Nyhedsbrev 66 marts 2011

FUGLEBJERGGAARD
v. Camilla Plum og Per Kølster www.fuglebjerggaard.dk

 
Det handler om, hvad der sker den kommende lysnende tid, hvad vi har igang, og om hvad der har passeret, mens vinteren har været hvid og knasende.
 

 

Her og Nu!
Tilbud på vores eget velhængte oksekød

 

Der er 50 % rabat i denne weekend, og så længe lager haves, på oksekød i lidt større udskæringer, bryst, saltede lårtunger, bov osv. lige til gryden. Man kan f.eks. prøve min spritnye opskrift på en skøn Grøn Thaicurry, som ellers først bliver brugt i min nye TV serie om krydderier (se nedenfor).

 

 

 
 

Gourmand Cook Book Awards til Camilla!

Blev delt ud den 3 marts, i Paris, og Camilla fik en førstepris for hendes ’The Scandinavian Kitchen’ som bedste bog om Nordisk/ Skandinavisk mad i verden. Det er vi ærlig talt ret glade for her på stedet.
Bogen kan købes i netbutikken.

 

 
 

 

Ny TV serie om krydderier og alverdens køkkener

Camilla har just afsluttet optagelserne af en spritny TV serie til DR2, om krydderier og køkkener fra hele verden, som bliver sendt på DR2, lige så snart genudsendelserne af serien ’ Mad der holder’ fra 2009 - om konservering på alle mulige måder - er afsluttet. Den kører pt. hver søndag kl 20.00

 

Grøn currypaste 
 

kartoffelstor ingefær
3-4 citrongræs, gerne mere
2-3 grønne thai chili
10 tørrede lime leves, formentlig mindre hvis friske
3 fed hvidløg
1 bundt koriander, gren med rødder.
knold galanga
10 skalotteløg
5 spsk fish sauce
3 spsk palmesukker
5 cm cassia
2 spsk ristet kommen
3 spsk ristet koriander
1 spsk ristet lucknowfennikel
Rist fennikel frø og kommen på en tør pande til det dufter.
Knus i krydderikværn med cassiabark.

 


Pil løg, og skær i kvarter, pil frø og hinder ud af chilierne, hvis man ikke ønsker currypasten  så stærk, pil de yderste træede bladskeder af citrongræs, og skær de nederste 5 cm af til currypasten. Resten gemmes til suppen. Skræl ingefær og galanga.  Hak palmesukker groft. Kom alle ingredienser i en foodprocessor eller krydderikværn og kør, til det er en fin pasta.
 

Grøn thai curry

 
1,2 kg lam/okse  i tern
2 bundter forårsløg i skrå stykker.
2 dåser kokosmælk
1 portion grøn currypaste

Kødet skæres ud i små tern. Varm en tung gryde op med lidt neutral olie, og steg kødet i flere omgang til det bruner lidt. man kan ikke stege det hele på én gang, så koger det bare. Tag kødet op og tilsæt lidt mere olie. Rist løg grøn currypaste ved høj varme til den dufter stegt og dejligt, rør hele tiden, ellers brænder det på.
Til sidst tilsættes kød, og koksmælk. Rør rundt og skru ned til meget lavt blus.
Lad det simre til kødet er meget mørt. Smag til med fish sauce, sukker og spis med ris,  salat , og et generøst drys frisk koriander ..
 

Aktiviteter i den kommende tid

 

Se nærmere beskrivelse af alle arrangementer og tilmelding i netbutikken

 

 

 
 

Lørdag den 26. marts podekursus

Så er det tid til at pode nye træer. Og har du lyst til at lære hvordan, så er det dagen. Og så kan du drage hjem med små nye træer podet med materialer fra vores dejlige frugtplantager – eller dit eget hvis du tager noget med. Vi tager os god tid, øver os på afklippet materiale og tager så fat på at pode. Kafffe under vejs og masser af god snak. Meld dig i netbutikken

 

 

Lørdag den 2. april
Påskebrygget frigives, gratis smagsprøver,
også af chiliøl,
oplev det nye mølleri arbejde
 

