|
Nyhedsbrev 58 maj-juni 2010
|
|
FUGLEBJERGGAARD
v. Camilla Plum og Per Kølster
(Billeder af Anne-Li Engström
m.fl.) |
|
|
|
|
|
Netop nu
Sommeren nærmer sig, der er
kommet kyllinger, gæslinger og ællinger ankommer
lørdag. Grislinger er på vej. Æblerne blomstrer,
ualmindeligt sent. Og bierne er på solidt
arbejde netop nu. Haver og marker begynder at
ligne noget.
Her er det vi konkret kan byde på netop nu:
|
|
|
|
Planter én
masse - Planteskolen!
Tomater og chiliplanter mv. |
|
Så er vejret endelig
dejligt nok til at plante tomater og
chiliplanter ud for alvor. Vi har stadig hele
sortimentet på plads i det store drivhus, for vi
har nemlig heller ikke selv nået at plante dem
ud endnu.
Der er 100 sorter tomater og 100 sorter chili at
vælge imellem. Og de er skønne alle sammen..
40.- pr styk for begge slags, 10 tomater eller
10 chiliplanter koster 350.-. Planteskolen
bugner også af mynter, basilikum i mange sorter,
mange slags agurkeplanter, aubergineplanter,
artiskokker, og krydderurter af enhver tænkelig
slags.
Vi har fået chokolade cosmos, verbena
bonariensis, riddersporer, phlox, pæoner, kvan,
bonderoser, osv. og det ser virkeligt dejligt ud
her i maj.
Planteskolens sortiment kan ses her:
Krydderurter
http://www.fuglebjerggaard.dk/Camilla/haven/1005krydderurter.htm
Agurker:
http://www.fuglebjerggaard.dk/Camilla/haven/1005agurkeplanter.htm
Tomater:
http://www.fuglebjerggaard.dk/C.Haveartikler/tomatplanter_2010.htm
Milde chilier:
http://www.fuglebjerggaard.dk/C.Haveartikler/chili_mild.htm
Middel stærke
chilier:
http://www.fuglebjerggaard.dk/C.Haveartikler/chili_medium_strong.htm
Stærke chilier:
http://www.fuglebjerggaard.dk/C.Haveartikler/chili%20staerke.htm
Meget stræke chilier:
http://www.fuglebjerggaard.dk/C.Haveartikler/chili_very_strong.htm |
|
|
|
Haven
|
|
For at have et trygt hjem
til alle vores vidunderlige tomater er vi i gang
med at bygge et kæmpe stort drivhus, som
forhåbentligt får glas i, i den kommende uge, vi
glæder os vildt til at få ordentlig plads, til
alle de kulørte skønheder, chili bliver så
dyrket i det smukke gamle drivhus vi stillede op
sidste år.
Køkkenhaven er ved at komme efter det selvom alt
er forsinket fordi det simpelthen har været for
koldt.
Men al erfaring viser at en uges forsinkelse med
plantning / såning faktisk kun giver en enkelt
dags forsinkelse i den anden ende.
Georginer, krydderurter, ærter, hvidløg,
hestebønner, salater, rodfrugter, latyrus, løg
og sommerblomster er sået og plantet.
Kål, bønner, pralbønner, majs, græskar og
courgetter står og hopper i drivhusene og venter
på at jorden er varm nok.
