Så er der høstmarked!
Nyhedsbrev 60, 12. august, 2010 fra Fuglebjerggaard

www.fuglebjerggaard.dk

Handler mest om høstmarkedet og derefter lidt mere om lidt af hvert bl.a. høsten, tilbud, en chili-nyhed og bøfler…

   

 

Høstmarked

Lørdag-søndag

4. + 5. september

kl 10-17 begge dage

 

 

Vi glæder os til årets store begivenhed, både her på gården og på de 120 andre økologiske gårde der åbner dørene i den weekend. Forberedelserne kører på højtryk. Vi pynter og luger, maler og pudser, som om vi skulle ha 5.000 svigermødre på besøg for første gang, og alt tager sig ud fra sin fineste side til de store dage.

  Araberteltet

Vi rejser som sædvanligt det arabiske bryllupstelt, som vi fylder med smukke kelim tæpper og marokkansk gejl, her kan man nyde en kop the, kaffe, mynte the og en lille kage, mens man slænger sig på divanerne.

 

Cirkusteltet og grill

I det store cirkustelt kan man få bryggeriets perlende fadøl, hjemmelavede safter af bl.a. roser, ferskenblade og mynte, et orgie af hjemmebagte kager pyntet med blomster og andet bagværk, kaffe og theer.

Og som et helt nyt påfund: En saml selv madkurv / bakke til at nyde på stedet. Vi har samlet skønne økologiske oste, vores egen dejlige spegepølse, pestoer, oliven og andre madkurv-egnede sager, frisk frugt og grønt, brød og bæredygtigt engangsbestik, så man kan vælge og vrage hvad man vil spise. Alt i fornuftige pakkestørrelser.

Man kan vælge det alene, eller kombinere med vore skønne hjemmelavede frankfurtere, eller grillede majs med kryddersmør.

Eller hvis man hellere vil det, er man velkommen med sin egen madkurv, men det vil da være lidt ’carrying coal to Newcastle…’

 


Vores aktiviteter

Ideen med Høstmarkederne er bl.a. at man kan komme ud og se hvordan det hele foregår på en Økologisk gård. Så vi sørger for at næesten alle vores aktiviteter, bageri, mosteri, malteri, bryggeri mm er i fuldt sving, og laver desuden demonstrationer og rundvisninger begge dage også om dyrene og for børn

 

 

 

Vores Gæster

Kommer med deres egen boder, dejlige varer, ideer og erfaringer, som de deler ud af til demonstrationer og små foredrag begge dage. Her kan man se praktisk arbejde med planter og haver, høre om bier og blomster, urter og snapse…

 

Program Selve programmet med tider for rundvisninger, demoer og oplæg fra scenen annonceres på www.fuglebjerggaard.dk i dagene op til høstmarkedet og på selve høstmarkedet.

 

Smag på øl og cider

I det forgangne år har vi brygget meget forskelligt blandt andet også specielle forsøgsbryg. Det hele kommer på bordet (flasker og fadøl) sammen med årets cider, og det kan alt sammen smages i små eller større glas (10-20-40 kr) under kyndig vejledning af bryggeriets tro ambassadører. Der vil også være en enkelt overraskelse i den spirituøse afdeling.
http://www.fuglebjerggaard.dk/Per/beer/beerlist.htm og http://www.fuglebjerggaard.dk/Per/beer/Beershop.htm
 

Bryggeriet arbejder

Begge dage vil bryggeriet køre på fuldt blus. Vi starter indmæskning præcis kl 10, og så kører det ellers til dagens slutter. Fortællinger løbende under dagens arbejde v. Fuglebjerggaards brygger og  malter Jakob Bondesen. Vi skal brygge en øl med frisk humle – ’fresh hopping’ kalder de det ’over there’. En spændende ny vinkel på brygningens mangfoldighed.

 

Malteriet arbejder

Vi sætter gang i sæsonens første maltning, og 3 gange i løbet af dagen demonstrerer vi arbejdsgangen og fortæller samtidig om vores store maltprojekt og om maltningens kunst og muligheder. Per Kølster og Jakob Bondesen fortæller.
http://www.fuglebjerggaard.dk/Per/beer/maltprojekt.htm
 

  Humlehøsten starter

Høsten af de modne humlekopper indledes traditionelt denne første weekend i september med frivillige som hjælpere (Tilmelding i netbutikken under kurser & arrangementer eller kom og vær med, starter kl 12). Noget af humlen skal bruges til dagens brygning. Høsten styres med sikker hånd af Uffe Lund og Lars Kristensen.
 

