Nyhedsbrev nr. 23 - FEBRUAR 2006 - fra FUGLEBJERGGAARD
hilsen
Camilla Plum & Per Kølster  

 

INDHOLD

 

UDSALG i butikken
FRØ
i butik og pr. post
ØL fra bryggeriet
KØDSALG – en gros
KURSER i den kommende tid
NEWS – humle
NEWS - Død og kritte

NEWS -
for sidste gang
OPSKRIFTER

 

UDSALG!!! i BUTIKKEN

Selvom man bor hvor kragerne vender, er vi blevet klar over at Januar og februar er udsalgstid. Vi vil ikke stå tilbage! Vi holder udsalg på en masse varer, der fylder for meget, det handler om havemøbler, krukker, tallerkener, krus, sommerting, osv. Der alle er nedsat med 50 % Desuden har vi nedsat en hel del madvarer, og drikkevarer, også med 50 % Og så har vi et uimodståeligt FYLD-FRYSEREN-TILBUD, 25 % på alt kød og pølser af egen avl. Dvs. kalvekød og oksekød, i alle mulige udskæringer. Tilbuddene gælder så længe lager haves, / til og med uge 7. Og så har Camilla ryddet ud i sin alt for omfattende kogebogssamling, og disse bøger står på hylderne til en meget favorabel pris. 

 

ØL

Du finder Bryg nr. 14 og Bryg nr. 15 i butikken plus andre økologiske øller af vores sædvanlige sortiment.

 

FRØ

Igen i år…

Der er lang tid til fingrene kan komme i jorden, men lige nu er vi helt vilde med tanken om forår, og så er det i øvrigt i februar at f.eks. artiskokker skal sås. Vi har økologiske frø til vidunderlige hjemmedyrkede grøntsager, krydderurter og sommerblomster. Vi har i år et endnu finere og bredere udvalg af frø på hjemmesiden, bestil over nettet og få frøene til døren Klik her! Eller bese dem i butikken. Så sparer du portoen. Jeg har gjort mig umage med at finde frø til de mest velsmagende, smukkeste og robuste grøntsager, og de sommerblomster jeg synes man har mest glæde af. Desuden nogle virkelige særligheder som Chufa, Sukkerrod, Rodkørvel, Mexicansk koriander, Capers....

hilsen Camilla

 

KØDSALG – en gros

direkte til din fryser af Verdens bedste oksekød og kalvekød!
Vores besætning af dejlige kalve og stude skal først og fremmest levere kød til gårdbutikken. Nu har vi imidlertid flere dyr end butikken skal afsætte.
Derfor kan du nu bestille dejligt oksekød eller kalvekød til engrospriser:  

½ okse ca. 120 kg á 55 kr/kg
¼ okse ca. 60 kg á 60 kr/kg
1/8 okse ca. 30 kg á 65 kr/kg
½ kalv ca. 70 kg á 70 kr/kg
¼ kalv ca. 70 kg á 75 kr/kg

Da dyrene ikke er ens kan vægten variere.
Kødet leveres i velkendte udskæringer, suppeben o.s.v., som ligger navngivet i hver sin plastpose. Hvis du ønsker hakkekød skal du udtrykkeligt give besked herom og angive mængden. Det gælder også indmad.
Vi slagter, når vi har aftaler nok til at sælge et helt dyr. Da kroppene skal hænge og modne i slagterens kølehus i 12 (kalv) eller 20 dage (okse), vil der gå noget tid fra bestilling til kødet kan afhentes. Da kødet er fersk skal afhentningen ske, når det er klar fra slagteren.
Bestillingen sendes til Per Kølster på per@fuglebjerggaard.dk, du får en bekræftelse og nærmere information om afhentning.
Du kan se mere om vores holdning til dyrene og hvordan historien om vores kød er fra jord til bord her, klik på 'kalve og stude'.

Hilsen
Per

 

KURSER i den kommende tid

KOGESKOLE med Camilla Plum
Nye kogeskoler Forårslysterne bobler, og der er kommet to nye kogeskoler på programmet, der netop handler om Grøntsager og dejlige måder at få spist alt det vi har godt af.


KOGESKOLE Masser af grønt torsdag den 9. marts
BAGEKURSUS torsdag/fredag den 16-17. marts
KOGESKOLE Mad man har godt af tirsdag den 4. april

BRYGGERSKOLE med Per Kølster
Kurset tager en hel dag, men så er der også et dugfrisk bryg til at tage med hjem. Plus al den viden der skal til for at forsætte karrieren som håndbrygger.

