Nyhedsbrev 61
oktober 2010
FUGLEBJERGGAARD Camilla Plum og Per Kølster

 

Indeholder Frø tilbud
Julemarked
Friskslagtet lammekød
Reservér julegås og juleand
Nyheder i butikken, bogudsalg
Camillas nye bog
Dejlige opskrifter til årstiden
- æbleflæsk, æblekage, lammetagine og et krydderi med roser til lam.
Arrangementer og kurser i 2011
Nye bryg, ny størrelse ølflaske og julebryg
Lidt om sensommeren og Normandiet
Job i bryggeri, landbrug mv... 
og så til sidst det laaange!: brems gmo..

 

Køb frøene på tilbud, nu! Haveåret er ved at være slut, selvom det hele gløder derude endnu, men derfor kan man sagtens begynde at tænke på næste år i haven. Vi har sat en meget bred vifte af vores mange sorter frø på virkeligt gode tilbud i vore netbutik, - så længe lager haves -  alle frø er  fra denne sæson, men fuldt spiredygtig i 2011, hvis man da ellers opbevarer frøene tørt indtil da.
http://fuglebjerggaard.dk/netbutik/index.php?cPath=136&osCsid=e9edaad526c2cfa79dabe24d76707be3
 

 

Julemarked

 

27.+28. november

Vores julemarked er i år den sidste weekend i november, den 27. og 28. De følgende lørdage i december frem til jul har vi åbent som sædvanligt i butikken, og i cafeen, men altså ikke marked.
Vi serverer porchetta, varme drikke, juleøl og julekager i Cirkusteltet på plænen. Bagerbutikken syder af friskbagte birkessnegle og luciabrød. Butikken er fyldt med gammeldags julepynt, hjemmelavede specialiteter, juleøl, og duftende krydderier.. Og vi vil ha’ nyslagtet svinekød af egen avl plus okse. Vi pynter op i begyndelsen af november, for simpelthen at nå det hele, og hvis man vil ha et sneak peek på vores skønne nye julesager kan man godt troppe op et par lørdage før julemarkedet, men fuld juleskrue er der nu først til markedet.
Til markedet kommer der også hyggelige gæster med deres egne fine ting og sager: Marianne Rosten med hendes skønne juleroser, Eco-ego sælger bæredygtige ting og sager; hverdagsvarer, økologisk tøj, lys, sæber og cykler, Håndarbejdet Alpaka fra Bolivia, sjaler, sokker mmm i den lækreste Alpakauld.  Dan Schumachers økologiske snaps, Vikingeglas og vidunderlige håndlavede perler fra hele verden fra Torben Sode, og Just Coffee har et pragtfuldt udvalg af økologiske håndlavede kaffer.
 

 

Lørdag den 16. oktober:

Fersk lammekød i butikken

Lammesteg! Friskslagtet og velhængt lammekød af egen avl i butikken, herefter har vi frossent lammekød så længe lager haves. Lammene er skåret i køller, udbenede bove, slag, små lammerygge, stege, koteletter, hak, og hals i skiver til f. eks Cous cous og Marokkanske taginer. Vi hænger altid vores lam i min. en uge, før de bliver skåret ned, det er der ikke mange der gør herhjemme, for det giver svind, og er besværligt, men det giver en rig smag til kødet, som vi ikke vil undvære.

 

 
Lørdag d 16. oktober:

I æblernes tegn!

Vi har dejlige spiseæbler fra plantagen (Filippa, Lord Lambourne, Priam, Aroma, Vanda, Pigeon, James Grieve, Holsteiner Cox m.fl.), og så sælger vi æbletræer i planteskolen af vores spændende sortiment. Man kan stadig nå at tilmelde sig Æbleturen på lørdag d. 16/10.
 

