Del på Facebook

Planter og havehalløj på tilbud i weekenden – læs mere til sidst i nyhedsbrevet. Min køkkenhave er for lille, dræbersnegle elsker også fermentering, og hvad du kan gøre i din egen have.

Planteskolen, caféen og gårdbutikken har åbent både den 4. og 5. juni kl. 10–16.00.

Det er den underligste sæson. Først pissekoldt. Da vi havde sået gulerødderne, begyndte det at sne, og da vi skulle luge dem, var det sommer. Og luget er der blevet. Min køkkenhave står snorlige og ser så fin ud, at jeg næsten ikke kan kende den, og det er næsten alt sammen kommet op.

Sidste år blev køkkenhaven på 1.800 m² for lille, i år er den blevet alt, alt for lille. Dels fordi vi sælger flere og flere frø og planter, og dels fordi en del af det, som krydser med hinanden, skal have mere afstand.

Vi har simpelthen inddraget to nye store stykker jord som køkkenhave: Den tidligere humlegård/ grisesti syd for æblehaven og marken bag ved planteskolen, som nu står og strutter med ærte- og bønnestativer, hestebønner og græskar.

Vores slangehvidløg er der flere og flere der vil have, og selvom de ser skønne ud, når de står med deres lange snoede slangestængler, så er de 5.000 hvidløg rykket ud af køkkenhaven og ud i periferien, så må vi beundre dem der.

Hvis vi skal have hestebønner nok til både at spise og til frø, så fylder de også alt for meget. De høje frøsamlerærter dyrkede vi 80 meter række af sidste år og løb alligevel tør or frø af mange sorter høje ærter allerede i januar. I år har vi mere end det dobbelte. Græskar af alle andre sorter end dansk grønt køkkengræskar bor i marken, så vi kan holde køkkengræskarrene nogenlunde rene i deres inderste genetiske væsen. Majs bor også både i haven og udenfor, så vi kan have flere sorter uden at de krydser alt for meget. Stangbønnerne bor i marken, og pralbønnerne i køkkenhaven.

Del og hersk, siger jeg bare.

I marken bor også de ærter, som jeg selv vil spise mange af. Dem har det knebet med de sidste år, og i år vil jeg bare ikke mangle min yndligsært, ‘Hurst Green Shaft’. Andre ærter er fine nok, men de er bare bedst, og så bliver de ved med at være gode, selvom bælgen er ved at revne af indestængte ærter.

Jorddække mod dræbersnegle
– køkkenhavens helt egen fermentering

Så vi har en hel del mere at passe end vi plejer. For ikke at luge os halvt ihjel, har vi gjort meget mere ud af jorddækket, og det er ikke færdigt, men det bliver det. Vi jorddækker i mindst 10, gerne 20–30 cm, med den ensilage, som alligevel er gået galt, dvs. at der i stedet for en mælkesyrefermentering inde i ballen med hø er sket en anden og mindre charmerende proces, som gør, at dyrene ikke skal have det at spise Til gengæld er hø jo græs, og dermed den perfekte ting at dække jorden med, sprængfyldt med kvælstof, som langsomt men sikkert gøder planterne, imens det holder ukrudtet væk, holder jorden fugtig og lækker, og ikke mindst er den foretrukne opholdssted for dræbersneglene.

Hvis man har dem, må man finde en Modus vivendi. Helt af med dem kommer man ikke, og løsningen her på stedet er at sørge for, at der er steder, de hellere vil være, end oppe og æde mine planter. Og det er i jorddækket. Der er herligt gæret, der kommer alle mulige svampekulturer, mælkesyrekulturer, alkohol og eddikeprocesser nede i jorddækket, og det foretrækker de, så vi stort set kan have det, vi selv gerne vil spise, i fred.

Bortset fra denne helt utrolige fordel, så er jorddække den bedste måde at sørge for en fin, løs jordstruktur i haven, masser af regnorme og andet krible krable, som bor i gråzonen mellem jord og organisk materiale, og som hele tiden er i fuld gang med at tygge sig igennem det, hive det ned i jorden, gære og formulde, så jorddækket faktisk er en frugtbar gråzone mellem jorden og de plantedele, som dækker jorden. Man kan også kalde det overfladekompostering.

At de så også nedsætter vandingsbehovet med 60% er jo værd at tage med.

Du kan bruge græsafklip, hakket hækafklip, blade af alle slags, kompost, halvomsat kompost og frisk grønt køkkenaffald, kort sagt det samme man ville komme i en kompostbunke. Og nej, det lugter ikke.

Andre dele af haven har vi jorddækket med uld – i de permanente beplantninger med bær, rabarber, flerårig grønkål, asparges, strandkål har vi et tykt lag uld mellem planterne. Det dækker og befugter endnu bedre, men nedbryder langsommere, så vi ikke skal dække hvert år. Dræbersnegle er ikke glade for at klatre rundt i uld, jeg tror måske det kradser. Du kan spørge enhver fåreavler, om du må hente noget uld. Vi har det i skraldesække til 100 kr.

Der er plantet sommerblomster, især de spiselige Zinnia, Cosmos, tagetes i alle tænkelige farver, og der er plantet bønner på en hele del spritnye stativer af rio-net, som allerede er rustet smukt og ser skulpturelle ud på en fin, æterisk måde.

Græskarrene, courgetterne og de vilde dahlia er også på plads. Nu mangler vi bare porre og kål, men det må vente til næste uge, for vi har åbent i planteskolen både lørdag den 4. og søndag den 5., Grundlovsdag, og der skal også være fint.

Når vi selv har plantet ud, har vi overblik over, hvad vi har af udplantningsplanter til salg, og det er lige nu både 8 sorter stangbønner, Blauhilde, Cherokee trail of tears, Borlotto, Gold of Bacau, Forelbønner, den danske heirloom ‘Høj Prinsesse’, og et par stykker til, et par sorter buskbønner, bl.a. Maravilla di Piemonte, og 8 sorter courgetter, gule, grønne, grå, runde, aflange m.m.m. og en del græskar. Hvis du skulle mangle porrer og kålplanter, så har vi også dem, og sådan cirka alt, hvad du ellers står og mangler af spiseligheder til din have.

Ugens tilbud i planteskolen og det meste af det også i netbutikken:

  • Verbena bonariensis: 10 kr.
  • Oca – 4 sorter – i potter: 10 kr.
  • Liljekonvaller: 20 kr.
  • Scabiose – Kudo Pink: 10 kr.
  • Viol hederacea, hårdført bunddække med lilla-hvide fine violer til skygge: 20 kr.
  • Fattigmands-ginseng – Giaogulan: 20 kr.
  • Vietnamesisk vandpeber – en stærk og spændende krydderurt: 20 kr.
  • Vietnamesisk pileurt – en spændende krydderurt som smager af citrus og koriander: 20 kr.
  • Mentha smithiana – rød mynte, krydret og anvendelig: 20 kr.
  • Sød kartoffel-plante i to sorter: 20 kr.
  • Rungia Klosii – champignionurt: 10 kr.
  • Vores sidste øko-ttomater: 15 kr. (dog fuld pris i netbutikken)

Du kan se alle tilbuddene her…

(Samme priser i planteskole og i netbutikken.)

Del på Facebook

Find os på Facebook