Dahlia

Dahlia

Er ikke bare dahlia, der er mange størrelser og kvaliteter af knoldene, og jeg har kun den bedste, som giver hurtigst og bedst vækst, flere blomster, og det er det man skal gå efter. Man kan sagtens få billige discount knolde, men det kommer der desværre osgå en discountplante ud af.
Jeg har købt meget stort ind af de skønne mexicanske overdådigheder i år, 150 sorter, at vælge imellem lige nu, og så har jeg sænket priserne, også på fragten af dem. Jeg har valgt dem jeg ikke selv ville kunne modstå, men nu har jeg også en svag karakter når det handler om dahlia. Og så har jeg ikke kunnet dy mig for at tematisere dem, så de bliver allerskønnest. Jeg har også lavet pakker i de fine temaer, hvor du får 10 knolde der passer sammen til en endnu billigere pris.

Dahlia, sådan gør du

Når du får dem hjem skal de bare blive i papirposerne, og lægges et køligt sted. Hvis de kommer i plasticposer skal de åbnes. Du kan også lægge dem direkte i helt tør muld, et køligt, men helt frostfrit sted i kasser eller store potter.
De må ikke vandes før i sidst i marts. Når de får vand går de igang med at spire stille og roligt til de er klar til at lægges ud i jorden eller i potterne i maj, når den sidste frost er væk.

Når du vander dem skal de have meget lys og meget kølighed, ellers får de lange umulige blege spirer, præcis som kartofler, Hvis du ikke har det må du hellere vente til midt i april. Du planter dem ud midt, eller sidst, i maj, og herfra skal de vandes og gødes rigeligt, så de kommer i ordentlig vækst. Dahlia er store frodige planter som skal have noget at leve af. Du planter dem med min. 65, hellere 75 cm, imellem, ikke for dybt, men knolden skal være under jordoverfladen.
Hvis de står i rækker kan de stå lidt tættere, men der skal være plads mellem rækkerne så du kan plukke af dem, min 1,5 m. Dahlia vælter nemt, hvis du ikke har så mange kan du bruge metal eller plastic staudeholdere, som vil blive dækket af løv, eller et lidt stift grønt fuglenet som man spænder ud mellem pinde, i 45 cm. højde, det bliver også hurtigt dækket af løv, og vil holde dem mere oprette end ellers. Hvis du først stiver dem af når de er væltet blir det aldrig helt godt. Du kan have dahlia i store potter, men mindre end 15 l. potter vil begrænse dem meget.
Jeg har en smule fine mørkløvede enkeltblomstrende sorter beregnet til potter i sortimentet., som ikke bliver ret høje. Så er det bare at passe dem med vand og gødning, hvis der kommer en meget sen forårsfrost skal de dækkes over med fleece.
Sidst i juni og frem til frosten får man en overdådighed af blomster, jo mere du plukker, jo flere kommer der, og vi bruger dem lige så meget i salater som i buketter. Når den første frost har lagt dem i brune laser kan man jo vælge om de skal graves op, deles og gemmes til næste år, eller man ikke orker, og så er det en ret billig engangsfornøjelse.
De enorme knolde kan deles til et meget støre dahliabed året efter, eller man kan dele ud af dem, de er fine gaver, eller man kan spise dem, præcis som kartofler.

Dinnerplate Dahlia - Kæmpedahlia

Jeg har bestilt helt vildt mange af de overdådige dahlia hjem med ekstra store blomster, Det begyndte for mange år siden med den isabellafarvede 'Cafe Au Lait', som man hvert år kan få i flere farver, efter samme fyldte og nærmest usandsynlige model.
Blomsterne er op til 28 cm,, oftest 22 - 25 cm, og altså dobbelt så store som andre store dahlia. En enkelt blomst er en buket i sig selv i en smuk skål. De er simpelthen fantastiske. Lige præcis disse skal man løbende understøtte med en bambusstok når de har brug for det det, og det får de, for selve planterne er ikke så store