I caféen eller hvis vejret arter sig, stiller vi op med smagsprøver. Sædvanen tro lancerer vi en dejlig øl af bock-typen, der skal leve op til forestillingerne om en rigtig flot påskebryg. Det er en såkaldt undergæret øl, dvs, den har gæret køligt og dermed langsomt og stået og modnet i måneder i den strengeste vinter. Og så er den jo brygget af vores egne særlige husmalt og unikke humle, som til sammen adskiller vores øl fra alt andet. Det er blevet til en meget fornem øl med en meget fin smag af såvel malten som humlen og som åbner sig med en fin forårs salut!
Chiliøllet har vi allerede fortalt om sidste gang. Det skal smages, det er noget helt unikt. Der er 10 forskellige, og hvilken variation og hvilke oplevelser!

Døren til mølleriet er åben og mølleriet kører. Per fortæller og viser frem kl 11 og igen kl 14.

 

 

 


Lørdag den 16. april
St. Havedag (husk tilmelding) og
planteskolens sæson åbning

 
Program for deltagerne:
Camilla rådgiver store dele af dagen om alle havespørgsmål, i gartneriet, fortæller om hvilke sorter man skal dyrke hvor, kartofler, løg mmm. Per rådgiver, fortæller og viser rundt om humle og frugttræer og podning. Og vores dygtige gartnere Anja, Chantelle og Charlotte medvirker. En kop kaffe eller the er inkluderet i arrangementet. Cafeen er åben.
Kl. 10.00  Giver Camilla rundvisning i køkkenhaven, og resten af haven, hvor hun fortæller om årets planter, planer og projekter, hvad der skal gro hvor, om jordbehandling, sorter, og hvordan man får noget til at gro derude det meste af året, og ikke kun i nogle korte sommermåneder.
Kl. 11.00  Frugttræer: Per og Charlotte demonstrerer podning på barrodede 1. års træer, som kan købes med hjem (50 kr). Har du en velegnet podekvist af en sort af æble, pære eller blomme, så kan du også få lavet dit helt eget træ. Vi har også et udvalg af små æbletræer til salg, vi sælger grundstammer og podekviste så længe lager haves.
Kl. 12.00 Frugttur: Per viser poder fra de sidste år og frugttræer i almindelighed på denne årstid, snakker beskæring, barkpodning oma.
Kl. 13.00 Stiklingeformering: Vi ser vi hvordan man stiklingeformerer krydderurter som lavendel, rosmarin og salvie, og viser hvordan man sår sine frø i små potter, Så man kan lave sine egne planter. Deltagerne får et par potter med hjem til at passe og pleje.
Kl. 14.00. Humlemateriale: Vi har et udvalg af startede humleplanter og/eller rhizomer til egen opformering. Per og Charlotte demonstrerer opformeringen med hhv. rhizomer og blade.Og så ta’r vi en tur i marken og ser på humlen når den er på vej i det tidlige forår og snakker formering, pasning osv.

(tilmelding i netbutikken)

Læmningen er godt i gang 

 

.

 
Spis dine grøntsager!
Altså dine egne grøntsager..
 
5 x 5 m2 af din græsplæne er rigeligt til at forsyne sin familie med salat, krydderurter, lidt gulerødder og små rødbeder, friske løg og lidt hvidløg og en række ærter, for man kan så mange gange, lidt af hvert, helt frem til 1ste august, så får du friske ting hele tiden, og undgår at halvdelen af dine urter går i stok eller blomst før du får dem spist.
Så dine salater, fenikkel og løg i kasser, og plant ud efterhånden sm der er plads til dem i haven. Så står de pænt i stampe og venter til de får lov at vokse sig store.  
Det er ikke for sent at så tomater, og chili indendørs, selvom chilierne kommer en uges tid senere end hvis du havde sået dem i februar.
Men der er nogle uger med lunt, tørt vejr,  til du kan så hestebønner, ærter, saltater, dild, kørvel og koriander, persille derude, og det skal være endnu lunere før du går igang med rødbeder, gulerødder og sommerblomsterne.
Hvis du har drivhus kan du så lathyrus, og kornblomster, morgenfruer, cosmos og rødbeder til at plante ud senere, men du må sørge for at holde frostfrit, hvis det bliver koldt igen. Som regel er et par tændte bloklys nok til at holde en frostnat ude.
 
Se hvad vi har af skønne frø i netbutikken.