 

Bestil julens and og gås

 

Vi har flokke af meget livlige og storskræppende gæs og ænder i år, som kan beundres den næste måneds tid, hvorefter de bliver slagtet, så man kan nyde dem til Jul.
Vi har ikke ret mange, så man skal være hurtig på aftrækkeren hvis man vil sikre sig det bedst tænkelige, græsfodrede og kornfedede økologiske juledyr.
http://fuglebjerggaard.dk/netbutik/index.php?cPath=150&osCsid=7bcbb6c5c50a6de58cd20c2fb1e297f7
 

 

Mere i butikken Og netbutikken
 
Taginer En Tagine er en marokkansk lergryde med et højt låg , som man simpelthen laver bedre mad i end i en  metalgryde. Vi har fået et lille lager af store taginer hjem fra Marokko, som regel er de taginer man kan få for små til at rumme en ret til en familie, disse her er store, smukke og rigeligt store til 5-6 personer.
Se opskriften længere nede i mailen på en skøn Marokkansk krydderblanding med roser, perfekt til lam - og tagine.

 

Bagesten For snart mange år siden kom jeg til at anbefale i Mine bage programmer på TV, at man brugte en bagesten når man bagte brød i en almindelig ovn, for at holde temperaturen oppe, så man kunne få sprøde skorper som i en stenovn.  Desværre så stoppede den eneste producent af kvalitetssten næsten samtidigt. Vi har nu fundet en ny producent som laver Bagesten af Siciliansk lava, og de er rigtig gode. Fin gave til en bagenørder!

 

Nye theer ’Brunkullan’ er et lille håndholdt the-firma, skabt af den svenske Slow food mama, Fia Gulliksson. Hendes theer er ekstremt kraftige, økologiske, og et fint eksempel på et kvalitetsprodukt fra en lille håndværksvirksomhed. Vi har dem som de eneste i Danmark i vores butik, og i Netbutikken, http://fuglebjerggaard.dk/netbutik/index.php?cPath=63. Fia  er samtidig meget aktiv i Eldrimner, som er et besøg værd, http://www.eldrimner.com

 

Camillas nye Bog The Scandinavian Kitchen, udkommer den 31 Oktober. Bogen er skrevet på Engelsk, og handler om 100 skandinaviske råvarer, med 200 opskrifter på alt fra saltsild, vildt, rullepølse, julebag og masser af hverdagsmad. Det er en fin gave til venner i udlandet, som gerne vil lave rigtig skandinavisk mad, uden de store dikkedarer. Bogen udkommer engang til næste år også på dansk. Den kan forudbestilles (på tilbud ) på
http://www.amazon.co.uk/gp/product/1856268713/ref=s9_simh_gw_p14_d0_i1?pf_rd_m=A3P5ROKL5A1OLE&pf_rd_s=center-2&pf_rd_r=1KPN76QRD2C77EKG23BK&pf_rd_t=101&pf_rd_p=467128533&pf_rd_i=468294

 

Bogudsalg Camilla har ryddet op i sin enorme samling af koge litteratur, som de næste to weekender kan købes til meget favorable priser i butikken.

 

Opskrifter

NORDAFRIKANSK ROSENKRYDDERI

 

 

 

Et smukt rosenrødt krydderi, der er meget nordafrikansk, men minder om den persiske indflydelse på hele det mellemøstlige køkken.

 3 kanelstænger
1 spsk kardemommefrø
2 spsk spidskommen
1 tsk. hel sort peber
1 spsk hel koriander
1 tsk. kommen
1 spsk hele fennikelfrø
3 spsk tørrede rosenblade

Rist kommen, spidskommen, koriander og fennikelfrø på en tør pande, til det dufter. Køl af og knus med resten af ingredienserne. Bruges i marrokanske taginer, alle mulige sammenkogte retter med lam eller kylling og gerne med tørret frugt

 

LAMMETAGINE Lammetagine eller lammekølle krydret med Marokkansk rosenkrydderi.

