NYHEDSBREV 9 FRA FUGLEBJERGGAARD
EFTERÅR 2003


INDHOLD AF 9. NYHEDSBREV: JULESTUE - BUTIKKENS ÅBNINGSTIDER - NY BOG DEJLIGT - OPSKRIFTER -  KOGESKOLEN

  

JULESTUE
Vi holder den hyggeligste og mest julede julestue fredag lørdag søndag den 28. – 30. november kl. 11 – 17.00.

Vi serverer varme drikke, dejlige hjemmelavede kager og æbleskiver.

Butikken vil bugne af alt det gode man trænger til jul. Julepynt, toscanske julekrybber, helligtrekongerslys, pyntegrønt og blomster. Og så selvfølgelig dejlig økologisk mad og charcuteri, svin, kalv, oksekød – mel, bagegrej, hævekurve, krydderier, nybagt brød, kager og kagedej, slik og frugt. Gaver, øko sæber og kosmetik, økologiske håndklæder, viskestykker, thehætter osv., taginer og meget andet.

PILEFLETTER MARIANNE LANDROCK
Vi får besøg af pilefletter Marianne Landrock som fletter dagen lang, alle 3 dage.


  

BUTIKKENS ÅBNINGSTIDER
Butikken er åben hver dag kl. 11.OO - 17.00, frem til og med 21. december. Vi holder julelukket fra mandag d. 22. december til torsdag d. 8. januar.
NYE ÅBNINGSTIDER EFTER NYTÅR – Åbent torsdag, fredag og lørdag kl. 10.OO - 16.00

  

NY BOG – DEJLIGT
Camillas nye kogebog – Dejligt – er udkommet. En dejlig lille bog med mange dejlige opskrifter, 120 opskrifter, 288 sider til 129,- kr. Den kan købes her i Butikken.

JULEOPSKRIFTER  

Æbletoddy
Lussekatter
Svesker i the med marcipanfyld
Brune kager
Saftig kage med krydderier og tørret frugt
Korendekager
Mincepie
Sennepsgravade sild

Opskrifterne er fra ”Mors mad”, og fra ”Dejligt”. Alle de underlige ting kan købes i vores butik. Og vil I ikke lave brunkagedejen selv, så har vi søreme også den.

 

Æbletoddy
til 15 personer

4 l ufiltreret æblesaft eller virkelig god æblemost
mindst 4 dl brun, god rom, gerne en hel flaske
200 g rørsukker
1 flækket vaniljestang, skåret i tynde skrå stykker
10 stjerneanis
saft af 1 citron
tyndt skrællet gul skal af citronen
1 spsk kardemommefrø

Man skal tage mængden af sukker og citron med et gran salt, hvis saften er enten meget sur eller sød skal der justeres.

Kom alt undtagen rom i en gryde og varm op. Lad det trække et par timer, gerne til næste dag. Ved serveringen varmes op igen, til lige under kogepunktet, hæld rommen i og drik det meget varmt.

Man kan stikke en cassiakanelstang i hvert glas for både syn og smags skyld. Men der skal ikke kanel med og trække i selve drikken, det overdøver fuldstændigt den ret elegante smag.

 

Lucia

Lucia bliver det, med falsetsang og hele pivtøjet, og ikke et øje tørt.

Lussekatterne, er ikke en variation over killing med æbler og svesker, men et yndigt bagværk, absolut anbefalelsesværdigt, også her i landet.

Hvor de stammer fra måtte jeg ty til en svensker for at få opklaret, madskribenten og kogebogsforfatteren Eja Nilsson; de er urgamle julebrød, som i Värmland har været bagt siden tidernes morgen. Denne skik bredte sig til hele Sverige da nationalromantikken med egeløv og lurblæsere fejede over Norden i 1880 erne. Der er sket en vis sammenblanding med en hollandsk tradition for krydret og smukt udsmykket julebrød. Lussekatterne er krydret med safran, ellers ikke et krydderi vi har brugt meget i norden, selvom svenskerne også krydrer riskager med det. Men hollænderne brugte og solgte krydderier til hele Europa fra deres kolonier. Det Värmlandske julebrød, lussebullar eller djævlekatte blev lagt på loftet for at holde djævelskab væk, en rigtig kat kunne også bruges.

Da jeg havde bagt et par plader i de traditionelle faconer var børnenes første reaktion om det var vikingebrød, og de ligner ganske rigtigt noget fra keltisk jernalder, gamle er formerne i hvert fald.

De er hyggelige at spise, men de skal spises samme dag, som andet hvedebrød med smør bliver de hurtigt tørre, selvom de kan genoplives på risteren.