 

Lørdag 23. april.
Påskelørdag, almindeligt åbent i cafe, butik og planteskole.

 

Lørdag 30. april
Chili- og tomatarrangement, et fint og instruktivt kursus - og planterne kan købes med hjem

 

Fredag 20. maj, st. bededag
åbent i Planteskolen, cafeen og butikken

 

Lørdag 21. maj
humledyrkningskursus med Per

 

Lørdag 28. maj
haverundvisning med Camilla

 

Torsdag 2. Juni, Kr. Himmelfartsdag
åbent i Planteskole, Cafe og butik.

 

Lørdag 4. juni
Krydderurtekursus med Camilla, og der er
Øltur med Per

 

Lørdag den 18. juni
haverundvisning med Camilla
 
 


Andre kurser den kommende tid
 

 
Bryggekurser, for begyndere, nysgerrige og grupper (6. maj, 11. juni).
Nu på 7. år afholder vi regelmæssigt kurser i hvordan man kan brygge sit eget øl. Tilbydes også til grupper. Listen over dem der har deltaget og virksomheder mfl. som har investeret i en dag i øllets verden er alenlang.
 
NYT! bryggedag for øvede og særligt interesserede.
Vi har nu udviklet et tilbud til dig som gerne vil komme dybere ned i at opleve bryggeprocessen. Det er en dag i arbejdstøjet sammen med os til en rigtig bryggedag, hvor vi arbejder med et særligt bryggetema. Benyt dig af tilbudet på kursuslisten eller henvend dig med særlige ønsker om tidspunkt mv.

 

 
NYT fra landbruget:  
Mølleriet fik sin nye godkendelse til at blive taget i brug i fredags af Fødevareregionen. Jeg holder åbent hus for at demonstrere funktionen lørdag den 2. april. Vi arbejder på netop nu at fordoble kornarealet i 2011 i samarbejde med en lokal økolog for at øge produktionen af korn til mel og korn til malt.
Og så fik vi en stor sø tilbage i januar da al sneen smeltede – ufrivilligt. Et dræn driller, en følge af naturlig ælde, forfald og dårlig pleje, træplantning og et anderledes vandklima. Alle verdener har sine dæmoner. Og nu skal jeg til kamp, for tørt skal der være når det er forår og jorden og planterne skal passes og plejes.
Og som sagt er der lam på vej nu.
 

NYT fra malteriet:

 
Karret er på plads, Alex smeder fortsat og snart kommer Danheat og skruer tørringsanlægget sammen.
Vi malter for tiden 4 historiske bygsorter på gulvmalteriet for Bøgedal Bryghus. Tidligere på vinteren blev det til et større parti til Nordisk Brænderi. Interessen for malteriet er klart stigende også fra udlandet bl.a. har der været besøg fra Wisconsin, Sverige og nu har Wales meldt sig, alle med samme idé, nemlig at gøre malten lokal, for at give dens originalitet tilbage og samtidig kunne slå på at når afstanden mellem bonde-malter-brygger-’drikker’ mindskes, så kan det mærkes, også i verdens CO2 regnskab.
 

NYT fra bryggeriet

 

Hvor kan øllet købes?
 
Ja, det bliver jeg tit sprugt om, og som bekendt blev Rom ikke brygget på en dag. Nu er sagen ved at udvikle sig og første ’rigtige’ salgssted er Hoknberg’s butik på Nr. Farimagsgade 23 i København. Flere vil komme til og følg med på vores facebookside.

Ølfestival til maj
 
Foregår igen I år I det såkaldte TAP1 ude ved Carlsberg og torsdag-lørdag den sidste weekend i maj (26-28).
Det plejer at være en meget munter og hygsom begivenhed, som stærkt kan anbefales. Og skulle en af husets venner føle trang til evt. at gi’ en hånd med i vores stand er man velkommen til at smide mig en mail.
Jeg holder i øvrigt nogle foredrag om malteriets status og om min leg med Chiliøl sammen med Anders Kissmeyer.
 

Ny Facebookside

Fnd den her Fuglebjerggaard-Micro-Brewery-and-Malt-House. Sproget er engelsk, da vi gerne vil benytte muligheden for at kravle ud over grænserne for at få omverdenen i tale. Stedet bruges til at fortælle om løst og fast, annoncere nye bryg, begivenheder, deltagelse i arrangementer, gæster, kurser oma. om bryggeriet og malteriet og humlen.