1,5 kg. lammekølle i tern på ca. 4x4 cm., ordnet vægt
2- 3 spsk. rosenkrydderi
2 store groftrevne løg
3 spsk. olivenolie
1 stor spsk. groft salt
2 store fed hvidløg
saft og fint revet skal af  1 citron

 

Vend kødet i alle ingredienser i en skål. Lad det trække køligt i nogle timer, eller i køleskabet til næste dag. Brun kødet i taginen i marinaden, det vil ikke brune rigtigt, men løget skal få en stegt smag. Kom vand på til det dækker kødet og lad det simre ved meget svag varme til kødet er helt, helt mørt og saucen kog ind til en tyk sirup..
Alternativt kan man smøre en lammekølle eller bov ind i marinaden, og lade den trække til næste dag. Steg ved 150 C. i et lille ildfast fad der passer i størrelsen, sammen med marinaden. Steg til kødet er meget mørt. Pas på at bradepanden ikke koger tør, tilsæt evt.  lidt vand.
Spis med drænet yougurt rørt med masser af frisk hvidløg, satt, en smule sukker og masser af frisk hakket mynt., Lune flade arabiske brød og grøn, sprød salat, agurk og milde rå løg i skiver.

 

ÆBLEFLÆSK

 



 

 

Æbleflæsk med sukkersaltet flæsk til 4-5 personer

 

400 g fersk flæsk i tykke skiver
400 g røget flæsk i tykke skiver
4 store løg
1,5 kg spiseæbler
stor dusk frisk timian
3 knuste enebær
salt, peber og rørsukker

 

Mindst 6 timer før, men gerne dagen før drysser man det ferske flæsk med 2 spiseskefulde groft salt og gnider det ind i kødet. Læg det i et fad i køleskabet. Når det skal være, tørrer man flæsket af for salt igen og lægger begge slags flæsk tæt på en rist over bradepanden.
Steg ved 175 grader til flæsket er sprødt uden at være branket, det tager. cirka 35 minutter.
Undervejs hælder man det fedt fra der danner sig i bradepanden. Mens flæsket steger skærer man løg, og æbler med skræl i både. Først steger man løgene ved ikke for stærk varme i flæskefedtet fra bradepanden til de er brune og møre. Tag dem op og steg så æblerne med de små blade fra timianen og enebær i resten af fedtet. Enten i en bradepande i ovnen eller på en pande. Steg ved rask varme til de begynder at blive møre. Drys så med 3-4 spiseskefulde sukker per kilo æbler skru ned for varmen og lad dem stå og karamellisere stille og roligt.­ Æblerne skal blive klare og møre, men de skal ikke koge ud til mos.
Tricket er at bruge spiseæbler, ikke madæbler som har for lavt sukkerindhold og derfor moser alt for let ud. Cox orange er måske allerbedst.
Spis alt det guddommelige snask med masser af rugbrød.

 

RUGBRØDSÆBLEKAGE

 

Der er ingen nødder eller mandler i denne kage, men det gør bestemt ikke noget, muscovadosukkeret giver rigelig med krydring. Men hvis man beslutter sig for at komme nogle i alligevel, så brug 100 g, som så ristes sammen med rugbrødet.

Rugbrødsæblekage med muscovadosukker til 10 personer:

 

6 æggehvider
350 g muscovadosukker
300 g rugbrød
1 tsk. bagepulver
æblemos af 2,5 kg æbler( til begge bunde)
skum af 5-7 dl. piskefløde (til begge bunde)
brombær

 

Riv rugbrødet fint. Rist rugbrødet på en pande med 100 g af sukkeret til det er smeltet, og rugbrødet ristet. Man skal røre hele tiden og passe på at det ikke brænder på.
Køl af. Pisk æggehviderne til meget luftigt stift, lysebrunt skum med de sidste 250 g af sukkeret. Bland den afkølede rugbrødsblanding med bagepulveret og vend det i æggehviderne. Bred dejen ud på 2 bageplader med bagepapir. Bag ved 150 grader til bundene er tørre og sprøde i kanten, ca. 30 min.
Køl af, skær ud i 4 stykker pr. plade og læg sammen med æblemos, og bred flødeskum ud over toppen. Når kagen lige er lagt sammen er bundene let seje og sprøde. Hvis man lægger den sammen i god tid, bliver de gennemtrukket og egentlig bedre.
Her er til mange, men man kan gemme den ene kagebund, godt filmet i en uges tid, og meget længe i fryseren.
Æblemosen: Består kun af skrællede, udhusede æbler kogt under låg, med en smule vand i bunden. Efter nogle minutter eksploderer æblestykkerne nærmest til en sky af æblemos.
Smag til, når mosen er kølet lidt ned, med sukker. Hvor meget afhænger fuldstændigt af æblerne, og hvor sød man kan lide den. Bundene er ikke særligt søde, og det skal trods alt være dessert. Bundene med muscovado er sødere, men mosen må heller ikke være alt for syrlig.

