Nyhedsbrev nr. 38 Vinter 2008 Fuglebjerggaard
 

En nytårshilsen
 

Vi benytter anledningen til at ønske et godt nytår!

Og 2007 bød på et nyt syn, som vi synes vi alle skal varme os ved her i den kolde tid. Skulle det blive endnu varmere er der stadig kluns at smide, og konen lover således højt og helligt at intet middel bliver skyet for at afbøde de forventede virkninger af klimaforandringer og udtørrede olieilder: Så trøst dig Oh Connie, hvis du læser med: Folkets styrke er således din magt….

 

Fra madens verden                                                          
 

  Nyt! En serie bageprogrammer på DR2 'Boller af stål' med Camilla Plum,
kan opleves fra hver søndag aften 20.30 fra den 10. februar og 6 uger frem.
  Nyt bagekursus

 

Du finder kurserne i vores NetButik
Og så er der lige Camillas bagebog, se under 'bøger'
 

Fra havens verden                                              
 

  Camillas økologiske FRØ Se hele det store sortiment i vores NetButik
  Så er det tid til havekløe, den særlige fornemmelse når man trods frost, slud og gråhed kommer i akut havetrang. Der er ikke meget at gøre udover at gøre rent i haven, og så den store fornøjelse at bestille frø til den kommende sæson!
Vores udvalg er blevet endnu større i år, mange nyheder, især tomater, chili, bønner, blomster! Frøene er også klar i GårdButikken medio februar.
  Et udvalg af de nye frø

 

Black cherry tomater - Fatali chilli - Purple cherokee tomater - 17 sorter lathyrus - Trinidad perfume chilli - Chokolade habanero chilli - Peach tomat - Zapotee tomat  - Lab-lab bønner - Citron chilli - X-mas lima beans -  Pinocchios nose chilli - Lilla tomatillos - Natlevkøj - Brede stangbønner - Verbena bonariensis …. og meget mere....
  Din have i år

 

Hvad vil man dyrke i sin have?
Hvad skal man absolut ikke prøve igen?
Haver og haveplaner er gjort af drømme, herunder finder du nogle få gode råd når planlægningstrangen, sætter ind. Der ligger mange konkrete råd på Camillas lyserøde sider.  
Og endnu flere plantevejledninger, artsbeskrivelser og forklaringer spredt ud på hele vores hjemmeside, brug søgefunktionen!
Ellers har jeg også skrevet en diger havebog ’Grønt', som kan købes i GårdButikken, find den under 'bøger' her
Med anvisninger både på hvordan man dyrker og spiser alverdens grøntsager og krydderurter, forklaret så man kan forstå det.
God fornøjelse i haven og med vores frø udvalg
Mvh Camilla Plum
  Gode haveråd!

 

 

Du kan læse mere her om: Kål – Ærter – Bønner - Krydderurter - Maria Thuns såkalender - Så lidt ad gangen - Så det hele på én gang! - Gødningskrævende grøntsager - Mindre krævende grøntsager - Kompost - Tomater og gødning – Chili – Forkultivering – Artiskokker
  Økologiske frø og gamle sorter Her kan du finde en lille historie om, hvorfor det er en god idé at købe økologiske frø, og hvorfor gamle sorter smager bedre.
  Havekurser med
Camilla Plum
Planlæg din urtehave lørdag den 23. februar
Krydderurter lørdag den 1. marts
Sommerblomster og salater lørdag den 5.april
se kurserne i vores NetButik
  Haveudsendelser
DR2
Gamle haveudsendelser sendt i 2007 med masser af tips, og man kan se de programmer man ikke fik set her

Fra frugtens verden                               
 
  Salg af podekviste

 

På gården har vi et ganske omfattende antal sorter af især æbler (spise- og mad-) og som noget mere usædvanlig cidersorter. Dette materiale skærer jeg podekviste af i januar-februar.
Bestilles i vores NetButik bemærk deadline for bestiling
  Podekursus

 

lørdag d. 29. marts kan du opleve, hvordan podningen gøres, lære det og få træer med hjem, så kom og deltag i podekurset, som jeg traditionen tro afholder sidst i marts.
Tilmelding i vores NetButik
 

 


Fra øllets verden                         
 

  Rundvisning
Lørdag den 1. marts kl 12
Vi skal rundt og se det hele, og høre om hvordan gårdens helt unikke øl fremstilles af egne råvarer fra A-Z, og så skal der smages på udvalgte bryg. Det bliver til en tur i såvel malteri, som humlemark og bryggeri.
Tilmelding i vores NetButik
  Nyheder i bryggeri Et bryggeri er en evig mulighed for at tilfredsstille hobbymandens virketrang. I januar er der sket det at bryggeriet har fået forbedret gæringsrummet og tappefaciliteterne, således at arbejdet bliver lettere. De smukke stentøjskrukker skal fremover bruges til cider mens øllet nu skal gæres i flotte kar af rustfrit stål. Måske mere konventionelt, ja, og meget lettere at arbejde med. Krukkerne er derimod meget velegnede til cideren da de skal stå i månedsvis til modning.
  Humlesmagning