 

Lussekatter

50 g gær
4 dl lunken mælk
100 g smeltet smør
1 æg
12-13 dl hvedemel
1 dl sukker
1 spsk salt
1 g safran
Æg til pensling og rosiner til pynt

Opløs gæren i den lunkne mælk, tilsæt æg, sukker, salt, stødt safran og halvdelen af melet. Tilsæt smeltet smør og ælt mere mel i. Præcis hvor meget mel er svært at sige, men dejen må hellere være for løs end for hård. Dæk skålen med film og lad den hæve på køkken­bordet til dobbelt størrelse, ca. 2 timer (se nedenfor). Slå dejen ned og form den til de fine figurer på bagepapir, pens med sammenpisket æg og pynt med rosinerne. Lad dem hæve igen, det tager ca. 1 time. Bag ved 210 grader i ca.12 min.

Som med alt andet bagværk bliver det bedre ved en lang hævning med mindre gær og kold mælk. Hvis man er indstillet på at sætte dejen til hævning 8-10 timer før kan man med held nøjes med 10 g gær. Dejen kan godt stå på køkkenbordet, bare der ikke er stegvarmt. På bagtrappen tager det et par timer ekstra. Men den 2den hævning skal ske lunt.

 

Svesker i the med marcipanfyld

Hvis man skal lave én slags julekonfekt skal det være dem her. En til hver er nok. Kombinationen the og svesker er virkeligt god.

20 kæmpestore Agensvesker med sten
100 g Marcipan
½ l stærk Ceylonthe
150 g groft rørsukker
Sherry eller frugtbrændevin ( hvis det er til voksne)

Lav en kande the med 3 store spiseskefulde the til ½ l. vand. Lad det trække i ½ time. Si theen over i en gryde. Kom 100 g rørsukker i og lad det koge til sukkeret er opløst. Smag på det, det skal være sødt og bittert på samme tid, tilsæt evt. mere sukker. Hvis konfekten er til voksne kan man tilsætte 2 spsk calvados, eller anden frugtbrændevin eller ½ dl. sherry, men børn bryder sig bestemt ikke om sprutsmagen.  Kom sveskerne ned til theen og lad det trække nogle timer, helst til næste dag. Kog sveskerne op og lad dem putre i theen i 10 min. Tag dem op af lagen, og kog den ind til en tyk sirup. Tag stenene ud af sveskerne med en lille kniv.

Mos 4 af sveskerne med marcipanen, og lidt af kogelagen. Hvis det er en marcipan med lavt sukkerindhold kan den evt. smages til med lidt flormelis. Ælt det godt sammen. Fyld sveskerne med så meget marcipanfyld som der kan være i dem, læg dem på et fad, og lad dem tørre til næste dag. Tril dem i groft rørsukker. Det bliver nogle ordentlige basser.

Hvis der er mere marcipan end der er plads til i sveskerne kan de trilles til små konfektstykker, man kan også tilsætte mere kogelage, til det bliver ret blødt og overtrække massen med chokolade.

 

Brune kager

Det er simpelthen nogle meget gode, sprøde, krydrede brune kager.

Brune kager har det aber dabei at de kan skille hvis man ikke følger opskriften, og så skal der æltes alvorligt grundigt. Uopløst potaske er ikke sjovt at få i munden. Men der er meget langt ned til de færdigkøbte, så de er enhver umage værd.

Dette her er en stor portion, rul den til stramme ruller pakket først i smørre­brød­spapir, og så flere lag film. Opbevar i køleskabet, eller på frost. Det er nemmest at skære dem meget kolde, og dejen bliver kun bedre af at lagre et par uger. Så bager man løbende, og får glæde af brunkageduften flere gange.

1 kg mel
500 g smør
500 g sukker
125 g smuttede mandler
150 g sukat
250 g lys sirup
15 g stødt kanel
7,5 g stødte nelliker
1 spsk stødt ingefær
1 tsk. muscatblomme
15 g potaske
reven skal af halvanden citron

Smør, sukker og sirup sættes over ilden i en tykbundet gryde. Når det kommer i kog tages gryden af ilden. Opløs potasken i lidt øl - den skal røres til den er fuldstændigt opløst. Kom potasken og krydderierne i gryden og rør grundigt. Hak mandlerne meget groft og rør dem i. Køl helt af, det skal stå køligt, men ikke være køleskabskoldt, bare noget koldere end stuetemperatur. Nu- og ikke før æltes melet i, ikke nødvendigvis det hele.

Tril til tykke pølser, pak ind som ovenfor beskrevet og bag dem efter mindst 24 timer. Skær meget tyndt ud med skarp kniv, eller pålægsmaskine, læg på bagepapir og bag ved 175 grader til de akkurat er gennembagte. Sprødheden kan først bedømmes når de er kølet af. Brune kager der har fået for lidt er bløde, hvis de har fået for meget bliver de bitre. Hold øje.

Når de er helt kolde lægges de i lufttæt dåse eller patentglas. Men bag dem hellere lidt ad gangen.