Mosteriet arbejder – most og cider

De tidlige sorter som Discovery, Bøghs Citron, Guldborg, Rød Ananas, Hvid Astrakan m.fl. vil være klar. Vi fortæller og der bliver mulighed for at smage på den vidunderlige most. Og så fortæller vi om vores eksperimenter med ciderfremstilling, som nu har været under vejs i en årrække.
(Ingen ’most-selv’ under høstmarkedet)

Planteskolen arbejder: Humle og æbletræer

Vi demonstrerer formering af humleplanter samt podning og okulering af frugttræer, og så har vi salg af små humleplanter og æbletræer, lige til at plante hjemme i haven. Mange sorter især gamle historiske og cidersorter. v. gartnerelev Charlotte Friis.

   

 

   
  Mølleriet arbejder

Mølleriet kører af sted, vi maler mel til butikken, og til vores bageri som sprøjter vores berømte kanelsnegle og brunsvigere, kardemomme boller og grovbrød, muffins og langtidshævede surbrød, rugbrød og langtidsbagte rugbrød, ud så hurtigt som vi overhovedet kan.

 

Bageriet arbejder

Restauranten er som vanligt en duftende bagerbutik, hvor man kan gå rundt mellem bagenisserne og beskue hele processen, og købe brød med hjem..
 


 

   

 

Butikken

Butikken er fyldt med hjemmelavede syltesager, og vore eget ferske økologiske, velhængte oksekød. Vi har slagtet to dyr til lejligheden, en ungtyr på 12 måneder og en tre år gammel, kæmpestor studet okse. Bedre bøffer fås ikke nord for Paris.
 

  Grønsager

Gårdspladsen er som sædvanligt et studie i grøntsager, rødbeder og gulerødder, selleri, porrer, courgetter, sære agurker, asier og bønner, græskar, tomater og chili, sommeræbler, salater og friske krydderurter, blomster og majs mmm.

Haven – blomster

Haven har aldrig været så fin som i år, selv om meget er høstet så er den stadig i fuldt flor, og man er meget velkommen til at gå rundt og nyde og lade sig inspirere.
 

   

 

  Drivhus – i alle regnbuens farver

Vi har sat et ’nyt’ 120 m2 drivhus op i år, som er fyldt med velvoksne chili og tomater, og væg til væg basilikum, alt  i alle regnbuens farver.
 

   

Krydderurter i maden

Camilla demonstrerer krydderurter, hvordan de smager, hvad man bruger dem til, hvilke der passer sammen og laver en pesto eller to, vider hvordan man laver kryddersalte med både chili og urter.

Krydderurter i haven

Anja Barfod og Chantelle Mclean, vores to herlige gartnerelever, demonstrerer et udvalg af Fuglebjerggaards krydderurter, hvordan man deler dem, laver stiklinger, og hvordan de skal passes året rundt, både de gamle kendinge og nye  man aldrig har smagt.
 


 

   

 

