Sådan dyrker du bær fra frø

Havtorn

Hippóphaë rhamnoídes

Nøjsom busk med orange bær, som smager helt vidunderligt som syltetøj, krydderi og saft. Frøsåede planter bliver både til han og hunplanter. Det er nødvendigt med en hanplante for at få de orange bær på hunplanterne, men man kan nøjes med en enkelt. Resten af hanplanterne luges væk. Men vent, til det er helt sikkert, at den er en han. De får små brune, koglelignende knopper i stedet for bær. Busken kan blivet meget tæt og smuk i fuld sol eller formes til et lille træ, som ligner et oliventræ. Trives i alle slags jord i fuld sol.

Så frøene forår eller efterår. Ved forårssåninger blandes frøene med fugtig jord. Kom frø og jord i en plastikpose i køleskabet,og lad den ligge der i 3–4 uger. Bred så indholdet ud i en bakke og dæk tyndt med jord. Stil bakken udendørs, til de spirer. Spirer uens, hav tålmodighed. Plant om, når de små planter kan håndteres. Plant ud, når planterne er 10–20 cm høje…

Skovjordbær/immerbær

Fragaria vesca f. semperflorens

Aflange, ret store skovjordbær med meget fin smag- Blomstrer og giver søde bær i mange måneder. Laver ikke udløbere.

Fin som kantplante og bunddække. Tåler en smule skygge, men får mest smag i ren sol. Så i februar–marts indendørs. Dæk med en lille smule jord. Hold fugtig, spirer langsomt. Prikl om et par gange, og plant ud, når planterne er store i juni–juli.

Ægte nordisk blåbær

Dyrkes i sur jord. 30–40 cm, små buske med dybblå bær, som er farvede hele vejen igennem og meget aromatiske.

Frys frøene i tre måneder i en tæt pose. Så dernæst i spagnum i en bakke. Dæk sparsomt med spagnum og holdkassen fugtig. Dæk med en avis og stil varmt ved stuetemperatur, til frøene er spiret. Det tager sin tid. Efter spiringen fjernes avisen, og de holdes fugtige, men ikke våde, til de kan håndteres.

Plantes ud sidst på sommeren i sur jord og vinterdækkes de først år. De giver bær efter et par år.

Tyttebær

Tyttebær sås i en kasse med spagnum i køleskabet, hvor de skal blive, til de spirer. Spiringen er ikke jævn og rimelig langsommelig – giv ikke op. Når spirerne viser sig, pottes de op, meget forsigtigt. Pottes op i potter med spagnum, hvor de vokser, til de plantes ud om foråret/sommeren i sur jord.

Meget fint bunddække under træer og i vandrende skygge. Skal have fugtighed og virkeligt godt dræn. Giver bær fra andet år.

Tyttebær lever bedst i mychorriza med forskellige svampe, og det er en god ide at gå ud i naturen, hvor du bor, og samle lidt sur jord fra mose, hede eller skov til at blande i spagnummen, når du sår.