Her kommer så en kage som er saftigere end en krydderkage, men mere fordøjelig end en decideret julekage. Den er skøn til the, men også til kaffe eller en ikke for sød varm toddy.
Den holder sig frisk i mindst en uge, men den skal ikke i køleskabet.

Saftig kage med krydderier og tørret frugt

250 g smør
100 g muscovadosukker
150 g rørsukker
3 æg
160 g mel
40 g rismel/kartoffelmel
1 tsk. bagepulver

7 spsk hakket syltet ingefær
1 dl hakket syltet orangeskal
1 dl hele, smuttede mandler
1 dl korender
1 spsk stødt ingefær
1 tsk. stødt kardemomme
1 tsk. stødt kanel
en halv tsk. revet muskatnød

 

Pisk smørret med sukkeret til sukkeret er helt opløst. Pisk æggene i et ad gangen. Hold en dl. mel tilbage.

Bland krydderierne med mel og bagepulver. Sigt blandingen over dejen og vend forsigtigt rundt. Når dejen er klar ryster man de syltede og tørrede frugter i melet, og vender dem i dejen.

Dejen hæver ikke så meget, så en lille springform er nok.

Bag ved 165 grader i en lille time, til dejen er fast hele vejen igennem.

Man kan prøve at stikke en træpind i den, men det er egentligt nemmere at mærke med flad hånd om dejen er blød og flydende under skorpen - så er den ikke færdig, eller som en skumgummimadras, fast og fjedrene, så er kagen færdig.

Korendekager
Til to plader

3 æg - vej dem
Der skal bruges lige så meget både mel, sukker og smør som der er æg.
100 g korender

Rør smør og sukker hvidt, tilsæt melet og rør æggene i. Smør dejen ud på bagepapir med en gummiskraber i et 2-3 mm tyndt lag. Det er vigtigt at dejen er lige tynd, også i kanten, ellers bliver kagerne for mørke i kanten, og for lidt gennembagt i midten. Drys med ca. 50 g korender pr. plade. Stil pladen midt i en 200 grader varm ovn og bag dem 8 min, til de stadig er lyse, men gennembagte.
Skær ud til rombeformede kager med en skarp kniv, medens de er varme, og lad lagerne køle af på pladen. Når de er kolde er de sprøde. De bliver hurtigt bløde, kom dem i en tæt dåse, eller spis straks.

 

Mincepie

Mere julet kan det ikke blive, en skøn krydret åben tærte med tørrede frugter. Lidt samme smagsbillede som i en julekage, men mindre tung. Oksefedtet skal man ikke lade sig afskrække af, det fås hos slagteren, og hvis man er sart kan man godt bruge smør, det giver bare en anden smag. Færdig mincemeat kan købes på glas.

Tærten holder sig frisk en måned i køleskabet, hvis den er godt pakket ind. Lun før serveringen.

1 stk. til 10 personer

100 g revet oksetalg eller smør
100 g korender
200 g rosiner
½ kg æbler i tern
100 g rørsukker
50 g syltet pomeransskal
1 dl brun rom
Revet skal og saft af ½ appelsin, og ½ citron
½ tsk. af hhv. kanel, muskatnød, allehånde.

Alt æltes grundigt sammen, stoppes i sylteglas og trækker et par dage.

Mørdej af:

200 mel
125 smør
2 spsk flormelis
1 æg

Saml dejen til den er jævn. Tryk til en flad bolle, og lad dejen hvile i køleskabet i mindst en time. Rul ud til den er meget tynd, ca. 2 mm. og beklæd en stor tærteform med den. Fordel mincemeat´en på dejen. Evt. overskydende dej kan man pynte med. Bag ved 165 grader i 35 min. Dejen skal være gennembagt. Man kan fryse de ubagte kager og bage dem frosne, så skal man regne med 20 min. mere i ovnen.                      

Sennepsgravade sild
1 kg små sildefileter, uden skind

lage:
5 dl vand
3 dl æbleeddike
1 tsk. salt

Sennepslage:
5 spsk dijonsennep
3 spsk grov sennep
3 spsk rørsukker
2 tsk. salt
lidt knust hvid peber
4 spsk æbleeddike
3/4 dl vand
1 dl neutral olie
2 bundter skyllet, plukket dild

Skyl sildene helt rene for blod. Læg dem i en lage af eddike, vand og salt. Lad det trække på køl i min. 4 timer. Tør sildene. Rør en lage af resten af ingredienserne.

Skær sildene i mindre stykker. Bland i lagen og lad dem trække til dagen efter. Vend rundt et par gange. Sildene kan holde sig på køl i en uge. Spis på groft rugbrød, med mere dild.

Makrel kan tilberedes på samme måde.

God fornøjelse, og husk nu at købe noget af julemaden færdig, så du også selv kan være med til festen.

Camilla

 

KOGESKOLEN

Nye kogeskoler foråret 2004: Se her.