Gæsterne  
  Vindby vindmøller: Vindmøller til hjemmebrug
http://www.vindby.dk
  Dansk dahlia selskab: sælger buketter så det gløder.
www.danskdahlia.dk
  Caroline Mathildestien Stauder: Berømt staudeplanteskole med speciale i bede og geranier. Birgit Reimer holder foredrag om sensommerblomstrende Nordamerikanske stauder til danske haver, en vildprærieinspiration.
www.mathildestien.dk
  Staudefeen: Mindre planteskole med usædvanlige, og særlige stauder. – Malene Muxoll fortæller om populære stauder 2010.
www.staudefeen.dk
  Westergaards planteskole: Økologiske bær, nødder og figner. Oplæg om ’at pode med skrue’.
www.westergaards.dk
  Hillerød staudeplanteskole v Hans Henrik Källstrøm: Mindre, kærlig planteskole med usædvanlige stauder. Oplæg om Det driftssikre staudebed". Hvordan sikres succesen ved anlæg af staudebed. Planlægning, valg af planter - arter og sorter, plantning og pasning.
www.staudegartneri.dk
  Slow Food: Fortæller om den hastigt voksende Slow Food bevægelse. Slow, clean and fair, er slow foods motto, og arbejdet handler om både social bæredygtighed, bedre , og renere mad, bevarelse af traditionelle metoder til madfremstilling og støtte til at en ny madkultur kan vokse frem.
www.slowfooddanmark.dk
  Praktisk Økologi: Trine Krebs fra bestyrelsen fortæller om grønsager. PØ er en mindre, meget aktiv forening for økologi i hverdagen, specielt haven, selvforsyning mm. med godt medlemsblad. PØ driver også det meget populære havesite www.havenyt.dk og medlemssitet www.havelyst.dk og www.oekologi.dk
  Plantarum: Specialboghandel for havelitteratur. På Plantarums stand kan du høre om, hvordan er planter bygget op, hvordan er de i familie og hvordan kendes de fra hinanden. Prøv at nøgle en plante.
http://plantarum.dk
  Karsten Kjer Michelsen, Aqua Vita Sydfyn : Om brændingen af eau de vie – frugtbrændevine - fra den fynske muld.
www.aquavitaesydfyn.dk
  Kryddersnaps ved Dan Schumacher: Økologisk lille virksomhed med helt særlige og dejlige varianter af kryddersnaps. Dan Schumacher holder oplæg om ’Hvorfor økologisk spiritus,? er der forskel på spiritus, gør det selv snaps/brændevin, tips til at komem godt i gang ’
http://www.schumachers.dk
   
  Biavler hans Bo Larsen, skøn honning!
Holder oplæg om ’ Sex i bigården og blomsterhaven’

og

Biavler Viggo Jørgensen: Viggo har mange bier bl.a. har han 12 familier her på Fuglebjerggaard, og han er således manden bag vores pragtfulde honning. Han kan svare på, hvordan er årets honninghøst er blevet? Om hvad det er alt det der med bidød. Om hvorfor de overlever så godt her hos os, og hvorfor han en dag sagde at det er hans bedste bigård, den der står her …


Gitte Kjeldsen Bjørn, seniorforsker, Inst. f. Havebrugsproduktion, Årslev: Vi har i en årrække samarbejdet omkring humleprojektet. Gitte vil fortælle om erfaringerne med at genskabe dyrkningen af dansk humle. www.danskhumle.dk
og
Bettina Buhl Blæsild, museumsinspektør, Gl. Estrup Landbrugsmuseum: Bettina deltager også i samarbejdet omkring humle. Hun vil divertere med humle- og ølhistorier og andre godter fra museets arbejdsmark. www.gl-estrup.dk
   
  Niels Åmand, Leen på arbejde, kornhøst og neg: Leen er ved at blive ’genopdaget’, det er en kunst at svinge den og passe den. Niels fortæller og demonstrerer leens brug i såvel græs som korn. Han ’bygger’ en le, og der vil være leer til salg.
bakkebjergnaturpleje@mail.dk
  Hillerød Bryggerlaug: Brygger og demonstrerer hvordan håndbryggere tager fat. Der fortælles løbende under dagens brygning. Og i dagens løb bliver der hentet frisk humle til brygningen.
http://www.facebook.com/home.php#!/group.php?gid=33442361966&ref=ts

 

Og så lidt mere  om lidt af hvert
  Planteskolen

har været vores store arbejdsopgave i år, og den ser dejlig ud, mange stauder er i blomst, 17 sorter mynte, 12 sorter basilikum, og alt hvad hjertet ellers kan begære af sære og sjove, velsmagende og duftende krydderurter, til mad, snaps, the….

 

  

 

 

 

 

Høst!

