Flerårige Grøntsager

er tidens trend, og det forstår jeg så udmærket, for der er noget uendeligt betryggende ved at vide at derude et sted på min jord, der står der noget og vokser, som kan spises og bare blir ved og ved.

Jeg tror ikke vi er så langtfra trangen til at sikre os den simple overlevelse, selv efter mange flæskefede år med sikkerhedsnet i alle ender og kanter, så er de basale menneskelige behov for overlevelse stadig instinktivt fremme hos os, Lad os håbe de aldrig går væk. Mad, drikke, varme, tryghed, kærlighed., og mad som man kan regne med, er tryghed.

I ulandene har de alle steder Famine foods- afgrøder som ganske vist ikke er de bedste, men som de kan være sikre på overlever alle ti plager, selv græshopperne. Famine foods er robuste, men der er grunde til at de ikke bare spiser de hele tiden, enten smager de ikke særligt godt, eller indeholder stoffer som man ikke skal spise for mange af, i for lang tid, eller også er de bare meget besværlige at tilberede så mennesker kan spise dem. Men de er der, og det er bare det, det handler om, tryghed.

Den anden grund er vist mindre klædelig, at man som ny haveejer tror at det er nemmere at dyrke flerårige grøntsager end de enårige som skal sås forfra hvert år. Man planter skidtet, og så er det det. De samme have mennesker vil nok også mene at et staudebed er for meget arbejde, men flerårige grøntsager er netop det, et spiseligt staudebed. Uanset om de vokser i rækker eller i et bed så skal de have kærlighed, lugning, gødning, jorddække, vanding så arbejdet er nok ikke mindre, bare anderledes, Men absolut værd at gøre.

Et flerårigt Spiseligt bed

Jeg har jo stor køkkenhave, og har mange flerårige ting i rækker, men hvis man har mindre plads så er ideen om et spiseligt staudebed virkelig god. Man kan blande det hele, De deciderede flerårige grøntsager, spiselige buske i bagrunden, , rabarber, Kål, porrer, hvidløg, asparges sibirisk ærtetræ blæresmælder, Takkelap, flerårige porrer, artiskokker og vilde artiskokker, Forskellige flerårige syrer,, flerårige krydderurter, og alle de spiselige stauder med spiselige blomster som Geranier lægestokroser, silkeplanter Campanula, Allium, , salvier, dagliljer, Agastache , , og stauder med spiselige blade som lungeurt og Sankt hansurt,, Hosta, løg, , , Man kan kombinere på 1000 måder, og man vil få det smukkeste bed ,Komponere om som tiden går og planterne vokser til, man kan lave det i særlige farver, præcis som andre staudebede, men selvfølgelig skal man også holde det fint.

.

Her kommer lidt om de mere usædvanlige - i hvert fald i denne sammenhæng - og meget attraktive flerårige spiselige planter, du kan dyrke i din have, og det meste også i potter.

Hosta

er mere end en spiselig staude den er en helt vidunderlig grøntsag. De unge skud er en af de store delikatesser i Japansk køkken, braiseret kort som julesalat, men man kan tilberede dem på alle de måder man ville tænke på med asparges. og bladene er en af mine favorit salat blade, De er bedst unge, hvor de er helt møre, og jeg bruger dem til spiselige tallerkener, wraps, eller bare i en salat, Man kan lave vietnamesiske ruller af dem, med grøntsager, kød, ristede peanuts og urter i og måske en chili fish sauce dip til, eller servere asparges, nye gulerødder eller nye kartofler, med hollandaise eller kryddersmør på dem. De smager ikke af nogen anden grøntsag jeg kender, bare godt.

Sibirisk Ærtetræ

Er et smukt lille træ - stor busk, fuldstændigt hårdført, med blade som tydeligt siger ærteplante, og gule blomster der ligner Guldregn, men kan spises, Bagefter kommer der ærter som også kan spises. Som unge er det hele bælgen, ellers som tørrede ærter, Det er ret nyt herhjemme, men fortjener virkelig at blive plantet mere, vi har både planter og frø.

Dagliljer

Hører hjem blandt grøntsagerne, de producerer en million store, kødfulde og meget, meget velsmagende blomster måske de allerbedste spiselige blomster. De smager af liljeduft, og har rygrad nok til at blive fyldt med tig og sager, samtidig er det en af de nemmeste stauder at dyrke, trives allevegne i sol, og bliver til store tuer med tiden, uden at være invasive.

Flerårige porrer

Er gamle sorter vinterporrer med et livsforløb der går som følger; Første år laver de porer, dem kan man spise nogen af, andet år går de i blomst, med de smukkeste, kæmpestore hvide eller lilla bolde på 1 m lange stængler. De er fulde af frø som du kan samle og så flere porrer. Tredje år deler det løg som har dannet sig nede i jorden i en klynge små fine poreplanter. Dem kan du enten lade være og så så får du en klynge porer hvor de står, som du kan hive op lidt ad gangen, De er tyndere end porre som vokser hver for sig, men der er mange fa dem, De vil så gennemgå det same livsforløb så du har porrer i al evighed. eller du kan grave hele balladen op og dele den, plante den ud på rækker og få porrer til at spises eller flere klatter med flerårige porrer.