/C |
|
|
|
Camilla laver have
i Malmø |
|
Camilla har designet en fin
have/stort bed på Katrinetorp landeri i Malmø,
en yndig lille herregård, meget centralt i
Malmø. Temaet er nordisk, og det er plantet til
med nordiske urter, - dekorative grøntsager, og
spiselige sommerblomster, og det bliver
overdådigt. Bedet ved siden af er designet af
Mandelmanns. Hvis man får lyst til at se
herlighederne, så er Katrinetorp absolut et
besøg være, der er haver, skøn økologisk cafe,
masse af arrangementer.
www.malmo.sekatrinetorp |
|
|
|
|
|
Høstmarked til
september Det
ligger nu fast at vi også i år holder vores
elskede enorme, kulørte Økologiske Høstmarked,
Det foregår i weekenden 4. og 5. september, og
det bliver som sædvanligt at marked med mange
gæster, som sælger deres egne ting, fokus på
alle vores egen produktioner, demonstrationer,
oplæg, rundvisninger, demonstrationer, bryggeri,
humlehøst, mostning, bageri, kaffe og kage,
ristede pølser og ikke mindst Kanelsnegle! |
|
Tilbud! |
|
I Netbutikken er der er
pt. rigtig mange gode tilbud, på bøger,
grøntsagsfrø, økologisk vanilje, og kål og
gulerødder og en masse andre frø er også
generelt voldsomt nedsat.
http://fuglebjerggaard.dk/netbutik/index.php?cPath=136&osCsid=bdde0afc897c933da809be723fbe9fbd
Butikken
har nu endelig fået to varer hjem som har været
stærkt eftersøgt!
Kefir kultur og
Bagesten .
Bagestenen er en ny model i lava fra Sicilien,
til 550.- kan kun købes i gårdbutikken.
Kefir koster 50.- Kan fås både i Netbutikken og
i gårdbutikken. |
|
|
|
|
|
Engelsk Bog om
Skandinavisk mad:
The Scandinavian
KitchenMission accomplished!
Camilla har i et års tid skrevet på en stor bog
om skandinaviske råvarer og mad til det engelske
forlag Kyle Cathie. Efter en del
fødselskomplikationer er den nu klar til
udgivelse i oktober.
Det er en rigt illustreret bog om alle de råvare
der gør nordisk mad til noget ganske særligt,
Fisk, bær, urter, bagetraditioner, vildt, frugt.
Den handler om det traditionelle køkken, og så
alligevel ikke.
Det har været svært, spændende og nervepirrende
at skrive bogen på engelsk. Bogen udkommer i
hele verden til oktober. Fotos er som sædvanligt
taget af den ufattelig dygtige svenske fotograf
Anne-li Engstöm, så der er tale om et ægte
skandinavisk arbejde.
/C |
Bogens
omslag |
|
|
|
|
Rabarber |
|
Det er for alvor
rabarbertid,, og vi har syltet så vi er blå i
hovedet, rabarbersyltetøj, rabarberchutney,
raberbersaft til butikken, og så har vi bagt
denne skønne kage til cafeen. Den er lige præcis
som den skal være, lidt kransekagesej,
sødmefyldt, og stadig syrlig af rabarberne.
Vi har masser af friske, og billige rabarber i
butikken., til 10 kr. bundtet- og et bundt
rabarber er altid 7 stilke.
Den holder sig i fin form i flere dage.
|
|
Marcipankage med rabarber
En meget nem, luksuriøs og
gudeskøn kage.
En stor kage til 8 -10 personer
Dej:
200 g fintmalede mandler
2 meget fintmalede bittermandler- kan undværes,
men helst ikke
200 g blødt smør
200 g rørsukker
200 g hvedemel
1 æg
Fyld;
rabarberstykker til det dækker kagen
rigeligt med rørsukker til drys
Rens rabarberne, og husk at den lyse fod er den
bedste del af rabarberen, skær dem i smalle skrå
stykker. Bland resten af ingredienserne, det
skal ikke røres , kun samles med hænderne, som
en mørdej.bred ud i en stor tærteform, helst med
løs bund. Læg så mange rabarberstykker på på
som der kan være i et enkelt lag. drys skamløst
med sukker.