BRYGGEKURSUS lørdag den 25. februar (udsolgt)
BRYGGEKURSUS lørdag den 11. marts
BRYGGEKURSUS fredag den 21. april

HAVESKOLE med Per Kølster
Podning er en kunst som alle kan lære, og vil du bevare sorter du kender eller vil du i gang med at skabe din egen frugthave, så er det muligt her at få lært grundbegreber og teknik.

PODEKURSUS fredag den 31. marts

Se mere her.

 

 

NEWS – humle

Humledyrkningen skal intensiveres og vi skal til at finde ud af om der gemmer sig spændende dansk humle, som i fremtiden kan bruges til at give øl en særlig dansk karakter. Jeg har fået en bevilling igennem i Direktoratet for Fødevareerhverv til at støtte arbejdet, som skal udføres i samarbejde med min gamle arbejdsplads KVL, Danmarks Jordbrugsforskning og – hold fast – vores alle sammens Carlsberg alias Husbryggeriet Jakobsen. Så der bliver ressourcer til at dyrke humle, lave analyser og siden prøvebrygge. Men – der er et men – selvom staten deler rundhåndet ud, så skal jeg selv finansiere mere end halvdelen selv. Så der skal tælles på knapper og tænkes godt om.

Først skal jeg lige en tur til Bayern for at se hvordan de har gjort dernede de sidste 1300 år. Så skal der laves planter, og så til april skal der plantes og laves stilladser. Humle kan vokse op i en højde af 8-10 m! Så vi skal lære at gå på stylter.

Skulle du ligge inde med en humleplante, som du ved har været brugt til ølbrygning, så hører jeg gerne.

Hilsen
Per Kølster

 

NEWS - Død og kritte - red alert?

Fugleinfluenzaen banker på Europas dør. Frygten stiger i takt med myndighedernes fremfærd og pressen skrækindjagende reportager fra fjerne fattiggårde.

Hvis influenzaen muterer så den kan smitte fra menneske til menneske er det alvor, men det er ikke voldsomt sandsynligt.

Hvis mennesker smittes kan det være alvor, men i vores del af verden har vi viden og midler til at imødegå problemet. Vi kan blandt andet vaccinere dyrene. Men erhvervsfjerkræbranchen ønsker hobbyavlen hen hvor pebret gror. Fugleinfluenzaen udgør nemlig først og fremmest en trussel mod erhvervets indtjening. Myndighederne har foreslået et sæt af regler, der fuldt og helt kan tilfredsstille erhvervet, men som i al enkelhed kan få den konsekvens, at hobbyavlen forsvinder og endda uden at det nedsætter risikoen for udbredelsen eller smitte med influenzaen. Læs mere om hvorfor i det høringssvar jeg skrev på vegne af Landsforeningen Praktisk Økologi, du kan finde det her: http://www.oekologi.dk/nyheder/56.html. Det fremgår desuden af Folketingets hjemmeside, hvor det er cirkuleret til medlemmerne af Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri http://www.folketinget.dk/Samling/20051/almdel/FLF/spm/176/index.htm, og hvor ministeren er i samråd om sagen. Vi ser ikke frem til hans svar, da vi frygter, at han vælger side.

 



Om æg, afslutningen på en lang historie

I flere nyhedsbreve har jeg skrevet om trakasserierne med vores høns og æg, at det ikke er tilladt at sælge egne æg af egne høns der er udruget her af egne æg og høns. Nej loven kræver, at alt skal stamme fra godkendte kontrollerede rugerier og ægpakkerier. Jeg forsøgte at gå linen ud og få det hele godkendt i alle led, så det fuldt ud kunne leve op til lovens bogstav. Efter lange armbøjninger - de har været refereret - så fik vi omsider diverse tilladelser, så langt så godt.

Men - og der er et stort men.

Vi skal i en uendelighed indsende og få analyseret prøver. Første gang på samtlige høns i hønsegården, næste gang hvis en høne er smuttet udenfor hegnet, næste gang hvis vi flytter hønsene - som vi gør fordi vi har et sundt skifte mellem forskellige hønsegårde, så skal vi gøre det, hvis en høne bliver taget ud for at ruge, skulle vi være heldige at få kyllinger skal de alle testes før de lukkes ind til de andre. Ja og så er det jo helt utænkeligt efter lovgivningen at vi skulle kunne sige ja til moster Oda om fra Snavelse der lige kommer forbi med en fantastisk avlshane, som kan være med til at vedligeholde en af de racer, som ingen kommerciel, gennemkontrolleret avler eller rugeri vil røre ved.

