Vinterferien på Fuglebjerggaard

Indhold

  • Et virkeligt godt råd mod dræbersnegle
  • Knaldtilbud: 50% på mange varer i gårdbutikken
  • Åbent lørdag i vinterferien på Fuglebjerggaard
  • Mit lille nabohus er til leje
  • Nye lam
  • Fræseren Sveske
  • Opskrifter med citrusfrugter
  • Kom og vær med-dag: Beskæring af frugttræerne.

Åbent i vinterferien, mere knaldtilbud og udsalg

Vi holdt åbent sidste lørdag, og det var en større succes, end vi lige havde forestillet os, så vi gør det igen, for der er stadig mere på tilbud.

Vores egne frankfurtere, lammehals, lammekoteletter og lidt forskelligt andet kød og charcuteri sælges med 50% rabat for at give plads i fryserne. Vi har brug for at få dem tømt, så vi kan skrotte de gamle energislugere.

Der er stadig PIP-porcelæn på hylderne til 50%, og vi har sat en hele del andre ting ned med 50%: Porcelæn, køkkendims og -grej og kolonial.

Vi sætter resten af frøene fra sidste sæson, som jo vil spire fint, frem til 8 kr. posen, og alle Hansen is koster 10 kr. pr. styk, men 5 kr. pr. styk, hvis du køber en hel kasse.

Julepynten har vi simpelthen ikke haft stunder til at pakke ned. Vi har faktisk forrygende travlt, især med frøene i netbutikken, selvom sneen ligger tykt, og julepynten er der søreme også 50% rabat på.

Fårene er ved at eksplodere

Det ser i hvert fald sådan ud. De bliver mere og mere multikantede, og vi regner med en del lammefødsler i løbet af ugen. De første tre er kommet til verden. De kan med lidt held beses ved stalden, men får og køer går jo ud og ind som det passer dem, og det kræver måske lidt tålmodighed.

Den økologiske fræser – mød grisen Sveske

Grisen Sveske er stille og roligt i gang med at kulegrave hele køkkenhaven. Det er forbløffende at se, hvordan den kan vende selv frossen jord med sin tryne. Det foregår ved at vi fordeler vores enorme kompostbunker og den brugte halm i vores stalde på jorden i køkkenhaven, og så graver og regerer grisen og vender det hele ned i jorden, hvor det kan gøre gavn, mens den finder alle mulige små godbidder dernede. Den spiser også samtlige ukrudtsrødder, og den er gudskelov meget glad for både kvikgræsrødder og mælkebøtterødder. Jorden bliver fin og skal i princippet bare jævnes ud igen når frosten er væk, så er den klar til en ny sæson. Når Sveske så har endevendt et stykke, flytter vi den til et nyt. Det bliver alt sammen mere end klart til vi skal i haven og så engang i marts. Sveske er oven i købet enormt kælen og elsker at blive kløet på ryggen.

Et virkeligt godt råd mod dræbersnegle

Sidste sommer havde vi jorddækket med fejlgæret ensilage over det meste af køkkenhaven. Ensilage er mælkesyregæret græs, som er det der ligger i store hvide eller grønne baller over det hele ude på landet. Det er fornemt foder til dyrene om vinteren, men hvis der går hul på ballerne, risikerer man at de fejlgærer og rådner i stedet for at blive til duftende ensilage. Det er blandt andet derfor, vi ser med meget lidt milde øjne på urbane forældre på besøg, som synes at deres børn bestemt skal have lov at klatre på dem.

Nuvel, det er stadig græs, som jo er optimalt næringsrigt og letomsætteligt dækkemateriale til køkkenhaven. Jorddække handler jo både om at dække jorden, så den ikke tørrer ud, og sørge for mad til mikroorganismer, planter, orme og så altså også i høj grad snegle.

Man fraråder ellers jorddække i haver, hvor man har mange snegle, men det der sker i et jorddække med ensilage er, at sneglene elsker det så højt, at de lader planterne være. De bliver simpelthen nede i jorddækket. Selv i kålbedet og mellem georginerne var der dækket med ensilage, og de blev ikke spist!

Snegle kan åbenbart godt lide fortygget mad, og der kommer formentlig ikke flere snegle af den grund, for det er ikke mad de mangler for at formere sig.

Hvem vil bo på landet?

Mit lille hus ved siden af Fuglebjerggaard er til leje. Huset er fra 20’erne med køkken, bad og to stuer nedenunder og et stort brugbart loft. Huset er til at flytte ind i, men trænger til en kærlig hånd og en brændeovn. Det ligger på Hemmingstrupvej nr. 6 med en stor dejlig have til og er til leje pr. 1. april. Man kan tale om reduceret husleje mod praktisk arbejde. Send en mail til camilla@fuglebjerggaard.dk.

Matador-legatet

I gamle dage kunne man trække et kort med »Udbytte af egen nyttehave« i Matador på 750 kr., hvis jeg ikke husker forkert. Det er nok ikke med i moderne Matador, men det kommer vel snart tilbage. I denne indføring i markedsmekanismer, kapitalisme og medfølgende ryggesløshed forklædt som et spil, for det med at dyrke nyttehave er da noget, man må sige, at vi gør i Danmark nu igen.

Jeg minder om, at alle køb i netbutikken på mindst 1000 kr. i februar måned, vil udløse matadorlegatet på et eksemplar af »Camillas havebog«. Så får man både frø og den vejledning, man måske har brug for, både til nybegynderen og den mere garvede.

Nyt Kursus: Kom og vær med-dag: Beskæring af frugttræer

Christian Sørensen Sommer står for en dag, hvor der skal bestilles noget. Vi skal have beskåret alle vores frugttræer, og man kan være med til det, lære alt om, hvordan man gør, og vi serverer en frokost, kaffe og kage. Arrangementet
koster 50 kr. for forplejningen og finder sted 16. marts kl. 10–16.00. Tilmelding i netbutikken…

Man kan stadig nå at melde sig til Kom og vær med-dag – Uldsortering d. 21. februar kl. 10–16.00. Tilmelding i netbutikken…

Citrustid

Lige nu er appelsinerne allerbedst. Brug dem og de sidste pomeranser, de duftende bergamotter (som vi har i netbutikken stadigvæk) og citroner til disse her skønne sprøde vinterretter. Læs opskrifterne her…

God vinter
Camilla Plum

Del på Facebook