Bag ved 165 grader til dejen er gennembagt, ca
35 minutter. Spis med flødeskum eller vanileis,
eller creme fraiche rørt med vanille og lidt
sukker.
god fornøjelse
Camilla Plum |
Anne-Li
igen...> |
|
|
Humleplanter! |
|
Masser af humleplanter af
Fuggles, Target, Challenger, Tettnanger,
Hallertauer Mittelfrüh, Hallertauer Magnum,
Perle, Willamette, Cascade, Saaz, Svenstrup
Citron samt Winge 4, 5 og 6 |
|
|
|
|
|
Botanisk
brygning Traditionen tro har
vi brygget Høøl i samarbejde med førende
botanikere den 26. maj brygget en serie bryg
(bryg 110) med forårets urter. Anledningen er
den kommende
Lefestival
i Gribskov 24-26
juni og lelaugets høsletsdag den 3. juli.
Historiske kilder fortæller, at meget andet end
humle i øllet var sædvane tilbage i tiden. Noget
som bittergiver, noget som antiseptisk
tilsætning, noget som aromagiver, noget som den
rene medicin og så videre. Og så er der egne
idéer. Bl.a. birk, porse, bukkeblad, skovmærke,
korsknap, fyr, festgræs, vellugtende gulaks og
læge-ærenpris er i spil i rene udgaver og måske
stykker vi også sammen, når vi tapper.
Billedet viser bukkeblad
fra Vaserne ved Holte.
/P |
|
|
|
|
|
|
|
Andre bryg på trapperne |
|
Følgende bryg er klar næste
lørdag den 5. juni. Bryggene er nye udgaver af
de tidligere bryg 82, 85 og 87. Høøl bryg 110
klar til Skt. Hans.
Jeg bliver ofte spurgt, om jeg kan gentage et
bryg. Og svaret er ja, men indenfor
træskolængder, da råvarer, bryggebetingelser,
humør og vejr jo er omskiftelige størrelser i
dette noget brogede bryggeforetagende. Så svaret
er ja, nærved og næsten!
Hele
sortimentet
finder du her i gårdbutikken.
/P |
|
|
|
Årets Ølpris til Per Kølster! |
(billedet er fra beerticker.dk) |
Det var noget af en
overraskelse, da formanden for
Danske Ølentusiaster,
Bo Jensen, fredag aften på ølfestivalen, kom hen
og bad mig komme med hen til scenen, således at
jeg kunne modtage Årets Ølpris. Begrundelse kan
ses her i
talen i
forbindelse med overrækkelsen.
Jeg takker meget for den store ære, og takker
samtidig alle der har været med til at få
malteri, humledyrkning og brygning til at
fungere. Det er medarbejdere, frivillige,
familien, samarbejdspartnere i projekter,
kollegaer og gode venner. Uden al den munterhed
og medspil omkring idéerne ingen pris. Og tak
til foreningen af Danske Ølentusiater, fordi
de påskønner det store
engagement som mange i øllets verden har for at
vise nye veje. |
|
|
|
Noma! |
|
Vi ønsker til lykke med den
fantastiske udmærkelse – verdens bedste
restaurant.
Og: Øl og cider er på vej til Noma. Skulle du
være så heldig at få bord, så er det fremover en
mulighed at nyde aktuelle bryg og cider her fra
gården sammen med den vidunderlige mad.
/P |
|
|
|
Et
forarget skvulp over GUDP
(Hvad er dog
det??) |
|
Udviklingen i landbrug og
fiskeri har i gennem mange år været næret af, at
Fødevareministeriet har støtteprogrammer, som
kan søges af virksomheder,
forskningsinstitutioner mv. Hidtidige
støtteordninger skal nu afløses af et nyt
ambitiøst program (GUDP), som bl.a. skal anvende
sine midler til økologi. Men listen over
medlemmer af bestyrelsen til de kommende års
såkaldt grønne støtteprogram til udvikling af
landbrug (fiskeri) og fødevarer (GUDP) skal nu
styres af en lille og snævert sammensat
bestyrelse, som suverænt repræsenterer den
danske storkapital. Hvad laver Novo, Cowi,
Danisco og Grundfoss her? Landbrugets mand Bent
Claudi Lassen (VIFU) og en økologisk godsejer --
nuvel. Trenden er tydelig: Fremtiden handler om
at tænke stort, industrielt og globalt. Man
sætter regnedrenge- og piger til at skabe
fødevarekultur og forandring på landet! Ingen
solide tråde tilbage i det demokratiske,
kreative og lokalt baserede miljø, som i årevis
har været drivende i den økologiske udvikling og
i at skabe fornyelse i fødevareverdenen.