Vi har valgt at kaste håndklædet i ringen. Vi har givet op. Ikke fordi det er umuligt at få tilladelsen til at sælge vores egne æg af egne høns som er udruget af egne høns og æg - som sagt - men fordi vi har andet at bruge vores tid og penge og livsglæde på end kontrolarbejde. Især da ingen andre bliver hverken lykkeligere eller sundere.

Kære læser!

Der er tale om en udvikling som ender i det absurde. Selvom det er svært at benægte at vi har brug for kontrolsystemer i en verden, hvor vi har valgt at mad skal være så billig så det snart alene kan lade sig gøre at producere råvarerne i megaindustrier, så må der være noget anstændighed og tillid tilbage.
Der er grænser for hvor store ulykker en pikoproducent som mig kan afstedkomme. Verden bliver i bedste fald meget fattig, når alle 'pikoerne' lukker og slukker. I værste fald er det en grufuld trussel mod 'vores' eksistens!!

Nåh, men før sortsynet og mismodet fuldstændig får tag i os, så kom og besøg os, og som altid kan du se vores væld af dejlige høns, der lægger nøjagtigt lige så mange og især til tider få æg efter naturmetoden.

Hilsen
Per

 
 

OPSKRIFTER af Camilla Plum

 

 

Indhold

Jægergryde (og det er helt alvorligt ment)
Kalvehaveragout
Skønne rødbedesalater
Rosenkålssalat med æble
Hyldeblomsttage med safranpilaff
Oksetykkam i øl og kirsebær
Fastelavnsboller med creme
Strutter

 

 

Dejlig mad i februar

Mine børn nærer af helt forståelige grunde et dybfølt ønske om helt almindelig mad.

Sådan noget dejligt noget de får hos legekammerater med sovs og kartoffelmos og ris og kød i mørke.

Jeg er helt med, især i denne tid må der genopfindes gamle travere, det er blevet til en perlerække af varmende vinterretter, både gamle og nye. og i det første tilfælde ramte jeg guld, i al beskedenhed. En helt , eller i hvert fald næsten, gammeldags Jægergryde.

Man kan krydre dem lidt mere udfordrende uden at det går ud over dens børnevenlighed, og man kan med sindsro spise noget der ellers har været udelukket i årevis, COCKTAIL­PØLSER, fordi de nu kan fås i en virkelig dejlig og helt igennem økologisk version. Vi har dem i gårdbutikken.

Faktisk har jeg lavet jægergryden den i to versioner, hhv. med cocktailpølser og små chorizopølser, og med hhv. champignons og tørrede svampe. Begge gled ned hos børnene, men de er jo også vant til lidt af hvert.

Med kartoffelmos eller bagte rodfrugter er det simpelthen godt at spise når sneen daler og det er - 13 grader udenfor.

Kartoffelmosen kan man med stor fordel lave af den røde kartoffel Raja.

Det er en ret stor portion, for det smager dejligt også to dage i træk.

 

 

Jægergryde

til 8 personer

5-600 g løg i grove tern
ca. 800 g oksekød i strimler, cuvette, tykkam, yderlår
75 g pancetta i små tern
4 spsk. olivenolie
10 hele, gokkede enebær
20 hele, knuste peberkorn
stor tsk. tørret oregano
stor kvist frisk rosmarin
2-3 laurbærblade
5 store fed hvidløg
1 tsk. røget paprika
3 spsk. paprika
7-8 dl tomatpassata eller hakkede tomater
5 dl vand
1 dl hedvin
1 spsk. groft salt
500 g champignons, i kvarter eller 30 g tørrede svampe
600 g cocktailpølser eller 4-500 g små chorizo

Ordn kød og grøntsager. Sæt evt. tørrede svampe i blød i lidt kogende vand. Steg pancettaen i olivenolien i en tykbundet stegegryde, til den slipper fedtet, kom løgene i og steg ved høj varme til de bruner. Kom kødet i og steg videre til det er brunet på alle sider, det tager sin tid. Kom alle krydderier, og hvidløg i og steg til det hele dufter dejligt og kødet er helt fedtet ind i krydderierne. Kom vinen i og steg til den er væk igen.

Kom svampene i, hvis man bruger tørrede svampe hakker man dem groft og bruger også iblødsætningsvandet. Pas på, for der ligger altid lidt grums på bunden som ikke skal med. Kom tomater og vand på. Hvis det er chorizo man bruger skal de i nu, cocktailpølser skal kun koge med de sidste 20 minutter.

