Nyhedsbrev 58 maj-juni 2010
 

 

FUGLEBJERGGAARD 
v. Camilla Plum og Per Kølster
(Billeder af Anne-Li Engström m.fl.)

 

 

 

 

Netop nu
Sommeren nærmer sig, der er kommet kyllinger, gæslinger og ællinger ankommer lørdag. Grislinger er på vej. Æblerne blomstrer, ualmindeligt sent. Og bierne er på solidt arbejde netop nu. Haver og marker begynder at ligne noget.


Her er det vi konkret kan byde på netop nu:

 

 

 

 

Planter én masse - Planteskolen!
Tomater og chiliplanter mv.

 

 

 

Så er vejret endelig dejligt nok til at plante tomater og chiliplanter ud for alvor. Vi har stadig hele sortimentet på plads i det store drivhus, for vi har nemlig heller ikke selv nået at plante dem ud endnu.
Der er 100 sorter tomater og 100 sorter chili at vælge imellem. Og de er skønne alle sammen..
40.- pr styk for begge slags, 10 tomater eller 10 chiliplanter koster 350.-. Planteskolen bugner også af mynter, basilikum i mange sorter, mange slags agurkeplanter, aubergineplanter, artiskokker, og krydderurter af enhver tænkelig slags.
Vi har fået chokolade cosmos, verbena bonariensis, riddersporer, phlox, pæoner, kvan, bonderoser, osv. og det ser virkeligt dejligt ud her i maj.

Planteskolens sortiment kan ses her:
Krydderurter
http://www.fuglebjerggaard.dk/Camilla/haven/1005krydderurter.htm
Agurker: http://www.fuglebjerggaard.dk/Camilla/haven/1005agurkeplanter.htm
Tomater:
http://www.fuglebjerggaard.dk/C.Haveartikler/tomatplanter_2010.htm
Milde chilier: http://www.fuglebjerggaard.dk/C.Haveartikler/chili_mild.htm
Middel stærke chilier: http://www.fuglebjerggaard.dk/C.Haveartikler/chili_medium_strong.htm
Stærke chilier: http://www.fuglebjerggaard.dk/C.Haveartikler/chili%20staerke.htm
Meget stræke chilier: http://www.fuglebjerggaard.dk/C.Haveartikler/chili_very_strong.htm

 

 

 

Haven

For at have et trygt hjem til alle vores vidunderlige tomater er vi i gang med at bygge et kæmpe stort drivhus, som forhåbentligt får glas i, i den kommende uge, vi glæder os vildt til at få ordentlig plads, til alle de kulørte skønheder, chili bliver så dyrket i det smukke gamle drivhus vi stillede op sidste år.
Køkkenhaven er ved at komme efter det selvom alt er forsinket fordi det simpelthen har været for koldt.
Men al erfaring viser at en uges forsinkelse med plantning / såning faktisk kun giver en enkelt dags forsinkelse i den anden ende.
Georginer, krydderurter, ærter, hvidløg, hestebønner, salater, rodfrugter, latyrus, løg og sommerblomster er sået og plantet.
Kål, bønner, pralbønner, majs, græskar og courgetter står og hopper i drivhusene og venter på at jorden er varm nok.
/C

 

 

 

Camilla laver have i Malmø

Camilla har designet en fin have/stort bed på Katrinetorp landeri i Malmø, en yndig lille herregård, meget centralt i Malmø.  Temaet er nordisk, og det er plantet til med nordiske urter, - dekorative grøntsager, og spiselige sommerblomster, og det bliver overdådigt. Bedet ved siden af er designet af Mandelmanns. Hvis man får lyst til at se herlighederne, så er Katrinetorp absolut et besøg være, der er haver, skøn økologisk cafe, masse af arrangementer. www.malmo.sekatrinetorp

 

 

 

 

Høstmarked til september

Det ligger nu fast at vi også i år holder vores elskede enorme, kulørte Økologiske Høstmarked, Det foregår i weekenden 4. og 5. september, og det bliver som sædvanligt at marked med mange gæster, som sælger deres egne ting, fokus på alle vores egen produktioner, demonstrationer, oplæg, rundvisninger, demonstrationer, bryggeri, humlehøst, mostning, bageri, kaffe og kage, ristede pølser og ikke mindst Kanelsnegle!

 

 Tilbud!