Høsten er vores travleste tid, dels skal kornmarkerne høstes, og det er kærkomment, for vi har haft udsolgt af flere slags hvede i månedsvis, og den er forhåbentlig i gang i meget snart.
Året er drilsk, sent forår, stegende varm sommer og nu den vådeste august i årevis. Så vi holder vejret (hvis vi kunne!)
Køkkenhaven har bugnet med stikkelsbær, som alle er plukket, og lavet til syltetøj. Ribsene er også plukket med undtagelse af de sene sorter, som Redwing, Redpoll og Hvid Jätte, som bliver til fyld i lagkagerne til høstmarkedet. Mirabellerne (og morbærrene) er ved at skvatte ned nu, og skal koges til ketchup, sur søde saucer og et af verdens bedste syltetøjer.
Det bliver et forrygende blommeår, og de tidlige Opalblommer og Rivers Early Prolific er på vej og skal syltes til chutney og marmelade.
Æblerne er en anden historie. En del sorter er dårligt nok blevet bestøvet, mens andre sorter bærer fint. Så det bliver ikke noget optimalt æbleår. Heldigvis vil der være godt med fine nye æbletræer i planteskolen dette efterår.
Courgetterne er i fuld gang med at producere sælunge-store kæmper, bare man vender ryggen til, bønnerne er på speed og vi kan spise bønner hver eneste aften hvis vi orker.
De fleste planter er ved at lave de første frø, som vi høster og tørrer til vores netbutik. Blomster modner deres frø over en meget lang periode, og det er altid et dilemma, for hvis man modner frøene, så holder de enårige blomster som morgenfruer og latyrus op med at lave blomster. Løsningen er at reservere de flotteste til at lave frø, og pille de visne blomster af resten.
Tomaterne er fine, men meget sent på den, vi plejer at bade i tomater midt i august, nu håber vi på at det bliver først i september, men de tidlige som Yellow ruffled med de sjove udvækster, der ligner en lille andegård på toppen er moden, og det er de fleste cherrytomater og ribstomater også lige så stille. De store vidunderlige tunge og smagfulde bøffer lader vente på sig. Dem vi ikke kan spise friske, eller sælge i gårdbutikken bliver henkogt så der er skøn tomatsauce til alle vinterens pastaretter og gryderetter.
Frø-indsamlingen til næste års frøposer er også i gang, der skal holdes styr på 108 sorter tomater til frø i denne sæson. Hvis man har købt tomatplanter hos os er det ret nemt at tage dem selv, og alle vores sorter er gamle sorter og enkelte nye, som ikke er hybrider, så man får den samme skønne tomat næste år. Læs hvordan på vores havesider.
Til gengæld så stormer chilierne af sted, der er chili i massevis, selvom de meget stærke, som er længere om at modne stadig er helt grønne. Chilierne laver vi til chilisalte, tørrede chili, chilisaucer og harissa.

 

  Chili

Efterspørgslen efter friske chili er enorm, det er meget svært at købe friske chili, hvis man ikke dyrker dem selv, og som noget nyt så kan man købe friske chili i vores netbutik, lige til døren.

Chili planterne har aldrig været flottere, og de vil modne chili hele efteråret, hvis man husker at plukke dem. Chili planter har det perfekt i en varm vindueskarm. indtil frugterne er modnet, efter det skal de flyttes til en kølig, men lys vindueskarm.  Chili kan overvintres og bliver endnu flottere, og meget tidligere næste år, opbevares lyst og køligt om vinteren. Vi har stadig de fleste sorter i planteskolen, også til høstmarkedet.

   

 

Store chilidag

Den 11. september har vi den store Chilidag med Kille Enna, som jo er chilinørd om nogen. Camilla og Kille vil demonstrere chili-retter med smagsprøver, og fortælle om de herlige frugter så ørene falder af. Der vil være Chilismagning af alle de modne chili, og dulmende yougurt til at slukke småbrande med. Tilmelding i netbutikken under kurser.

 

Grøntsags festival i Kbh.

Hvis man ikke kan vente, eller ikke kan komme til høstmarkedet så optræder Camilla på Grøntsags festivalen i Kødbyen den 29. august, kl 12-16, med både demo af skønne ting man kan lave af frugterne, og salg af medbragte chiliplanter. Selve festivalen  er åbent 10-18.00 hvor man kan købe planter af vores Chiligartner Anja Barfod, og opleve vores Køkkenmand, Jakob Ørstrup i fuld gang med Chilisaltene, mmm.

 

  Slange Hvidløg

For nogle år siden købte vi de 5 allersidste løg af en sort kæmpehvidløg, der er berømt i USA, på farmers market I New York.
Disse løg er siden blevet opformeret, og det viser sig, at også under danske forhold, og i en vinter som den forgangne, så er det nogle fantastiske løg.
Smagen er intens, trøffelagtig, med strejf af ruskindssko og løgene bliver meget, meget store. De er af hardnecktypen, som har mere smag, men notorisk mindre hårdførhed, (som så ikke gælder for denne her type.)
De almindelige hvidløg man køber er oftest softnecks med mindre smag og flere små irriterende fed.  Hardnecks har få, men store fed.
De danner en stiv stængel i midten, som ender i en slangeagtigt snoet blomst, som indeholder yngleløg. Blomstersvøbet er aflangt og spidst og ligner et næb. De er meget, meget dekorative og man kan roligt lade dem være, de går ikke ud over udbyttet.
Disse yngleløg har vi til salg i netbutikken. De skal sættes i oktober, og vil stille og roligt vokse til et egentligt hvidløg, måske med et mellemstadie af et stort et-feds hvidløg.
Selve løgene opformerer vi et år mere, så vi til næste år har nok til salg af dem.