Enten lader man det blive i gryden, lægger et tæt låg på og lader det simre på komfuret i de næste par timer, eller man kommer det hele i en stegeso ved 225 grader og koger retten færdig i ovnen. Det er klart når kødet er mørt som smør, og væden er kogt ind til en tyk aromatisk sauce. I en gryde kan det være nødvendigt at spæde mere vand til undervejs.

Spis med kartoffelmos eller ovnbagte rodfrugter, eller begge dele. En sprød salat til vil være velkommen.

 

 

Oksetykkam med kirsebær og øl

1700 g oksetykkam
750 ml øl
stor spsk. groft salt
2 glas syltede kirsebær med lage
en ordentlig dusk citrontimian
5-6 enebær
200 g pillede scalotteløg

Kom det hele i en stegeso, eller støbejernsgryde med meget tætsluttende låg. Hvis man er i tvivl om det er tæt nok, kan man lave en pølse af sølvpapir rundt i kanten. Sæt maden i ovnen ved 200 grader, men kun 170 hvis det er en gryde.

Lad det stå og boble af sted til kødet er meget mørt. Tag det ud efter 45 min, og vend kødet. Det skal formodentligt have 1.5 time i alt. Kog saucen ind til den tykner, på komfuret og smag til med salt og peber.

Spis med en fast kogt kartoffel, som Annabella eller ditta, og et rundhåndet drys persille. Kartoffelmos, og en salat med selleri og æble vil også være dejligt.

Det er en ret smagsintens sag, så yderligere tilbehør er ikke nødvendigt.

Hvis det skal være vil en masse salat af de bitre julesalater, radicchio, og feltsalat være godt.  

 

 

Og endnu en skøn simreret, der kun bliver bedre af at blive lavet dagen i forvejen.

Kalvehaler er ikke noget man bruger hvis man er under 50, måske fordi det er uoverskueligt hvad man skal gøre ved dem, måske fordi man ikke har smagt dem og derfor ikke ved hvor vanvittigt godt de smager. Det gode ved deres håbløse umodernitet er at de er faldet noget så gevaldigt i pris, fra for en generation siden, hvor de var noget af det fineste og dyreste man kunne sætte på bordet.

Kalvehaler har lidt den samme klistrede mørhed som osso buco, dvs. kalveskank i skiver, og hvis man kan li dem, vil man elske haler. Det er som majskolber og fjordrejer, ikke noget man kan spise med kniv og gaffel, eller på nogen måde hvor det ser kultiveret ud. De skal spise med fingrene, og det er saligt. de saftige trevlede kødlunser sidder begravet i halernes knogledimsedut­ter på en måde som  gør dem uimodtagelige for gafler, med fuldt tilgængelige for smasken og sugen. Saucen får en helt særlig glat , tyk klistrethed som er uimodståelig. Og der er ingen diskussion, der skal spises kartoffelmos til, måske med andre rodfrugter som selleri og persillerod moset med, sammen med en hel bunke finthakket persille, en smule frisk rosmarin, som er meget finthakket, og et tyndt drys muscat.

 

Kalvehaleragout

Til 4 personer

1,5 kg kalvehaler
3 spsk. olivenolie
700 g pillede skalotteløg eller bananløg
5 dl æblesaft
3-4 fed hvidløg
4 spsk. sherryeddike
1 dl sød sherry
1,5 spsk. groft salt
1 tsk. hel sort, peber
en dusk frisk timian
2 friske laurbærblade
3-4 porrer
2-3 små pastinakker eller store persillerødder
1/3 blegselleri
2-3 gulerødder
3 spsk. tamari
finthakket persille

Rens grøntsagerne, og skær dem i mundfuldstore stykker.

Steg de hele løg i en sauterepande eller stegegryde, i olive­nolien. Når de er gyldne hele vejen rundt tilsættes halerne og brunes ved høj varme på alle sider.

Tilsæt sherry og eddike og kog det helt ind. Kom alle kryd­derier og æblesaften i gryden og tilstrækkeligt vand til at dække halerne. Lad det simre til halerne er møre, det tager fra 1,5 til 2,5 time. Tag dem op. Hvis saucen koger meget ind undervejs tilsættes lidt! mere vand. Kom grøntsagerne i gryden og kog dem til de stadig er lidt sprøde, ca. 10 min. Tag dem op. Hvis saucen er tynd koges den ind ved høj varme til den tykner. Kom kød og grønt tilbage i gryden sammen med tamarien. Smag til med salt og peber. Varm igennem, drys med persille og spis meget varmt.  

