Del på Facebook

Hjemmebagte hveder! Hvidløgstilbud. Tilbud i planteskolen. Store bededags-åbent og lidt om faitrade på hjemmefronten.

Vi har åbent store bededag kl. 10–16 både i planteskolen, gårdbutikken og i cafeen, hvor vi serverer en meget enkel menu af de skønneste hjemmebagte hveder, vore egne cider, kaffe, the og vores egen hyldeblomstsaft.

Her finder du den ultimative opskrift på varme hveder…

Tilbud i denne uge og frem til den 1. maj

Alle indkøb i netbutikken på over 500 kr. ekskl. porto får en gavepose med yngleløg til den gamle sort hvidløg Estisk Rød. Du kan læse om dem nedenfor. Der er mange løg i posen, for de er ret små, og vi har nok at dele ud af i år.

Tilbud i planteskolen

I planteskolen har vi gudskelov mange gæster, som skal begynde med deres første have. Til dem og til andre, som gerne vil have mere frugt og bær eller flere krydderurter, har vi lavet to fine kasseløsninger:

Frugt- og bærkassen
2 hindbær, 1 stikkelsbær, 2 æbletræer, 1 ribs, 2 solbær
1.000 kr.

Krydderurtekassen
Timian, citronverbena, purløg, koriander, rosmarin, oregano, persille, æblemynte, jordbærmynte, hvidløg, vietnamesisk koriander, salvie
500 kr.

Hvidløg

Hvidløgene er endelig kommet i jorden, men de skal nu nok blive til noget, for de har stået hele vinteren i drivhuset i potter og vokset sig til. Vi har sat måske 5.000 hvidløgsplanter, så det har taget sin tid.

I år har vi 3 sorter: De meget dejlige, store slangehvidløg, som jeg i tidernes morgen købte hos hvidløgsmanden på det vidunderlige farmers market på Union Square i New York, og de fem løg jeg købte, er nu blevet til flere tusinde hvidløg om året.

Estisk Rød, som er en gammel sort fra Frøsamlerne, laver også enorme fed med et smukt, rødligt skind. Det er første gang, vi har nok til at kunne både spise og sælge af løgene, når de er klar. Vi begyndte med lige præcis sådan en pose med yngleløg som er ugens tilbud, og efter nogle år står der nu et par tusinde løg og vokser sig til store fede hvidløg.

Og så har jeg hjembragt en anden sort slangehvidløg fra Island, som en avler, vi besøgte deroppe, var meget glad for at dyrke på friland. Vi må se, hvordan den arter sig.

Slangehvidløg er en anden art end de almindelige hvidløg, man kan købe i supermarkedet.

De har i min mund mere smag og laver færre, men meget større fed. I midten kommer der en lang stængel, som i løbet af sommeren bugter sig rundt for at ende i en meget mærkelig, næbagtig blomst inden i et svøb. De er noget at det muntreste, man kan dyrke i haven, når de står der og slanger sig kælent og ad hinanden. »Blomsten« er dels bitte små blomster, dels runde fine små yngleløg, som også kan spises. De varierer meget i størrelse, men er skønne i maden. Hvis man sår yngleløgene, får man første år et pænt stort enkeltfedshvidløg, dvs. et rundt fed, som man også nogen gange kan købe i butikkerne. Året efter deler de sig til store hvidløg med mange fed. Men yngleløg af Estisk Rød kan faktisk på en enkelt sæson blive til et stort hvidløg, hvis man er heldig. Ellers kan man jo bare spise nogle af enkeltfedsløgene og lad resten stå vinteren over, for det er vinterkulden, der får dem til at dele sig. Man kan også tage dem op og tørre dem, og sætte dem igen til oktober.

Disse små yngleløg er ugens tilbud – se ovenfor.

Endelig er der elefanthvidløgene, som jo slet ikke er hvidløg, men en slags porre. Hvert fed er på størrelse med et almindeligt hvidløg, og de er bare sjove. På 1. sæson kan de blive til et enormt enkeltfedshvidløg, eller det kan dele sig til et enormt stort hvidløg med måske 6–8 kæmpefed. Hvis det ikke gør, skal det have en sæson mere. Man skal nok være indstillet på, at ens elefanthvidløg ikke brødføder verden, men de er smukke planter, som også blomster med meget høje stængler. Så vidt jeg kan se, går det ikke ud over produktionen.

De laver også små sideløg, som man kan pille af og plante ud for dig selv. Elefanthvidløg smager mildt og venligt af hvidløg. De er fine bagt hele i ovnen, et fed til hver, som man kan smøre ud over sit brød eller sin bøf efter overbevisning…

Hvis du ikke har nået at få sat hvidløg, er der stadig muligheder. Vi har lavet potter med planter af både Estisk Rød-yngleløg og store slangehvidløg i efteråret, og de vil give store hvidløg, hvis du planter dem ud i rækker.