Hvor er de demokratiske vagthunde, og hvor er
repræsentanterne med jordforbindelse? Det
handler om at forstå naturen, det handler om
mennesker og det handler om at sammentænke,
hvordan vi kan forene det store kompleks af
interesser, der knytter sig til bondeland og
hav. Dette er det tætteste vi endnu har set i
retning af at regeringen hylder feudalismens
tilbagekomst. Læs mere selv her:
http://www.fvm.dk/Default.aspx?ID=18486&PID=169609&NewsID=6085&Action=1
/P |
Dette billede er fra en konventionel rapsmark -
altså hvor sprøjtningen er mislykket!
Først var den gul og så blev den rød.. |
|
|
|
Birk i maj, lige til at klippe
bundter af til at tørre til saunanen eller
øllet!
Hvis ellers sprøjtetågerne ikke
blander sig.. |
Hjælp! Naboen
sprøjter? Når det
konventionelle landbrug sprøjter deres marker,
påvirkes et ukendt men formentlig stort antal
private haveejere. Sprøjtningen med giftstoffer
skaber utryghed, fordi den indebærer en risiko
for at opleve akutte gener, synlige skader og
ukendte langsigtede virkninger. Alene frygten
for virkningerne er nok. Mens vi venter på en
lovgivning, der kan stramme op på reglerne for
sprøjtning, har Landsforeningen Praktisk Økologi
i samarbejde med Danmarks
Naturfredningsforening, Plums Økologifond og Danmarks Aktive Forbrugere,
udarbejdet et nabobrev, som skal hjælpe naboer
til en konkret og konstruktiv dialog.
Nabostridigheder er noget de fleste ønsker at
undgå for enhver pris. Og da det nemt kan virke
provokerende, at henvende sig med det formål at
få vished for at sprøjtning ikke påvirker 'over
hegnet', er det PØ's klare hensigt at imødekomme
behovet for at få en håndsrækning til at
kontakte naboen. Vi får en del henvendelser, når
skaden er sket. Og vi håber med brevet at vi kan
medvirke til at reducere gener ved naboskabet og
samtidig forebygge konflikter.
Du kan se brevet på:
http://www.oekologi.dk/nyheder/nabobrev_om_sproejtning.html.
Du kan downloade og printe det ud i et format,
som er beregnet på at blive afleveret til
naboen. I et medfølgende skema kan landmanden
beskrive, hvad han planlægger at sprøjte med
hvornår, og hvilke risici det indebærer, således
at man kan tage sine forholdsregler. Sker der
skader er man herigennem forberedt på, hvad der
kan være årsagen. Det letter muligheder for at
undgå tvister og afklare mulighederne for
skadeserstatning.
/P |
|
|
|
Kampen for
ciderens fremtid |
|
Regeringen arbejder hårdt
på et lovforslag (L216) om at gøre det dyrere at
købe ciderprodukter. Loven sigter specifikt mod
at begrænse unges storforbrug af
alkoholsodavander. D.v.s. søde frugtbaserede
drikke med alkohol. Et fænomen der var ukendt
før i tiden og som alene fremmes af en industri,
som hæmningsløst spekulerer i unges forbrug og
vaner. Så langt så godt. Heri kan vi kun være
enige, altså begræns uvæsnet. Men.