Til halerne , og det meste andet simremad er det skønt med en sprød, nøddeagtig salat. Denne her er ekseptionelt god.

 

 

Mange mennesker kan ikke fordrage rosenkål, og vi er nogle der elsker dem, netop på grund af deres lidt skarpe , intense smag. Men det handler om tilberedte rosenkål, når de er rå er de forbavsende milde, nøddeagtige i smagen, og sprøde og dejlige at spise. Hvor for eksempel savoykål og grønkål kan være sejt som bare pokker er rosenkål perfekte til salater.

de to slags olie er naturligvis ikke absolut nødvendige, men jeg synes de giver en meget fin smag til sammen. Hvis man bruger lidt valnødder ovenpå salaten klær det den at udskifte lidt af olien med valnøddeolie.

I det hele taget er flere fine, koldpressede olier en god ide at have i skabet. Dels har de ret forskellig fedtsyresammensætning, og hvis man jævnligt bruger forskellige skulle man være sikret at man får de nødvendige gode fedtstoffer, dels smager de så forskelligt at det gør alle vinterens salater med rod­frugter, citrus, nødder, og kål mere varierede og dejlige at spise. Olier, såvel som eddiker må betragtes som nogle af de fineste krydderier man har til den daglige mad.

Valnøddeolie, hasselnøddeolie, sesamolie, jordnøddeolie, mandelolie, græskarkerne olie, hørfrøolie, rapsolie, og natur­ligvis olivenolie er fine i salaten. Rapsolie og olivenolie er det eneste man skal stege i. Disse olier fås alle som én økologisk, i meget fin kvalitet.

Hvis man opbevarer sine olier i køleskabet holder de meget længe.

 

Rosenkålssalat med æble

til 4 personer

6-8 store rosenkål
et stort madæble
1 tsk. sukker
1 tsk. groft salt
2 spsk. olivenolie
2 spsk. rapsolie/valnøddeolie
3 spsk. æbleeddike
evt. 2 spsk. valnødder

Snit rosenkålen meget fint, i  1-2 mm tynde skiver. Skær æblet i fine både med skræl, og bland grundigt med resten af ingre­dienserne. Lad salaten trække lidt. Den kan i øvrigt godt gemmes til næste dag hvis der er noget til overs.                                                                              

Rødbederne skal man jo også i krig med i februar, og selvom man har sine egne varianter, kan netop rødbeder trænge til at man varierer dem en del for ikke at køre træt.

Jeg har tryllet med to meget forskellige salater. Rødbederne med ansjoser er dejlige som en del af et tapasagtigt arrangem­ent med røget kød, oliven, pølse. Ansjoserne giver masser af spræl og interesse til de søde rødbeder, og er ikke mere anmassende end at salaten også er fin som tilbehør til en lammekølle, dampet torsk, et stykke stegt kalvekød, eller stegt kalvelever.

 

 

Rødbedesalat med ansjoser

til 4 personer

500 g rødbeder
storooort bundt persille
lille glas ansjoser, 4-6 fileter
3 fed hvidløg
1 spsk. groft salt
revet skal af 1 citron
1 dl olivenolie
3-4 spsk. æbleeddike

Kog rødbederne med skræl, og en spsk. groft salt til de er knapt møre. jeg gider ikek gøre andet ved dem end at skylle den værste jord af. man må under ingen omstændigheder skære i dem inden de bliver kogt, så bløder al farve og smag ud i vandet.

Hæld vandet fra og kom koldt vand i gryden. Smut rødbederne.

Skær dem i små tern. Bland en dressing af resten af ingredien­serne, og vend rødbederne i den. Lad salaten trække i en times tid. Smag til. Pynt evt. med flere ansjoser.

Salaten holder fint til næste dag.

 

 

Denne salat er helt anderledes, cremet, mellemøstlig og meget, meget dejlig. Hvis man har problemer med rødbeder skal man prøve den, for den får en helt anden side frem af rødbedernes karakter end de mere europæiske tilbe­redninger.

Salaten smager skønt sammen med alt det andet mellemøstlige vi kender og elsker, hommos, falafler, tzatiki, pita, kebab, eller bare en kylling stegt med citron og spidskommen.