 

I Netbutikken er  der er pt. rigtig mange gode tilbud, på bøger, grøntsagsfrø, økologisk vanilje, og kål og gulerødder og en masse andre  frø er også generelt voldsomt nedsat. http://fuglebjerggaard.dk/netbutik/index.php?cPath=136&osCsid=bdde0afc897c933da809be723fbe9fbd
Butikken
har nu endelig fået to varer hjem som har været stærkt eftersøgt!
Kefir kultur og Bagesten .
Bagestenen er en ny model i lava fra Sicilien, til 550.- kan kun købes i gårdbutikken.
Kefir koster 50.- Kan fås både i Netbutikken og i gårdbutikken.

 

 

 

 

Engelsk Bog om Skandinavisk mad:
The Scandinavian Kitchen

Mission accomplished!
Camilla har i et års tid skrevet på en stor bog om skandinaviske råvarer og mad til det engelske forlag Kyle Cathie. Efter en del fødselskomplikationer er den nu klar til udgivelse i oktober.
Det er en rigt illustreret bog om alle de råvare der gør nordisk mad til noget ganske særligt, Fisk, bær, urter, bagetraditioner, vildt, frugt. Den handler om det traditionelle køkken, og så alligevel ikke.
Det har været svært, spændende og nervepirrende at skrive bogen på engelsk. Bogen udkommer i hele verden til oktober. Fotos er som sædvanligt taget af den ufattelig dygtige svenske fotograf Anne-li Engstöm, så der er tale om et ægte skandinavisk arbejde.
/C

Bogens omslag

 

 

 

Rabarber

 

Det er for alvor rabarbertid,, og vi har syltet så vi er blå i hovedet, rabarbersyltetøj, rabarberchutney, raberbersaft til butikken, og så har vi bagt denne skønne kage til cafeen. Den er lige præcis som den skal være, lidt kransekagesej, sødmefyldt, og stadig syrlig af rabarberne.
Vi har masser af friske, og billige rabarber i butikken., til 10 kr. bundtet- og et bundt rabarber er altid 7 stilke. 
Den holder sig i fin form i flere dage.
 

 

Marcipankage med rabarber

En meget nem, luksuriøs og gudeskøn kage.
En stor kage til 8 -10 personer

Dej:
200 g fintmalede mandler
2 meget fintmalede  bittermandler- kan undværes, men helst ikke
200 g blødt smør
200 g rørsukker
200 g hvedemel
1 æg

Fyld;
rabarberstykker til det dækker kagen
rigeligt med rørsukker til drys
Rens rabarberne, og husk at den lyse fod er den bedste del af rabarberen, skær dem i smalle skrå stykker. Bland resten af ingredienserne, det skal ikke røres , kun samles med hænderne, som en mørdej.bred ud i en stor tærteform, helst med løs bund. Læg så mange rabarberstykker på  på som der kan være i et enkelt lag. drys skamløst med sukker.
Bag ved 165 grader til dejen er gennembagt, ca 35 minutter. Spis med flødeskum eller vanileis, eller creme fraiche rørt med vanille og lidt sukker.

god fornøjelse
Camilla Plum

 Anne-Li igen...>

 

 

 

Humleplanter!

 

Masser af humleplanter af Fuggles, Target, Challenger, Tettnanger, Hallertauer Mittelfrüh, Hallertauer Magnum, Perle, Willamette, Cascade, Saaz, Svenstrup Citron samt Winge 4, 5 og 6

 

 

 

 

Botanisk brygning

Traditionen tro har vi brygget Høøl i samarbejde med førende botanikere den 26. maj brygget en serie bryg (bryg 110) med forårets urter. Anledningen er den kommende Lefestival i Gribskov 24-26 juni og lelaugets høsletsdag den 3. juli. Historiske kilder fortæller, at meget andet end humle i øllet var sædvane tilbage i tiden. Noget som bittergiver, noget som antiseptisk tilsætning, noget som aromagiver, noget som den rene medicin og så videre. Og så er der egne idéer. Bl.a. birk, porse, bukkeblad, skovmærke, korsknap, fyr, festgræs, vellugtende gulaks og læge-ærenpris er i spil i rene udgaver og måske stykker vi også sammen, når vi tapper.
 

Billedet viser bukkeblad fra Vaserne ved Holte.
/P

 

 

 

     

 

 

 

Andre bryg på trapperne

 

Følgende bryg er klar næste lørdag den 5. juni. Bryggene er nye udgaver af de tidligere bryg 82, 85 og 87. Høøl bryg 110 klar til Skt. Hans.
Jeg bliver ofte spurgt, om jeg kan gentage et bryg. Og svaret er ja, men indenfor træskolængder, da råvarer, bryggebetingelser, humør og vejr jo er omskiftelige størrelser i dette noget brogede bryggeforetagende. Så svaret er ja, nærved og næsten!
Hele
sortimentet finder du her i gårdbutikken.
/P

 

 

 

Årets Ølpris til Per Kølster!