Flødeskummet:
Man kan piske flødeskum med alt fra en spisepind til en røremaskine, men en overset mulighed er at piske den i foodprocessoren, med kniven, ikke piskedim­sen. Det giver et helt fantastisk flødeskum, let, men meget mere cremet end på andre måder. Men man skal holde øje - hele tiden......
Og så et suk, flødeskum bliver alt for ofte pisket alt for meget. Det er lækrest at spise når det er meget let pisket, når det stadig er cremet, når det flyder en smule. Stop i tide.

 

Nye arrangementer og kurser Kurser og arrangementer i 2011 ligger nu i Netbutikken, og kan bestilles nu eller gives som gave.

 

Øltur Bl.a. bliver der mulighed for en lørdag i hver måned at deltage i en tur rundt og se øllets univers og slutte af med at smage på varerne.

 

Specialkurser

 

Øl, malt

Og som noget nyt er det muligt i en lille gruppe at opleve og deltage i brygning eller i maltningen. Kurserne er en fordybelse i bryggeprocessen, brygning af specialøl (porter, frehhopping) eller i maltningen i fuld skala.

 

Nye bryg

 

 

 

 

 

Sommerlig – botanisk brygning i 25 cl flasker

Hidtil er alt øl blevet tappet og solgt på 75 cl champagne-flasker. Det fortsætter vi med. Og samtidig vil vi fremover skabe en serie bryg, som alene bliver tappet på små flasker. Premieren er en bryggeserie, bryg 112, med hver sine forskellige spændende krydrende eller bittervirkende urter (malurt, salvie, marias sengehalm, citron timian mv.). Smagsuniverset er på mange måder særligt og giver øllet helt nye udtryk. ’Sommerlig’ kalder vi serien for at understrege, at vi har udtrukket essenser af frodige og blomstrende liv.

 

Friskøl – freshhopping..

Den blev til under høstmarkedet og er en fyldig landlig ale med frisk humle, som blev plukket og hældt direkte i bryggekedlen. Det gi’r en helt særlig smag og duft af humle.

 

Julebryg og rundtur lørdag den 6. nov

Årets julebryg er tappet og står og modner til den store dag. En dejlig mørk, krydret lørdag den 6. november, hvor øllet ’frigives’. Samme dag er der øl-rundtur med fortællinger og smag på øllet.

 

Chilibryg

 

 


Ingen der følger med i gårdens liv kan være i tvivl om, at chili spiller en solid rolle. Drivhusene bugner med deres frugter og butik og netbutik med frø og alskens chiliprodukter. Og derfor er det indlysende at skabe nogle bryg, som udnytter det utrolige smagspotentiale chilien gemmer på. Nogle er samtidig stærke – som bekendt. Men ikke nødvendigvis. Og det vil vi gerne opleve i øllet, styrke og milde aromaer. Nu er det brygget og nu venter vi. Øllet blev tilrettelagt og brygget den 12. oktober sammen med Anders Kissmeyer, som samtidig udnyttede tiden til at få røget et parti malt. 

 

Utroligt! http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4054668

 

Malteriet Udvidelsen af malteriet forventes klar ultimo 2010. Det store tørringsanlæg er ved at være på plads, renseriet er på vej, smeden bygger kammer til maltningen, tømreren har snart færdiggjort ombygningen – så det går fremad selvom det ta’r tid.

 

Sensommer og efterår

 

Og så har sensommeren budt på fornøjelige oplevelser med andeflokken i det vandland, som kom ud af at dræne forårets superregn i maj.

 

 
  Så er humlen i hus takket være mange frivillige hjælpere, og der skal lyde en stor tak! Det tog 5 uger fra vi begyndte i starten af september. Vi fik et godt udbytte på trods af at foråret bød på alskens gener: Kulde, vand, bladlus og andet. Mange timer blev brugt for at passe og pleje og derfor lykkedes det alligevel. Så er der tilbage at opleve hvordan humlen opfører sig i øllet. Alt tyder på en fin smag. Prøv bryg 114.

