Lammekebab

De skal skæres af køllen, det er bedst. Den har en højere kilopris end andre udskæringer, men det får en lammekølle til at række til virkelig mange. Der bliver kebab til ca. 10 pers, med en del tilbehør. Der er til 6 -8 stykker hvis man bare spiser dem med brød og salat.

1,5 kg. Lammekølle i tern på ca. 4x4 cm., ordnet vægt, 1 x rub til lammekød , 1 stor spsk. tørret mynte, 3 spsk. olivenolie, 1 stor spsk. groft salt, saft af 1 citron

Vend kødet i alle ingredienser i en skål. Lad det trække køligt i nogle timer, eller i køleskabet til næste dag. Læg trægrillspyd i vand, i en halv time, og stik så 4 stykker kød på hvert spyd. Kebab skal usanset hvordan man steger dem have meget, meget høj varme. En grillpande af støbejern varmes først op til den hopper på blusset, så smører man den med olivenolie og steger kebabberne en fire - fem stykker ad gangen til de er brune og skønne på den ene side, så til de er brune på den anden, 4-5 min på hver side. Varm panden godt op igen, før de næste steges. Hvis man ikke har en støbejernspande, eller en kobbergrillpande kan man ikke steg kebab, Teflon dur slet, slet ikke, det afgiver giftige dampe ved høje temperaturer. Spis kebabberne med de skønne sesambrød til at svøbe dem i, en klat drænet yoghurt, og en masse krydderurter.

Lammetagine eller lammekølle krydret med Tyrkisk Lammekrydderi .

til 4-5 personer

1,5 kg. lammekølle i tern på ca. 4x4 cm., ordnet vægt

2- 3 spsk. Tyrkisk lammekrydderi

2 store groftrevne løg

3 spsk. olivenolie

1 stor spsk. groft salt

2 store fed hvidløg

saft og fint revet skal af 1 citron

Vend kødet i alle ingredienser i en skål. Lad det trække køligt i nogle timer, eller i køleskabet til næste dag.

brun kødet i taginen i marinaden, det vil ikke brune rigtigt, men løget skal få en stegt smag. Kom vand på til det dækker kødet og lad det simre ved meget svag varme til kødet er helt, helt mørt og saucen kog ind til en tyk sirup..

Alternativt kan man smøre en lammekølle eller bov ind i marinaden, og lade den trække til næste dag. Steg ved 150 C. i et lille ildfast fad der passer i størrelsen, sammen med marinaden. Steg til kødet er meget mørt. Pas på at bradepanden ikke koger tør, tilsæt evt. lidt vand.

Spis med drænet yougurt rørt med masser af frisk hvidløg, satt, en smule sukker og masser af frisk hakket mynte., Lune flade arabiske brød og grøn, sprød salat, agurk og milde rå løg i skiver.

Dette her er en meget fryseegnet ret, der smager helt fantastisk godt.

Lave denne her kæmpe portion, så er der til mange, travle dage klar i fryseren.

det er også en ideel ret at lave til en buffet, skolefest, eller bare når man er mange.

Lammefrikadeller i tomatsauce

Tomatsauce:

1/2 dl olivenolie

3 store hakkede løg

5 fed hvidløg

1 frisk chili, uden kerner

3 kg tomater

2 tsk salt

1 spsk frisk oregano

2 laurbærblade

1 tsk knuste kardemommekapsler

2 tsk korianderfrø

1 kvist rosmarin

1 bundt frisk basilikum

Dellerne:

2 løg

4 fed hvidløg

1 spsk tyrkisk lammekrydderi

1 tørt franskbrød, uden skorpe

vand

1 kg hakket lammekød

500 g hakket oksekød

2 æg

1 dl olivenolie

salt og peber

Lav tomatsaucen først.

Flå tomaterne, dyp dem i kogende vand i 3 min., så er de nemme at flå. Pres

kernerne ud, og smid dem væk. Steg løg, krydderier og krydderurter i olien til

de bruner. Kom hvidløg i og lad det stege lidt uden at brune. Kom tomaterne i og lad det purre ved svag varme til tomaterne er kogt ud, og saucen derefter er kogt ind til en tyk grød.

Smag den til med salt.

Læg brødet i blød i vand. Riv løgene.

Rør løg, krydderier, krydderurter, brødet, med det vand der hænger ved, kød, æg og olivenolie til en fars, helst på røremaskine. Smag til med salt og peber.

Tilsæt mere vand efterhånden, farsen skal være så blød, at den netop lader sig

forme til deller.

Steg dellerne små, i olivenolie, til de er brune udenpå, men ikke helt færdige.

Læg dem i ildfaste fade.

Hæld tomatsauce over, og bag den portion man vil spise med det samme ved 200 grader, til det hele er meget varmt. Resten fryses ubagt.

Flere krydderier og opskrifter…

Krydderierne kan købes i netbutikken…