Robinie - Falsk acacie

Bliver med tiden til et ret stort træ, og de hvide blomster er en delikatesse, også for bierne, det er fra Robinie vi får Akaciehonning. De nyudspungne blomster ligner hvide Blåregn, men er større, og de smager vanvittigt godt, som meget søde ærter, med den vildeste blomster parfume, og man kan fritte dem som Hyldeblomster i pandekagedej, eller spise dem som en overdådig salat, så længe blomstringen varer, Vi har træerne i planteskolen

Flerårige Kål & Kålblomster

Grønkål kommer i et væld af former, kompakte, med kulørte blade, palmekål, røde, frilly, og op til 2½ meter høje pragtfulde flerårige planter der kan fodre en familie eller en hel hønsegård i årevis. De sidste er de mindst kendte, og hvor er det synd. Det handler om fodermarvkål, en enorm grønkål med store blade der ikke krøller som den grønkål vi kender, men måske bukler de lidt. De dyrkes som alm kål, dvs. masser af vand og næring, god plads, og luftighed, en plante pr 75 cm, og bliver bare ved med at vokse, og laver nye blade i flere år. Præcis hvor længe er umuligt at sige noget fornuftigt om, men der skal en hård vinter til at få dem til at give op. Om foråret går de i blomst som alle overvintrende kål, og det er fint, men man skal plukke de nye skud og spise dem så snart de viser sig, for hvis de skal lave frø så dør de af anstrengelsen. Hvis bare man spiser dem - og det er bestemt ingen straf, de smager som en mere smagfuld broccoli, - så er de rineligt stabilt flerårige. Fodermarvkål dyrkede man tidligere her i landet, på landet i stor stil, for bladene er rigtig gode netop til høns om vinteren, og mon dog ikke familien også spiste dem. Bladene er let bitre, men også sødmefyldte som andre kål, og de er mere smagfulde og møre efter den første frost, men tiden bliver de grovere hvis man ikke plukker dem, men smagen er god året rundt. Og det er værd at have en plante som arbejder og laver friskt grønt til os, også i de Måneder man kalder 'Hungry Gap', før resten af haven vågner til live.

I Spanien, Portugal og i Brasilien er de meget almindelige, den portugisiske Caldo verde suppe er en klassiker. i de Amerikanske Sydstater er de en vigtig del af Madkulturen, og Collard greens, som er de amerikanske varianter, - bliver knap så høje, måske 60 cm. De er populære på Balkan i det meste af Afrika, I Nordindien og kashmir. Det betyder jo at man kan tilberede dem på et mylder af forskellige måder, I curries, kogt med flæsk og pølser, stegt med tomater og løg, blancheret, med dressing og sprød bacon eller ansjoser ovenpå, som grønlangkål, i salater, stuvet på hundrede måder, i supper, som Dolma, og fermenteret.

Tidsler

er noget af det bedste både bier og sommerfugle ved, og de kan i princippet alle sammen spises, men ærlig talt så er de fleste for små og gnældrede til at man rigtig gider. Jeg holder mig til dem med store blomster som artiskokker, eller de lidt vildere Cardi, - Kardon, som faktisk er fuldt hårdføre. Det er de blegede bladstængler man kan spise, eller man kan bare ha dem, for sølvgrå 2½ m høje planter med enorme takkede blade er måske det mest eksotiske man kan ha' i haven. Men der er andre Tidsler som man spiser i Sydeuropa, Guldtidsler - Tagarminas, og Vilde artiskokker, de ser uhyggeligt stikende ud, og smager skønt hvis man tar dem unge nok. De er også meget smukke og absolut værd at prøve hvis man trænger til noget nyt!

Blæresmælde

er en vild staude der gror vildt i Danmark, I Sydeuropa dyrker man dem for de meget rigelige unge skud der smager virkelig dejligt., og så er der de sjove boble formede blomster som børn elsker at plukke

Du kan finde både planter og frø til inspiration her:

Frø til flerårige grøntsager

Flerårige grøntsager planter

Porrer, kål og artiskokker finder du her

Og alle de spiselige stauder finder du her.
Det vil sige at Alle hosta, sankt hans urt, geranier, klokkeblomster, monarda, agastache, dagliljer er spiselige

Campanula, klokkeblomster finder du her

Dagliljer, hemerocalis finder du her

Hosta finder du her

Sankt Hans urt finder du her

Agastache, monarda finder du her

Flerårige grøntsager

Porrer, kål og artiskokker finder du her