Rødbeder med sesam

til 4 personer

500 g kogte rødbeder
3-4 spsk. ristede sesamfrø
2-3 spsk. tahin
saft af 1 stor eller halvanden små citroner
salt
vand
2 fed hvidløg
et stort madæble
evt. finthakket persille til drys

Kog, smut og skær rødbederne som ovenfor, men de kan jo også skæres i

tynde skiver eller strimler. Mos hvidløget med saltet på et bræt, med knivens flade side. Rør tahinen op med citronsaft. Det skal gøres lidt ad gangen, for tahin har en sær konsi­stens, og er sejt at få jævnt. Rør hvidløget i, og dernæst så meget vand at det bliver en cremet sauce ala ymerkonsistens. Skær æblet i samme facon som rødbederne. Rist sesamfrøene lysebrune på en tør pande.

Bland det hele, men gem lidt af sesamfrøene til drys.

Salaten holder fint 3 dage i køleskabet.

 

 

Hyldeblomstsaft gør magiske ting i mad, men der er naturligvis forskel på hvilken hyldeblomstsaft man bruger.

Det er ikke alle mærker der faktisk smager særligt meget af hyld. Kon­centrationen er også forskellig. Jeg vil anbefale at man bruger enten Søbo­gaards hyldeblomstsaft, der bare er lidt for sød, her skal der tilsættes ekstra citron, eller Rømers, der er knap så kraftig. Man må prøve sig frem, for det er hyldens let bitre muskatduftende særlighed der gør mad med hyld til noget alle mennesker synes er helt utroligt dejligt. I alle tilfælde er det ren, ufortyndet hyldeblomstsaft det handler om, ikke færdig saft.

Noget af det samme kan opnås med vin på muskatdruen, hvis man parrer den med citronsaft. Der er ingen grund til at bruge den dyreste muscat de Baumes de Venise, en portugisisk Setubal, eller en af de mange Spanske muskathedvine kan gøre det.

Muskatsmagen kan man også få lige nu, direkte, for butikkerne bugner af muscatdruer, store sprøde og vidunderlige.

i tidens løb har jeg lavet mængder af kylling med hyldeblomst­ og citron, og hvis man ikke har prøvet det er det på tide. Kyllingen vendes i begge dele, proppes med citronskal, og dryppes med salt og olivenolie. Steg som vanligt. Hvidløg, spidskommen, chili og ingefær er godt sammen med hylden.

Men også de kære ovnbagte rodfrugter, som er verdens nemmeste vintertilbe­hør til næsten hvad som helst, har godt af et skud ufortyndet hyldeblomstsaft. Alle slags rodfrugter, og helst blandet er godt. Kartofler og porrer, eller små hele løg skal også med. Resten af krydringen handler om citronsaft, eddike, olivenolie, og masser af timian, merian, frisk rosmarin, friske laurbærblade, salvie og groft salt. Rodfrugter, og løg er søde i sig selv, næsten alle sammen, og ovnvarmen får givet dem en karamelli­sering der nemt får hele arrangementet til at blive for fladt og sødt.

Her skulle man så tro at hyldeblomstsaftens sødme fik det til at gå helt galt, men det sker ikke, når man gør noget ud af at afbalancere sødmen med både et skvæt god eddike af æble- eller sherry, og frisk citronsaft.

Begge dele, for eddike og citrus syrner på to meget forskelli­ge måder, og man vil godt have det hele med.

Groft salt, og nok af det, er lige så vigtigt når man laver sødmefuld mad, for lidt salt får det til at smage som en fejltagelse, nok, og det er en eksplosion af facetteret vel­smag.

Dagens hyldblomsttagine, er en ret som alle dem jeg har ser­veret den for, enstemmigt elsker på stedet.

Rigtig vintermad, rig, mørk, tung- og vidunderlig. Den smager som den skal sammen med den meget elegante pilaff, og så ser det smukt ud. Det er vigtigt at bruge et stykke oksekød der ikke er magert, tykkam er bedst, ikke mindst fordi der er så meget smag i det, men skank i skiver, eller et stykke ikke for fedt bryst kan også gøre det. man skal bruge min. to kilo hvis der er ben i. Hvis man bruger oksebryst skal man lige tænke på at det skal koge min. 4 timer, og at der derfor skal meget mere vand i.

Et brød til, og en salat af bitre salater med en syrlig dres­sing er rigeligt.

Portionen er stor, for det er en god menu til gæster, taginen kan laves i god til, og pilaffen er nem at gå til. Server en smuk skål med muscatdruer til dessert, og måske en lille chokolade.

