Chilitid - Sådan dyrker du chili fra A-Z

Chilitid

De garvede Chilitosser har sået deres chili allerede i december det kræver et lysshow og gadgetansamling som til en rockkoncert og jeg er ganske vist glad for chili men ikke så glad at jeg vil investere i alt muligt hejs for at få mine chili 14 dage før.
Hver sin fornøjelse, jeg er vild af beundring for ægte enthusiasme, men vi sår nu først chili i februar.

Sådan dyrker du Chili

I praksis sår man dem lidt forskelligt efter hvilken art de er. De stærke capsicum chinense, altså Scotch Bonnet, Habanero, og alt hvad der hedder noget med Naga, Bih, Bhut,...og et efternavn,  som er de ekstrastærke og aromatiske Himalayachili skal have meget varme for at spire ordentligt.

Så dem i en kasse med såmuld, nede i en større kasse hvor der er mørkt og man er sikker på at der er ca. 30 °C.  (27 °C. kan også gå an), men ved 30 °C spirer også de vanskelige. Man kan bruge en elpære eller hvad man nu vil for at opnå en konstant temperatur, døgnet rundt. Problemet med at så dem i en vindueskarm er at temperaturen svinger meget, over døgnet og med vejret, og at der ikke er lige varmt i hele vindueskarmen.   Så snart de er tittet frem skal de ud i vindueskarmen, og have alm stuetempeeratur. Et minidrivhus er smart, så tørrer de ikke ud, men men skal huske at lufte ud så de ikke rådner, og at der bliver meget varmt en dag hvis solen skulle finde på at skinne, så skal der et let gardin op mellem solen og chiliplanterne.

De andre chiliarter: Anuum, Baccatum, Frutescens, Pubescens kan spires ved 25 °C. og man kan have held til at spire dem ved endnu lavere temperturer, og i en vindueskarm. Men der er en meget klar sammenhæng mellem spiring og varme, du lægger et frø ned i våd jord og jo varmere det er, jo mere tydelig besked modtager frøet om at det er sommer og at det roligt kan spire. Ved lavere temperaturer kan det bare ligge og vente på varmen og rådner i stedet i jorden. Det sker for mange der prøver, uden at tjekke at temperaturen faktisk er som den skal være, også i hele vindueskarmen og hele døgnet rundt.


Og da især med agurker, courgetter, og græskar, de fede frø rådner op i stedet for at spire. Når de er i gang skal de bare pottes om i hver sin potte når de har fået fine kimblade, og dernæst have en ny potte når rødderne lige akurat ikke er nået til bunden af den potte de står i. Når de har fået rigtige blade skal de gødes forsigtigt, og hele resten af sæsonen, chili er grådige når de vokser til. Med ny potte kommer der ikke noget vækststop, som kan sætte dem rigtig meget tilbage. I begyndelsen går det langsomt, og så tager de fart hen sidst i april.

Når der kommer en lang lige stængel skal man nippe den af lige over et par øjne på stilken, så vil den buske sig i stedet for at blive 1½ meter høj og tynd. Alt efter hvilken chili det er skal man nippe løbende, så får man bedre og mere forgrenede planter. Engang først i maj skal de små pus så ud i drivhuset, nedmindre det bliver frost. Væn dem til det over nogle dage, ud om dagen, hjem om natten, ligesom børn.

Eller man kan vælge at lade dem blive i vindueskarmen det kan der også komme nogle flotte planter ud af. Udendørs er derimod en dårlig ide, hvis der er ikke varmt nok. Når de går i blomst skal man nippe de første 7-8 blomster af. Det gør ondt helt ned i tæerne, men man må bide tænderne sammen og få det overstået, eller får man formentlig ikke flere end 7- 8 Chili. Planter handler jo kun om overlevelse, og hvis den tænker at nu har den lavet de første frugter, som bliver fuld af frø som kan sikre artens overlevelse, ja så gider den bare ikke mere. Hele vejen igennem en chiliplantes levetid skal man give den en ny potte når dens rødder er ved bunden af den gamle potte, en størrelse større ad gangen, ikke en kæmpepotte, det blir den bare forvirret af.