 

  Frø på SuperTilbud!

Vores frøhøst til næste sæson er i fuld gang, til gengæld sælger vi ud af de sidste fra denne sæson, alle frø koster 15 kr posen til høstmarkedet, så længe lager haves. Alle frø er fint spiredygtige, også til sæsonen 2011, de fleste frø har mange års holdbarhed hvis de opbevares tørt, selvom gulerødder, dild og nogle andre skærmplanter kun har nogle få år.

 

Camillas Svenske have

På Katrinetorp landeri, en fin lille herregård midt i Malmø har Camilla i år designet en fin have med masser af urter, sommerblomster og grøntsager. Ved siden af har Marie Mandelmann sin have, og de kan besøges ganske gratis. Link http://www.malmo.se/katrinetorp

   

 

 

 

Bøfler

Vi havde fornøjelsen af at være på en sommertur til Campania syd for Napoli og bo på dejligt landbrug med kæmpemæssige drivhuse og mozarella-bøfler. Mozarella kan laves af almindelig ko-mælk, men den rigtige kommer fra nogle pragtfulde bøfler, som har gjort historien i et univers, som indtil den seneste generation har været uberørt af den moderne intensive husdyrbrugsavl. Derfor er det en utrolig oplevelse at se sådan en kæmpe flok bøfler boltre sig, og på nærmeste hold afslører de utrolige individuelle forskelle. Noget som er helt og aldeles forsvundet i de køer man kan være heldige i dag at se på en dansk mark eller stald.
Og så var der også lejlighed til at se selve mozarella-osteriet, hvor et utal af hænder sikrede omegnen en fuldstændig frisk forsyning med mozerella hver dag.
Vil man opleve Italien fra sin mest frodige gastronomiske side, skal man kaste sig ud i at leje sig ind i landets utallige ’Agroturismo’, Italiens svar på Bed & Breakfast, men med den væsentlige forskel at der helt givet også serveres et uforlignelig aftensmåltid og ikke sjældent er der en swimminpool (og så er børnene rigtigt glade). Søg på nettet eller køb en guide, lær lidt italiensk og eventyret venter. Intet var reserveret hjemmefra, mobiltelefonen gjorde arbejdet om morgenen og det næste sted reserveret. Det skal bare være før italienerne selv tager på ferie i august!

 

  Byggeri og velkommen til ny medarbejder

Hvis du besøger høstmarkedet vil du opleve at en af staldene er ved at blive ombygget. I nær fremtid flyttes mølleriet sammen med malteriet, som samtidig udvides med et helt nyt og avanceret anlæg. Malteriet bliver udvidet og helt enestående i ikke bare den danske ølverden men også den europæiske. Både fordi vi vil blive i stand til at arbejde meget præcist og samtidig eksperimenterende med maltning, og fordi vi kan malte målrettet af små kornpartier. Det betyder at de små bryggerier fremover kan få mulighed for at brygge øl af korn som kommer fra deres nabo, onkel, sognet osv. Malten får identitet og øllet historie. Som med stort set alt andet i vores verden, så sidder industrien tungt på råvarerne, det gælder også malt. Her laver man f.eks. 280 tons af gangen. Vi vil kunne lave ca. 1 tons! Men det er også nok til 4.000 l øl! Og så er Jakob Bondesen trådt ind i stillingen som malter, udover at han også er brygger, møller oma. På Fuglebjerggaard er vores speciale at være alsidige. Og snart vil malteriet også levere dejlig malt til gårdbutikken, både til øl og bagning.…

 

Og så er der bare at sige vel mødt!

Til høstmarkedet, i butikken om lørdagen og til et af vores mange kurser og arrangementer.

hilsen

Camilla Plum og Per Kølster

Ps.: hvis nyhedsbrevet ser tosset ud på din skærm, kan det løses ved at ændre HTML-visningen hos din mail-klient.. Beklager meget og vi satser på et nyt systen snarest.