Ordet cider misbruges i forhold til sin
oprindelige mening, nemlig at cider er en drik
af ren most som er gæret. Det gamle danske ord
most betyder i øvrigt cider, mens ordet cider er
fransk. Nu er det sådan at denne originale form
for cider normalt slet ikke tiltrækker børn, da
den er tør og normalt indeholder en del
bitterstoffer. Sammen med
Kim Johansen
(Pomona
Cider) fik onsdag den 19. maj
foretræde for Folketingets Skatteudvalg for at
forklare sagen. Og det ser ud til vi kan ånde
lettet op. Der er nemlig nu indført en
undtagelse af den cider, der er fremstillet af
100% saft.
Og vi ser frem til at den spirende forståelse og
påskønnelse af dette vidunder af en drik
endeligt kan få rigtig vind i sejlene. For ca
100 år siden skete der det, at der blev lagt en
unfair skat på "mousserende dansk frugtvin",
utvivlsomt for at sikre bryggerierne deres
succés med øllet. Og derfor fik vi ikke en
blomstrende ciderverden i frugtavlens
glansperiode fra 20-erne og frem. Det ser ud til
at det er lykkedes at undgå at denne misere
gentager sig. Men følg med, og reagér, hvis
behandlingen af lovforslaget viser sig ikke at
skåne den rene vare.
Folketingets arbejde med lovforslagene kan læses
her:
http://www.ft.dk/samling/20091/lovforslag/L216/index.htm
/P |
PØ's
news |
GUDP-, sprøjte- og
cider-nyhederne er taget af et andet nyhedsbrev,
som vi udarbejder i regi af Landsforeningen for
Praktisk Økologi (www.oekologi.dk)
|
|
GMO.
Politikerne har taget sig sammen! |
Læs lige en
bid af Brorson fra 1734:
.....
Gik alle
konger frem på rad
i deres magt og vælde,
de mægted ej det mindste blad
at sætte på en nælde.
Det mindste græs jeg undrer på
i skove og i dale,
hvor skulle jeg den visdom få
om det kun ret at tale!
Hvad skal jeg sige, når jeg ser,
at alle skove vrimle,
de mange fuglesving, der sker
op under Herrens himle!
Hvad skal jeg sige, når jeg går
blandt blomsterne i enge,
når fuglesangen sammenslår
som tusind harpestrenge
..... |
Prøv at klikke på dette
vilde link:
http://www.okologi.dk/baeredygtigt-forbrug/aktuelt-om-oekologi/oeko-nyheder/2010/maj/enigt-folketing-danmark-skal-have-ny-gmo-lov.aspx?utm_source=email&utm_medium=Nyhedsbrev&utm_content=CenterNyhed-1-Titel&utm_campaign=Nyhedsbrev_27_maj_2010
Så vil du se at et enigt
Folketing har taget et ganske interessant skridt
til at stramme op på landets holdning til gmo,
citat:Idet
Folketinget vil sikre en styrbar udvikling på
GMO området, vedtages det, at regeringen
pålægges:
At Danmark i EU-regi
arbejder for nationale afgørelser vedrørende
dyrkning af genetisk modificerede afgrøder.
At der tages
initiativ til en eksperthøring, som skal bidrage
til at afklare spørgsmål omkring dyrkning af GMO
afgrøder i Danmark, samt
At sameksistensloven
fra 2004 genforhandles, således at ny
international viden om GMO tages med i en ny
lovgivning. Forhandlingerne herom skal være
afsluttet inden udgangen af 1. kvartal 2011.
At den frie og
uafhængige forskning i de sundhedsmæssige og
naturmæssige konsekvenser af genmodificerede
fødevarer sikres, herunder at adgangen til
GMO-frømateriale til forskning sikres.
Økologisk Landsforening
har gjort en betydelig indsats i kulisserne for
at dette skridt nu er taget. Godt gået!
/P |
|
|
|
Hilsen
Camilla og Per |
|
|
|