Sidst i november bryggede jeg et testbryg som blev delt op i 6 ens hold, hvor eneste forskel er den aromahumle som er tilsat urtkogningen til sidst. Idéen er således at få den bedste mulighed for at afsløre hvad et udvalg af de gamle danske Winge-kloner gør i øllet. Og dagen oprandt den 23. januar, hvor en hæderkronet lille flok af erfarne ganer samledes for at foretage en særdeles kritisk vurdering af de 6 test. Resultatet er både spændende og opløftende. Meget tyder nemlig på at der blandt de udvalgte sorter gemmer sig virkeligt gode aroma- såvel som biitterhumler. En foreløbig beskrivelse af testen finder du her, resultatet vil blive tilføjet senere.
  Humleprojektet Test-smagningen er et led i det arbejde, som sker inden for rammerne af Humleprojektet, som jeg har sammen med Århus Universitet, Københavns Universitet og Husbryggeriet Jakobsen og som nyder støtte fra Direktoratet for fødevareerhverv. Projektet planlægger at afholde et arrangement om dansk humle i forbindelse med årets store ølbegivenhed: Den Europæiske Ølfestival i Valby til september (se mere på www.ale.dk)
  Salg af humle
-planter og
-rhizomer
Du kan nu købe humleplanter af gårdens sortiment. I oversigten har jeg gjort lidt ud af at komme med mine meget foreløbige bud på humlesorternes egenskaber, når de dyrkes her fjernt fra deres moder egne, eller når det drejer sig om de ukendte gamle danske sorter. Du har mulighed for både at bestille planter, som bliver klar til april eller rhizomer (små rodstængler), som du modtager i marts og selv skal dyrke frem.
Bestilles i vores NetButik, bemærk deadline for bestilling
  Humlekursus
Lørdag den 5. april

 

 

Og så har du også mulighed for at lære meget mere om humle, hvis du deltager i mit humlearrangement ’Humledyrkning til husbehov’, hvor vi skal snakke formering, plantning og alt om pasning fra den spæde start til de voldsomme ranker og hvordan man kan etablere et system så de kan hænge solidt i luften – og meget andet om høst og sorter og kvaliteter og anvendelse i brygning.
Tilmelding ii vores NetButik
 

Andet

 

Farmers marked

Jeg har haft fornøjelsen af at besøge farmers markets i New York og London i de sidste måneder, og både det enorme marked På Union Square (US), og Borough Market (UK) er blandt verdens mest fantastiske steder at handle ind. Der er et kolossalt udvalg, specialiteter, friske, sæsonprægede og først og fremmest lokale råvarer, og det får i modsætning til et besøg i Superbrugsen, mundvandet til at løbe og safterne til at stige, man får simpelthen lyst til at styrte hjem og kaste sig over gryderne, og ikke mindst til at spise! Sådan nogle mekkaer for almindelige mennesker, hvor man kan købe skønne råvarer, superfriskt, økologisk og af mennesker der virkelig har forstand på det, har vi savnet længe her i landet. Hundedyre specialiteter er der nok af, må vi bede om nyopgravede kartofler!

I foreningen ’ Oprør fra maven’ har vi i løbet af de sidste år arbejdet intenst med at få noget lignende stablet på benene, og det er lykkedes at etablere ’Farmers markets’ i både Svendborg, Tåstrup, Sorø, Ebeltoft, Jægersborggade på Nørrebro, og i Odense, som alle begynder igen når dyrkningssæsonen går i gang midt på foråret. Tjek www.oproerframaven.dk

Der er stadig brug for både hjælpende hænder, gode initiativer – stadeholdere, og ikke mindst KUNDER, hvis disse markeder skal trives.

Navnet er på engelsk, fordi vi ikke - trods mange gode intentioner - har kunnet finde på noget bedre på dansk, og fordi det efterhånden er den internationale betegnelse for netop dette fænomen. Det står ikke til at ændre, Oprør fra maven, har købt samtlige domæner der bare ligner, for længst.

Oprør fra maven er en forening for både professionelle og folk der bare synes hverdagsmad er vigtigt, vi arbejder bl.a. bredt på at forbedre kvaliteten af den daglige mad, råvarerne og mulighederne for at få fat i dem, i hele landet.

Camilla Plum

 

’Gribskov’ som hovedstadens spisekammer?

I den nye Gribskov Kommune er der taget en række prisværdige initiativer til at inddrage borgerne i diskussionen om kommunens fremtid og planlægning. Jeg sidder således i ’Det Grønne Dialogforum’  og repræsenterer økologiske interesser. I den forbindelse har jeg på et møde afholdt i december fremlagt en skitse til en idé (find den her), der i al sin enkelhed handler om at gøre området til et levende økologisk spisekammer, som indbyder til oplevelser for regionens borgere og gæster og som kan levere det bedste lige uden for døren. Kommentarer er særdeles velkomne, og skal der ske noget, skal der også gøres noget. Lad høre!

Per Kølster
per@fuglebjerggaard.dk

Mere om Det grønne Dialogforum her

 

Vinduer? Efterlysning

Nej, ikke vindruer - men vinduer. Vi drømmer om at bygge et mindre drivhus-havehus af genbrugsvinduesrammer af den gamle slags med små glas. Skulle du ligge inde med sådan nogen så er vi liebhavere

 

Lige til sidst et billede fra en glædelig begivenhed fra det forgangne år:

 

 

hilsener

Per Kølster og Camilla Plum