finde i naturen.
Og når at kommer til alt, så er det altså korianderhaderne, der ofte mener at de er de eneste der har forstået situationen, der må se at blive voksne i deres smagsløg for alle folk i Sydamerika, Asien, Afrika, Arabiske lande, Georgien, Centralasien, Armenien, Tyrkiet, Indien og Nordafrika der elsker koriander og spiser det hver eneste dag jo ikke tage helt fejl vel?

Eryngium Foetidum

En krydderurt med savtakkede blade, tropisk og flerårig elsket i Mexico, Afrika, Caribien og Sydamerika, men sandelig også i østen.

Pepiche

En enårig krydderurt med fine blade og citron-myntesmag over i koriander, ligner en tagetes, men er det slet ikke. Smuk i en potte.

Papalo

Mexicansk enårig krydderurt, kan også dyrkes som stueplante, der har saftige og intenst koriander smagende blade.

Vietnamesisk pileurt / Vietnamesisk koriander

En flerårig meget, meget frodig plante der formeres ved stiklinger, en fin stueplante som kan fås lidt hen på foråret. Den har en meget intens koriander smag, og masser af citrussmag oveni.

Strandtrehage

Triglochin maritima, en vild dansk plante små sivlignende blade der gror på overdrev og fjorde overalt i landet.

Houytunia cordata - Kamæleonplante

Staude der som regel bruges som prydplante, og den er også skøn i potter, og i gryderne, trefarvede blade, hvide blomster og det hele smager af koriander. Den kan på meget beskyttede steder være invasiv, men det er meget usædvanligt her i landet. Stiklingeformeres, vi har den i planteskolen nu.