 

 
  Utallige har de seneste måneder vandret ned i den anden ende af frugtplantagerne, hvor grisene har rodet og regeret.
 
  Kvæget har fået frisk græs på de store bakker, græs som er vokset frem efter høsten af årets ølandshvede.
 
  Vi plantet og skabt en ny bærhave sammen med frugten. Og som noget nyt bruger vi ukrudtsdug for at minimere den evige kamp med ukrudtet.
 
Cidertur til Normandiet I starten af oktober var Per i Normandiet for at kigge nærmere på kunsten at fremstille cider. Den ’rigtige’ cider er en af de få drikke, der i Frankrig stadig lovligt og i praksis kan fremstilles helt igennem 100 % af naturprodukter, uden hokus pokus og under forhold som i de ’gode gamle dage’.
 
  Og der er vitterlig tale om en kunstart, da nok så megen viden ikke kan erstatte erfaringen og intuitionen, når naturens luner skal beherskes. Og hvis noget er essensen af turens indtryk er det, at traditionelt håndværk ikke respekterer moderne krav om stål og fliser, måske nærmest tværtimod. Vil man skabe den skønhed som gemmer sig i den gærede most, skal naturen være med helt ind i træfadene, hvor cideren modner. (rapport lægges ud senere på www.fuglebjerggaard.dk)
 
  Erfaringerne fra turen vil blive rundhåndet uddelt til det kommende ciderkursus 30. oktober (der er stadig plads).

 

HASTER!!

Afgørende underskrifts-indsamling for at bremse GMO i EU

Jeg har fået denne væsentlige opfordring fra Dan Belusa i Greenpeace, som jeg støtter varmt:

Lisbon traktaten har en bestemmelse om deltager-demokrati. For at bruge den kræver det 1 mio borgere fra representativt antal lande. Sammen med Avaaz  startede Greenpeace et borgerinitiativ i april med krav om tænkepause for GMO-godkendelsder indtil EU får styr på langsigtede miljø og sundhedsrisiko inkl etik.  
Den første del af kravet har de styr på. Tælleren er på 1,12 mio underskrifter nu....!!
Det er anden del, repræsentativitet, der er problemet. Med EU kommissionens definition "representativt" mangler vi nu ca 3300 danske underskrifter (det var ca 5000 i forrige uge). Og det haster. Derfor denne opfordring til at få de sidste 3300 underskrifter i hus. OG vi har travlt. Underskriftindfsamlingen skal snart afleveres.
Det jeg beder om er at du selv skriver under og at du spreder underskriftindsamlingen i dine egne netværk, hjemmesider, facebook, email bekendte osv.
Du kan enten henvise til Greenpeace's eller til Avaaz 's link til underskriftindsamlingen.
http://www.greenpeace.dk/gmo
http://www.avaaz.org/en/eu_gmo
På Greenpeace linket får man også lidt forklaring af hvorfor det er så vigtigt at få flere danske underskrifter. Men begge links går naturligvis til den samme tæller

 

Og så har Økologisk Landsforening netop lanceret en oplysningskampagne om GMO, se www.nyegener.dk.

 

Please, larm, råb op, gør anskrig, som det hedder i kriminalsproget, vi vil ikke ha ødelagt klodens genetiske balanceakt og fremtidens skønhed. Og vi vil ikke ha at hæmnings- og skruppelløse virksomheder kan spekulere i vores fælles arv og fremtid. Arterne er kommet for at blive, vi har ikke brug for nye, vi har brug for at beskytte og bevare det klodens seneste 3-4 mia. år har skabt.

 

Medhjælper!? Der mangler flittige, praktiske og dygtige hænder til at arbejde i bryggeri, malteri, mølleri og landbrug per@fuglebjerggaard.dk  eller per@fuglebjerggaard.dk

 

Hilsen
Camilla og Per
Foto til opskrifter: Anne-Li Engström. Øvrige: PK