 

 
 

 

Brygningen tilbage til Christians Ø!

 
I slutningen af februar lykkedes det at få indpasset en bryggeweekend på Danmarks østligste punkt, nemlig Christians Ø. I isnende kulde og med alle mulige aflysninger og alternative sejlruter og inddragelse af den berømte kutter ’Elefanten’ – forsvarets yderste forpost mod de østlige trusler - lykkedes det. Afsondret, som øen er om vinteren, kan den jo risikere at løbe tør for øl. Om det nogen sinde er sket, ved jeg ikke, men Rasmus Voss, vores særdeles kyndige lokalhistoriske konsulent kunne fortælle - efter at have gravet dybt i militærhistoriske arkiver - at øens bryggeri lukkede, da fæstningen officielt blev nedlagt i slutning af 1840-erne.
Siden er det jo gået stærkt tilbage for Øen. Dengang boede der mere end 800 mennesker!! Mens der i dag ’kun’ er 100 tilbage. Men, jeg tror alle 100 priser sig lykkelige for at tiden har ændret sig – også på dette punkt. Nu er det jo så en solid lille skare af hærdede øboere der har påtaget sig det store ansvar. Og da mængderne er små er det en velbevaret hemmelighed, hvor og hvornår brygget skal indvies.
 

 

(på billedet man ser en kalabas ude i drivhuset sidste sommer)

 

 

Bonderøvøl

Og så har der været tid til at malte og brygge med Frank Erichsen, bedre kendt som ’bonderøven’ fra TV, som selvfølgelig har kastet sig over kommodemaltningens udfordringer og plukket humle, kommer til næste år…

 
 
’Den gale brygger’

Og Fritz Müller, bedre kendt som ’Den gale brygger’ har indfundet sig i vores lokaliteter og brygget et af hans meget spændende spontangærdede øller. En proces som tager måneder og år og som ligger på et par pragtfulde egefade fra en fransk rødvinsproducent.

 

 
 
Og andet NYT, der har rørt sig hen over vinteren

 

 

Ciderprojekt i Salling

(billedet her er fra en tur til Normandiet, hvor det lokale kvæg i umidelige tider har haft deres liv under aldrende og frugtbare cideræbletræer)

 

For nogle år siden startede en kreds af kreative mennesker et dejligt folkeligt frugt-projekt med udgangspunkt i den lille by Rødding lige ved Spøttrup Borg i Salling. Jeg har fornøjelsen af at medvirke til at inspirere og undervise især med hensyn til at skabe en lille lokal produktion af cider. De kreative mennesker har således sat gang i en folkebevægelse, der poder og planter og roder og regerer med især æbler men nu også nødder og meget andet. To ’rigtige’ pometer er det blevet til lige ved Spøttrup Borg og med tiden en masse frugt. Derfor skal frugten tænkes videre og her kommer cideren ind i billedet. I efteråret var en gruppe borgere og nogle inviterede ’eksperter’ på tur sammen til Normandiet (se http://www.fuglebjerggaard.dk/Per/cider/normandiet2010.htm) for at opleve cideren i dens helt rette omgivelser. Det var en stor oplevelse at mærke ånden fra årtusinders menneskelig stræben efter det bedste og naturligste. En stor kunst, som de senere generationer har ligget voldsomt i skyggen af vinen og øllet. Billeder og andet fra turen her.
Herhjemme er der meget der tyder på, at folk er ved at få øjnene op for vidunderet. Paradoksalt nok fordi industrien med deres designede cidermisfostre sommersby og rekordeli mfl. Har vækket interessen for, at begrebet og drikken cider kan være noget helt andet, ærligt og naturligt, nemlig spontangæret og flaskemodnet æblesaft. Oplev Sallingfolkenes univers her Rødding – æblets by i Salling.
 

Vores levende kulturarv:
Ny statslig strategi for bevarelse af plantegenetiske ressourcer er på trapperne
.