I september har den fået en stor fin 10 l. potte. Medmindre det er en lille pyntechili, som kan nøjes med en 5 l. potte. Chiliplanter kan blive forbløffende store, og hvis man har plads i sit drivhus eller udestue og planter dem i jorden så bliver de fleste enorme, med mange, mange frugter, En halvvild chili som Tepin, eller Mc. Mahons Texas Bird kan snildt blive 2 meter på en god sommer, Tabasco 1½ m, Jalapeno måske 1 m., og peberfugter ½, 1 m. Jo større frugter, jo færre af dem, ligesom med tomater. Dvs at man kan regne med en million Tabasco og måske 12 peberfrugter på en plante.De fleste af de meget stærke chili bliver meget flot buskede, med store blade, og masser af dinglende frugter. Planterne bliver 60 cm. høje og næsten lige så brede. Mini chili og mange af de lilla chili med frugter i alle farver, har både mindre frugter, og en meget mindre vækst. De bliver nærmest flade ovenpå, hvor de små chili sidder som drys på en kage, og der kommer mange af dem, hele herligheden er måske 40 x 40 cm.

I september skal man beslutte sig til om chilierne skal overleve vinteren eller være en en-sæsons fornøjelse. Hvis de er i fin form kan man ligeså godt prøve, Først skal de ind i en vindueskarm i slut september og oktober er der alt for koldt i et drivhus til chili. Tag dem ind for at modne de sidste chili, de meget stærke er længe om det. Så høster man alle frugterne. Når de ser en smule skravlede, men dog levedygtige ud sidst i oktober skal de flyttes til et køligt og lyst men frostfrit sted. Her taber de formentlig alle bladene, skal kun vandes meget lidt, ligner en ulykke, men der vil formentlig være liv i dem om foråret. I februar marts skal de ind i varmen, og vandes, så kommer der fine små blade og først her må man skære grene af som er døde om vinteren.

Chiliplanter fra året før giver meget tidligere og mange flere chili. Husk nye potter en gang i mellem. Og så er der spørgsmålet om hvilke sorter og arter man skal dyrke.

Hvis du er garvet Chilidyrker og -spiser ved du udmærket hvad du vil have, hvis man ikke er så stiv i Chilidyrkning og spisning, er der alt for meget at vælge imellem.

Jeg vil foreslå at man begynder med de milde og mellemstærke, De er nemmest at dyrke og nemmest at spise.

Numex Suave Orange
Numex Suave Orange

Der er varianter af de stærke Cap Chinense som Numex Suave Orange, Habanero Dulce og Trinidad Perfume, som er milde selvom alle deres fætre og kusiner er stærke. De har en vidunderlig duft, og smag og næsten ingen styrke, og skal spires ved 30 °C.

De andre milde chili er næsten alle Capsicum Annuum, som er de nemmeste at have med at gøre, peberfrugter, Jalapeno, Cayenne, Ungarske chili som Hot Wax, Hungarian Black, de italienske peperoncino, snackpebre, Pimento di Padron, Serrano er alle cap. Annuum. De er til gengæld de vanskeligste at overvintre.

De stærke er vidunderlige, og man skal bare kaste sig ud i det, men prøv nu først dem som er nemme, og som man rent faktisk får spist.

Aji Habanero
Aji Habanero

Mine yndlingschili?

Skidt jeg siger det; Shishito, Hungarian Black, Numex Suave Orange, Jalapeno Purple, Aji Blondie, Aji Habanero...så slap det ud (-:

Sådan spiser du Chili

og får noget dejligt ud af alle de chili du dyrker. Se det har jeg faktisk skrevet en hel lille bog om, konservering, tørring fermentering osv. af både Chili og Tomater. Du kan se mere her:  http://netbutik.fuglebjerggaard.dk/butik/froe/chili-peberfrugter/sylt-chili-tomater-syltebog-om-fermentering-saltning-syltning-toerring-mv