(billedet er fra beerticker.dk)

Det var noget af en overraskelse, da formanden for Danske Ølentusiaster, Bo Jensen, fredag aften på ølfestivalen, kom hen og bad mig komme med hen til scenen, således at jeg kunne modtage Årets Ølpris. Begrundelse kan ses her i talen i forbindelse med overrækkelsen. Jeg takker meget for den store ære, og takker samtidig alle der har været med til at få malteri, humledyrkning og brygning til at fungere. Det er medarbejdere, frivillige, familien, samarbejdspartnere i projekter, kollegaer og gode venner. Uden al den munterhed og medspil omkring idéerne ingen pris. Og tak til foreningen af Danske Ølentusiater, fordi de påskønner det store engagement som mange i øllets verden har for at vise nye veje.

 

 

 

Noma!

 

Vi ønsker til lykke med den fantastiske udmærkelse – verdens bedste restaurant.
Og: Øl og cider er på vej til Noma. Skulle du være så heldig at få bord, så er det fremover en mulighed at nyde aktuelle bryg og cider her fra gården sammen med den vidunderlige mad.
/P

 

 

 

Et forarget skvulp over GUDP
(Hvad er dog det??)

Udviklingen i landbrug og fiskeri har i gennem mange år været næret af, at Fødevareministeriet har støtteprogrammer, som kan søges af virksomheder, forskningsinstitutioner mv. Hidtidige støtteordninger skal nu afløses af et nyt ambitiøst program (GUDP), som bl.a. skal anvende sine midler til økologi. Men listen over medlemmer af bestyrelsen til de kommende års såkaldt grønne støtteprogram til udvikling af landbrug (fiskeri) og fødevarer (GUDP) skal nu styres af en lille og snævert sammensat bestyrelse, som suverænt repræsenterer den danske storkapital. Hvad laver Novo, Cowi, Danisco og Grundfoss her? Landbrugets mand Bent Claudi Lassen (VIFU) og en økologisk godsejer -- nuvel. Trenden er tydelig: Fremtiden handler om at tænke stort, industrielt og globalt. Man sætter regnedrenge- og piger til at skabe fødevarekultur og forandring på landet! Ingen solide tråde tilbage i det demokratiske, kreative og lokalt baserede miljø, som i årevis har været drivende i den økologiske udvikling og i at skabe fornyelse i fødevareverdenen.
Hvor er de demokratiske vagthunde, og hvor er repræsentanterne med jordforbindelse? Det handler om at forstå naturen, det handler om mennesker og det handler om at sammentænke, hvordan vi kan forene det store kompleks af interesser, der knytter sig til bondeland og hav. Dette er det tætteste vi endnu har set i retning af at regeringen hylder feudalismens tilbagekomst. Læs mere selv her:
http://www.fvm.dk/Default.aspx?ID=18486&PID=169609&NewsID=6085&Action=1
/P

Dette billede er fra en konventionel rapsmark - altså hvor sprøjtningen er mislykket!
Først var den gul og så blev den rød.. 

 

 

 

Birk i maj, lige til at klippe bundter af til at tørre til saunanen eller øllet!
Hvis ellers sprøjtetågerne ikke blander sig..

Hjælp! Naboen sprøjter?

Når det konventionelle landbrug sprøjter deres marker, påvirkes et ukendt men formentlig stort antal private haveejere. Sprøjtningen med giftstoffer skaber utryghed, fordi den indebærer en risiko for at opleve akutte gener, synlige skader og ukendte langsigtede virkninger. Alene frygten for virkningerne er nok. Mens vi venter på en lovgivning, der kan stramme op på reglerne for sprøjtning, har Landsforeningen Praktisk Økologi i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening, Plums Økologifond og Danmarks Aktive Forbrugere, udarbejdet et nabobrev, som skal hjælpe naboer til en konkret og konstruktiv dialog. Nabostridigheder er noget de fleste ønsker at undgå for enhver pris. Og da det nemt kan virke provokerende, at henvende sig med det formål at få vished for at sprøjtning ikke påvirker 'over hegnet', er det PØ's klare hensigt at imødekomme behovet for at få en håndsrækning til at kontakte naboen. Vi får en del henvendelser, når skaden er sket. Og vi håber med brevet at vi kan medvirke til at reducere gener ved naboskabet og samtidig forebygge konflikter.
Du kan se brevet på:
http://www.oekologi.dk/nyheder/nabobrev_om_sproejtning.html. Du kan downloade og printe det ud i et format, som er beregnet på at blive afleveret til naboen. I et medfølgende skema kan landmanden beskrive, hvad han planlægger at sprøjte med hvornår, og hvilke risici det indebærer, således at man kan tage sine forholdsregler. Sker der skader er man herigennem forberedt på, hvad der kan være årsagen. Det letter muligheder for at undgå tvister og afklare mulighederne for skadeserstatning.
/P