 

 

Pilaff er det stik modsatte af en risotto, som er en tung sag, man kun kan spise en smule af, selvom begge del starter med at riste løg og ris. En pilaff kan kun laves med bhasmattiris, og de er bestemt også til at skaffe nu om dage. Hvis man bor helt uden for lands lov og ret, dvs. i ikke-shoppe-afstand fra thai og indvan­drerbutikker med et godt udvalg af mærkelige råvarer, kan man købe det meste på nettet, www.shopasia.dk.

En pilaff er fnuglette, parfumerede ris, ofte med kardemomme, altid med krydderurter, og helst pyntet med ristede mandler, pistacier, og granatæbleker­ner i sæsonen.

Det ideelle tilbehør til alt krydret og mellemøstligt, eller bare til en stegt kylling.

Denne pilaff smager tydeligt og klart af safran, men bliver ikke nødvendigvis knaldgul. Jeg kan bedst lige at tilsætte safranen hel, så den farver mere sporadisk, der bliver knald­gule pletter, helt orange, og ris der stadig er hvid. Men hvis man vil have den jævnt gul skal man bare støde den halvdel af safranen der skal koge med fra starten i en morter sammen med saltet.

Jeg skrev en del om safran for nogle uger siden, og der er en del læsere der er mystificeret. De har ikke oplevet at safran smager af noget, kun at det farver gult.

Nu er safran en af de mest potente og karakteristiske kryd­derier overhovedet, hvad de retfærdiggør prisen. Jeg kan ikke forestille mig at nogen har brugt ægte safran, og derefter været i tvivl om hvordan det parfumerer maden på en helt utrolig interessant måde. Hvis man er i tvivl handler det om at man har købt noget der ikke er safran. I Spanien sælger de fine små breve, der indeholder ren tartrazin, et kraftigt gult( og uhyggeligt) farvestof, og der kan udmærket stå noget med 'Azafran' også. Eller man er blevet taget ved næsen på anden måde. Som nævnt, hvis man vil købe safran skal man købe den hel, de fleste indvandrerbutikker har den, og den er fin.

Safranpilaff

til 8 personer

50 smuttede mandler
500 g bhasmattiris
4 spsk. olivenolie
4 små, finthakkede løg
1,5 spsk. groft salt
3 spsk. korender, små syrlige rosiner
6 dl vand
6 hele, grønne kardemommekapsler, mast flade
2 tsk. safran, i hele tråde
2 spsk. smør
to bundter dild og et bundt koriander

Hæld kogende vand over mandlerne og lad dem trække til de er lunkne. Smut dem. Læg dem i et enkelt lag i en bradepande og rist dem lysebrune og gennemristede ved 130 grader i ovnen.

Skyl risene meget, meget grundigt. Nulr dem under koldt vand, så hver et rismelsmo­lekyle er væk, og vandet er klart. Hæld en liter varmt vand over dem, ca. 60 grader, og lad dem trække i en halv time.

Steg løgene i olien, i en tykbundet gryde til de er gyldne, men ikke brune, kom ris, halvdelen af safranen og  kardemommen i gryden og rør rundt til alt er dækket af en tynd oliefilm. Kom salt og vand ved, og rør rundt.

Til sidst tilsættes korenderne. Læg låg på og skru ned til lavt blus. Lad risene dampe til de har opsuget væden og er netop møre. Lad være med at røre i dem undervejs. Fordel smør, og den sidste halvdel af safranen over risene, og rør for­sigtigt rundt med en gaffel. Lad det trække under låg i 5 min.

Drys med krydderurter og mandler og spis.

 

 

En ægte tagine er det ikke, de bruger ikke hyldeblomst i Marokko, men navnet implicerer det univers af sødmefuld kryd­rethed, og totalt sanseopfyldelse  der er ved retter fra den del af verden.

ikke desto mindre bliver den bedst i en rigtig tagine, en lergryde med konisk låg, som man kan skaffe sig i www.marra­kech.dk , og hos www.casablanca-cafe.dk.

Kvæderne derimod er så marokkansk en ingrediens som det kan blive. Køb dem hos indvandrergrønthandlere.

Man kan også bruge små buskkvæder fra haven, kog dem hele med.

det er to helt forskellige frugter, men de smager meget ens.