 

Vores dyr og planter trækker deres historier tilbage til bondestenalderen. I kraft af menneskets ufattelige evne til at iagttage og vælge og styre, har vi været i stand til at skille det kultiverede ud fra det ’vilde’. Intet af det vi lever af skyldes tilfældigheder – jo – men det er en anden historie og genernes grænseløse muligheder for at kombinere på nye måder. Vi bygger således vores tilværelse på en arv fra måske flere hundrede generationers ihærdighed. Går vi 100-150 år tilbage i tiden var der ingen moderne planteforædling. Den har siden taget fart, og gjort et alvorligt indhug i det, der var den brede og folkelige basis for vores livsgrundlag. Færre og færre sorter – og mindre og mindre genetisk variation. Og nu med den største trussel fra den snigende gensplejsning. Monopolisering og patentering og slut med vores fælles arv.

Fremsynede folk oprettede samlinger af det der stadig eksisterede tilbage i 30-verne. Og det er grundlaget for de moderne genbanker, sortsamlinger og pometer. Staten er forpligtet af FN-konventioner til dette bevaringsarbejde og er for tiden ved at udarbejde en ny strategi for området. De senere år har der været en række projekter i gang med støtte fra et lille program med midler til at sikre bevaring af vores levende kulturarv. Dette arbejde skal heldigvis fortsætte med den nye startegi. Et af projekter er det der foregår i Salling. Andre foregår f.eks. på Gl.Estrup Landbrugsmuseum og her hos os, hvor en meget stor del af det vi avler er af gammel oprindelse (kornsorter, frugt- og bærsorter, kvæget, hønsene, havefrø, stauder osv.).

Det væsentlige er således at det gamle er i brug, at det er synligt og at det er tilgængeligt. Det er ikke nok, at det gemmer sig i genbanker. Noget andet er så at den branche, som varetager forædlernes interesser, kæmper med næb og kløer for at stoppe denne udvikling. De opfatter det som en unfair konkurrence. Det er en længere historie, som vi kan ta’ en anden gang, ligesom historien om at bevare de gamle husdyrracer er en sag for sig. Summa summarum, der sidder gode folk i Plantedirektoratet, FødevareErhverv og departementet i Fødevareministeriet som vil vores levende kulturarv det godt om end alt ikke er rosenrødt.

 

 

Lokale kommunale økologiske visioner

(Landskabet med Niels Stokholms dejlige kvæg ovre ved Rusland og Dronningmølle, det er kalve herfra vi har)

Jeg har fornøjelse af at sidde i et såkaldt ’Grønt dialogforum’ i Gribskov Kommune, en slags demokratisk medspiller til at udvikle kommunens planer i sager som har ’grønne’ elementer. For tiden arbejder kommunen med en ny planstrategi, hvor ikke mindst håndteringen af vandmiljøet og naturindholdet spiller en stor rolle. Kommunen er også part i søsætningen af den kommende ”Kongernes Nationalpark”. Og i alt dette har jeg talt for at se landbruget og økologien som et centralt aktiv. Både som borger og som gæst i Nordsjælland er det af afgørende betydning, at der fortsat er et spændende åbent landskab med et levende landbrug, og ikke et forsømt morads af entreprenørvirksomheder, hestefolde og private miskmaskparker. Forgrimmelsen og forandringen væk fra det ’rigtige’ landbrug er allerede vidt fremskredet, og med risiko for evige planer om byudvidelse, nye vejanlæg oven i nedlæggelsen af de levende landbrug, så er der ikke mange år tilbage før vi har fået et landskab, en kultur og et indhold som de færreste om nogen havde ønsket sig. Derfor er der ikke andet at gøre end at hæve sig op over de private skel og snævre interesser og begynde at tænke i visioner.

Det er min kongstanke at bryde med et gammelt tabu (spørg bare en venstre-viking) og indføre en egentlig landbrugsplanlægning. Allerbedst var det om det var muligt ikke blot lokalt men nationalt at indføre et moratorium og stop for al udvidelse af byer veje mv, som indebærer nedlæggelse og ødelæggelse af landbrugsjord. Jorden SKAL bevares som jord. Vi lever i en urealistisk tidsalder, hvor vi ikke har fornemmelsen for betydningen af at kunne brødføde os selv med det bedste. De færreste tænker på at selv en velbegrundet og prisværdig anlæggelse af en cykelsti på landbrugsjord, er et uigenkaldeligt tab af årtusinders bondearbejde for at skabe og bevare muldjorden. Den kommer ikke af sig selv. Og Nordsjælland er vores eget spisekammer, og hvad endnu mere interessant er, at vi har en hovedstad lige ved siden af, som kan efterspørge tusindvis af tons af friske fødevarer, dyrket og fremstillet lige udenfor døren – hvis vi bare fik de nødvendige strukturer til at fremme sagen.