 

 

 

Kampen for ciderens fremtid

Regeringen arbejder hårdt på et lovforslag (L216) om at gøre det dyrere at købe ciderprodukter. Loven sigter specifikt mod at begrænse unges storforbrug af alkoholsodavander. D.v.s. søde frugtbaserede drikke med alkohol. Et fænomen der var ukendt før i tiden og som alene fremmes af en industri, som hæmningsløst spekulerer i unges forbrug og vaner. Så langt så godt. Heri kan vi kun være enige, altså begræns uvæsnet. Men.
Ordet cider misbruges i forhold til sin oprindelige mening, nemlig at cider er en drik af ren most som er gæret. Det gamle danske ord most betyder i øvrigt cider, mens ordet cider er fransk. Nu er det sådan at denne originale form for cider normalt slet ikke tiltrækker børn, da den er tør og normalt indeholder en del bitterstoffer. Sammen med Kim Johansen (Pomona Cider) fik onsdag den 19. maj foretræde for Folketingets Skatteudvalg for at forklare sagen. Og det ser ud til vi kan ånde lettet op. Der er nemlig nu indført en undtagelse af den cider, der er fremstillet af 100% saft.
Og vi ser frem til at den spirende forståelse og påskønnelse af dette vidunder af en drik endeligt kan få rigtig vind i sejlene. For ca 100 år siden skete der det, at der blev lagt en unfair skat på "mousserende dansk frugtvin", utvivlsomt for at sikre bryggerierne deres succés med øllet. Og derfor fik vi ikke en blomstrende ciderverden i frugtavlens glansperiode fra 20-erne og frem. Det ser ud til at det er lykkedes at undgå at denne misere gentager sig. Men følg med, og reagér, hvis behandlingen af lovforslaget viser sig ikke at skåne den rene vare.
Folketingets arbejde med lovforslagene kan læses her:
http://www.ft.dk/samling/20091/lovforslag/L216/index.htm
/P

 PØ's news

 

GUDP-, sprøjte- og cider-nyhederne er taget af et andet nyhedsbrev, som vi udarbejder i regi af Landsforeningen for Praktisk Økologi (www.oekologi.dk)

 

 

GMO.
Politikerne har taget sig sammen!

Læs lige en bid af Brorson fra 1734:
.....

Gik alle konger frem på rad
i deres magt og vælde,
de mægted ej det mindste blad
at sætte på en nælde.

Det mindste græs jeg undrer på
i skove og i dale,
hvor skulle jeg den visdom få
om det kun ret at tale!

Hvad skal jeg sige, når jeg ser,
at alle skove vrimle,
de mange fuglesving, der sker
op under Herrens himle!

Hvad skal jeg sige, når jeg går
blandt blomsterne i enge,
når fuglesangen sammenslår
som tusind harpestrenge

.....

Prøv at klikke på dette vilde link:
http://www.okologi.dk/baeredygtigt-forbrug/aktuelt-om-oekologi/oeko-nyheder/2010/maj/enigt-folketing-danmark-skal-have-ny-gmo-lov.aspx?utm_source=email&utm_medium=Nyhedsbrev&utm_content=CenterNyhed-1-Titel&utm_campaign=Nyhedsbrev_27_maj_2010
Så vil du se at et enigt Folketing har taget et ganske interessant skridt til at stramme op på landets holdning til gmo, citat:

Idet Folketinget vil sikre en styrbar udvikling på GMO området, vedtages det, at regeringen pålægges:

At Danmark i EU-regi arbejder for nationale afgørelser vedrørende dyrkning af genetisk modificerede afgrøder.

At der tages initiativ til en eksperthøring, som skal bidrage til at afklare spørgsmål omkring dyrkning af GMO afgrøder i Danmark, samt

At sameksistensloven fra 2004 genforhandles, således at ny international viden om GMO tages med i en ny lovgivning. Forhandlingerne herom skal være afsluttet inden udgangen af 1. kvartal 2011.

At den frie og uafhængige forskning i de sundhedsmæssige og naturmæssige konsekvenser af genmodificerede fødevarer sikres, herunder at adgangen til GMO-frømateriale til forskning sikres.

Økologisk Landsforening har gjort en betydelig indsats i kulisserne for at dette skridt nu er taget. Godt gået!
/P

 

 

 

Hilsen
Camilla og Per