Tagine med hyldeblomst

til 8 personer

1,5 kg okse klump eller tykkam i store tern
4 spsk. olivenolie
5,5 dl. koncentreret hyldeblomstsaft
1,5 hele hvidløg, pillet, i fed
3 kvæder, i både, uden kernehus
6 spsk. sherryeddike
saft og skal af en halv citron
3 chili
3 spsk. hel spidskommen
7 rødløg, i tynde både
salt og peber

Rist krydderierne i olien, sagte sammen med løgene, til det er som bløde løg. Kom kødet i og brun på alle sider ved højere varme. Kom resten i, og fyld så op med vand til det dækker kødet. Lad det simre ved lav varme til kødet er meget mørt. 1 - 2 timer, efter kødets beskaffenhed. Smag til undervejs med salt og peber, og evt. mere eddike. Hvis saucen koger for meget ind, kan man komme lidt mere vand ved. Men den skal ende med at være en tyk sirupsagtig sauce.

 

 

Fastelavnsbollerne blev tidligere spist hvide tirsdag også med varm mælk på. Oprindeligt var de lette hvedeboller, og der er stadig nogle der spiser flækkede hvedeboller med creme eller flødeskum i, selvom de fleste er gået over til bagermodellen af butterdej.

Jeg synes den optimale bolle er en let gærdej, hvor man ruller smørret i som til en butterdej, lå de flager let, altså nær­mest en mellemting.

En rigtig kogt kagecreme er dejlig indeni, men den skal lettes med flødeskum til en konditorcreme, der må meget gerne være syltetøj i, og så skal der drysses med rigeligt flormelis.

Begge slags bagværk er klart bedst samme dag. Hvis det kniber så bag dem knapt færdige dagen før , og varm dem godt igennem på dagen ved 190 grader.

 

Fastelavnsboller

24 boller

500 g mel
25 g gær
175 g smør
100 g sukker
revet gul skal af 1 citron
2 tsk. stødt kardemomme
2 æg
2 dl mælk
1 æg til pensling
flormelis til drys/glasur
måske rigtig godt syltetøj

Opløs gæren i lunken mælk, ælt resten, undtagen smørret i, og ælt grundigt. Lad det hæve til dobbelt størrelse. Det kan gøres koldt natten over, eller lunt på et par timer.

Rul dejen ud så tyndt som muligt, som et vi­skestyk­ke, læg tynde høvler koldt smør ud over hele balla­den, brug ostehøv­len, og fold den sammen som et stykke stof, rul ud og gør det igen til der ikke er mere smør. Læg sammen og rul ud et par gange til, så dejen til sidst består af mange lag tynd dej med smør imellem. Skær dejen ud i 24 stykker, og form til flade boller. Pensl straks med et sammenpisket æg.

Lad bollerne hæve til de er meget bævrende og luf­tige. Bag ved 190 grader til det er ordentligt gennembagt. Ca. 10 min, måske mere. Køl af og flæk halvvejs.

Fyld med konditorcreme, og drys med flormelis.

Man kan selvfølgelig også røre flormelis til glasur med citro­nsaft og komme over i stedet - måske halvt af hver ?

 

Konditorcreme

60 g maizena
7,5 l sødmælk
190 g sukker
9 æggeblommer
1 vaniljestang
5-6 dl piskefløde til skum

Rør maizenaen ud i lidt af mælken, og pisk det sammen med sukker, resten af mælken, og æggeblommerne i en tykbundet gryde som ikke må være af aluminium, så bliver cremen grøn.

Flæk vaniljen og skrab kornene ned i gryden, stangen skal også med. Bring det i kog under stadig piskning, pisk hele tiden medens det koger igennem i 5 min.

Køl af. Pisk en gang imellem medens det køler, så der ikke kommer skind på.

Når cremen er helt kold piskes fløden til let skum, og vendes i.

 

Strutter

24 stk.

4 dl mælk
25 g gær
50 g smør
1 tsk. salt
1 spsk. sukker
3 æg
ca. 1 kg mel
1 tsk. kardemomme

Lun mælken, rør gæren ud i mælken. Smuldr smørret i melet, kom mælk, sukker og kardemomme i og ælt dejen grundigt. Lad den hæve i en skål på køkkenbordet til dobbelt størrelse. Slå dejen ned og form den til 24 boller

Klip et dybt kryds i dem, så der bliver 4 snipper. Bøj dem ud til siden så det bliver en 4-takket stjerne. Vend bollerne og læg dem på plader, pensl med æg og bag ved 200 grader i 12-15 min.

Når de skal spises flækker man dem, smør med smør, drysser rigeligt sukker og en smule kanel i og varmer den i 4 min ved 190 grader.

 

Med kærlig hilsen
Camilla Plum