Derfor skal Gribskov Kommune lave en plan for det overlevende landbrug. En plan som rækker ud over naturbevarelse i snæver forstand. Visionerne skal kobles til den kommende nationalpark. Der skal tænkes stort, og københavnerne og nordsjællænderne skal vækkes til at se de fantastiske perspektiver der gemmer sig i de muligheder, som handler om at få opbygget frugtplantager, gartnerier, flere mejerier, slagterier, nye dyrebesætninger med alskens vidunderlige og herligt rappende og skræppende og guffende og øffende spiselige dyr. At tænke sig at der ikke produceres et eneste stykke fjerkræ f.eks. som spises i et område med 2 mio. indbyggere. Det kan virke som en fjern drøm og en nostalgisk trang til at leve i 1950’erne. Nuvel, der skal ikke megen forandring eller forstyrrelse til på den verdenspolitiske scene. I England - f.eks. - snakker de meget ’carbon miles’, altså det at mad og ting er lokalt fremstillede. Og man skal ikke lytte meget til tidens signaler om behovet for friske råvarer med gennemskuelige historier for at se perspektiverne.
Så er det er enormt spændende at være vidne til at kommunen tager disse overvejelser med ind i en kommende planstrategi!

 

Hvad med en tur til Langeland? Og bliv medlem af Landsforeningen Praktisk Økologi!
16-17. april på Langeland holder Landsforeningen Praktisk Økologi årsmøde og udflugter til området spændende økologiske folk.
Jeg har været næstformand i foreningen i årevis og kan stærkt anbefale medlemskab. Foreningen har et dejligt blad ”Praktisk Økologi”, hvor man kan få et eksemplar her hos os. Og så er der et meget spændende og nytænkt initiativ på nettet havelyst.dk, som er et lukket site for medlemmer, hvor man kan snakke med alle de andre og lægge sin have op med en masse faciliteter, prøv at kigge ’over hegnet’. Og det helt store – gratis - flagskib for alle og enhver er vores site havenyt.dk. Så absolut ikke alene det førende site med flest besøgende men også med den højeste kvalitet og aktualitet. Brug det hvis du har ’grønne fingre’. Og så har vi lanceret et nyhedsbrev, hvor vi lægger egentlige nyheder ud og især dem med mere politisk vinkling. Senest har vi skrevet kritisk om Regeringens Økologivision. Og ellers arbejder foreningen aktivt for at få skabt en solid udbredelse af økologisk tænkning og især praksis for almindelige mennesker med deres haver og altankasser, og hvor de ellers kan få afløb for deres økologiske, ikke-kemiske og CO2venlige selvforsyningstrang. Dit medlemskab er vigtigt for at den ikke-professionelle økologi har et talerør. Vi sidder således i Forbrugerrådet, i samarbejde med Økologisk landsforening i Det Rådgivende Fødevareudvalg, er høringsberettigede i sager om landbrug, fødevarer osv. vi burde sidde i Det Økologiske Fødevareråd, vi sidder i Promilleafgiftsfonden for Gartneri og Frugtavl og er fuldgyldigt medlem af den store verdensomspændende paraplyorganisation for økologi IFOAM. Alt sammen frivilligt arbejde, hvor alle gode kræfter er vigtige for at fremme den økologiske praksis i landets styre mv.
 

 

 

Markedspladsen:

Vi modtager gerne urtepotter af enhver tænkelig slags til vores planteskole, så hvis du har urtepotter (plast, keramik) der fylder op, så bliver de modtaget med kyshånd

 

 

med venlig hilsen
per og camilla

og tak til Anne-Li for hendes dejlige billeder

 

Hvis du ikke ønsker at modtage nyhedsbrevet fremover, så kan du gå ind her og afmelde det.