Du kan også vælge at plante dem ud i en klump, så vil de måske ikke bliver så store, men til gengæld så har du et sted i haven, måske i en stor potte, hvor der altid er hvidløg, både tynde rigtige løg og masser af hvidløgstop, som er den skønneste krydderurt.

De vil dele sig, og yngleløgene vil lave nye planter, hvor de falder – det er det vi gør til eget forbrug. Og vi har klippet mange toppe til aftensmaden allerede.

En del af disse hvidløg kan du få i netbutikken…

Nogle potter er for store og tunge til at sende og kan fås i planteskolen.

Fairtrade i altankassen!

En af de bedste beslutninger i mit liv var at åbne en planteskole. Det er evigt tilfredsstillende, planteverdenen er endeløst fascinerende, man bliver bare aldrig træt af det, måske i kroppen, men ikke i sindet.

Der er masser af arbejde i det. I en tid, hvor planteskoler lukker på stribe, er det så også en udfordring, som ikke bliver mindre med tiden. Man skal passe og pleje, nusle og pusle, potte om og skrive skilte og hele tiden finde nye fantastiske ting, som gør det sjovt for både os og kunderne.

Der er billige planter allevegne, grotesk billige, Kirsebærtræer til en tyver, udplantningsplanter til en femmer, enorme krydderurter til en tier. Tankstationer, supermarkeder, kiosker, byggemarkeder – man kan vel også købe planter i bankerne snart?

Det ligner en stor variation, men i virkeligheden er det ret få forskellige planter, de har, som dyrkes som store monokulturer, og de kommer allesammen det samme sted fra. De kommer fra enorme konventionelle hollandske og afrikanske drivhuse, hvor jorden steriliseres, planterne – og dermed også medarbejderne – sprøjtes helt uden hæmninger, og man kan lave millioner af planter for ingen penge.

I opvarmede drivhuse med rigelig kunstgødning, vand og lys, og en dosis svampemidler og ukrudtsmidler hver gang man bare tror, de måske er ved at pådrage sig et eller andet, så vokser de som besat. Og bliver store og flotte på ingen tid.

Det er miljøbelastende, så det basker, alt for meget opvarmning, alt for meget transport, forurening og i sidste ende store billige planter af ret få arter og sorter, som dør når de kommer hjem, eller bare mistrives, fordi de er nogle sarte væsener, som er vant til dundyner og håndpillede rejer.

Alt det hverken kan eller vil sådan nogle som os og de andre rigtige planteskoler og plantemagere konkurrere med.

Det vi kan og arbejder med er planter, vi selv laver de fleste af, som vi dyrker på en måde, så de bliver små, stærke overlevere, som pines og plager undervejs, så de er klar til virkeligheden hjemme hos kunderne og har en overlevelsesprocent, som både vi og kunderne er glade for.

Vi arbejder med en meget høj biodiversitet, mange sorter, arter og sære eksistenser, som kan noget, vi har brug for. Planter, der vil trives i vores klima, som er blevet dyrket i mange, mange år, men også nye sorter, som kan noget særligt; smage virkelig godt, være exceptionelt smukke, eller særligt hårdføre.

Planter, der trives i haverne, som har bevist deres værdi gennem mange år, som udvider vores verden ved at kunne spises og smage skønt på nye måder, eller som måske bare bærer de bedste blommer, æbler, de mest intense krydderurter, de skønneste tomater og de mest utrolige chili.

Og helt nye ting fra hele verden, som vi også skal prøve, bare fordi det findes. Hvert år prøver vi mange ting, som viser sig at være helt fantastiske eller måske ligegyldige. Vi støver planter, frø, rødder og rhizomer op i hele verden, prøver dem hos os, og hvis de er gode, så sælger vi dem. Vi prøver at lade modelunerne ligge og skabe vores egne moder. Og vi kan da se, at rigtigt mange planter, som vi har introduceret her i landet, efterhånden ender i det mere mainstream sortiment.

Verden er stor og rig, og den prøver vi at formidle, i al beskedenhed i vores planteskole, haver og netbutik.

Der er en håndfuld andre planteskoler tilbage, som vil det samme, og der kommer gudskelov lidt flere til hvert år. Vi er ikke konkurrenter, vi er kolleger. Konkurrenterne er nogle helt andre, som er allevegne.

Det er såmænd så simpelt, at hvis der er folk derude, som gerne vil have, at vi bliver ved med det, vi gør, så skal man komme og besøge os og vore kolleger, bruge vores vejledning, få hjælp og så i øvrigt også lige købe sine planter hos os og hos de andre, som har gang i noget, der ligner.

Vi lever ikke af frisk luft og kildevand alene,, vi skal vi have mange glade kunder for at kunne fortsætte med det, vi har gang i. Fairtrade er ikke kun noget, der foregår i de varme lande,.

Tak for opmærksomheden!
Camilla Plum og Co.

Del på Facebook

Find os på Facebook