Nyhedsbrev om julemarked, fersk juleand og julegås, den skønneste julepynt og lidt om hvad der sker lige nu hos os.

Uanset om man vil eller ej, så er det altså snart jul, og vi er i fuldt sving med forberedelserne. Julemarkedet er om tre uger … selvom det er svært at forestille sig, når græsset er grønt og det hele nærmest ligner midt i oktober stadigvæk.

Vi har forberedt et julemarked præcist så yndigt og poetisk som vi plejer, som ikke er alt for vejrafhængigt, fordi det trods alt sjældent er snestorm 9 dage i træk, og hvor man kan komme en hverdag, hvis man gerne vil opleve stemningen og duftene, shoppe i ro og fred, nyde maden og hjemmebaget, men ikke vil have alt for meget trængsel og alarm.

I køkkenet sylter vi de sidste chili, laver kvædebrød og syltede kvæder, bager honningkage, laver brunkagedej, pakker sukat og krydderier, korender og ikke mindst alle de krydderier, som ikke kan undværes op til jul.

Krydderiblandinger til chai og gløgg

Jeg vil minde om, at vi laver et par meget fornemme krydderiblandinger til chai og hvid og rød gløgg.

Der er ikke sparet på de dyre krydderier som kardemomme og ceylonkanel, og der er til mange liter i en pose.

Se mere her…

Og opskrifter her…

Fersk julefjerkræ

Hvis du gerne vil sikre dig en fersk økologisk and eller gås, som kan afhentes lige før jul, så bestil den nu. Jeg har ikke så mange. De er store, økologiske, danske og slagtes lige inden jul. Bestil her…

Den sjoveste julepynt

Julepynten er på plads i butikken, og det er ekstraordinært sjovt og fint i år. Jeg har en hel grønthandler, jul i skoven, en zoo, en hundekennel, et julebord, en musikforretning, og arktisk julepynt så der ikke er et øje tørt. Du kan se det her, og få det lige til døren.

Jeg fik en tankevækkende besked fra en læser, som mente at gorillaer, auberginer og gravhunde ikke havde noget at gøre på juletræet, men man kan jo så sige hvad sådan nogle små arrige, knarvorne bæster som nisser og selvfede ærkeengle, som flyver rundt og besvangrer jomfruer og ellers er guds gorillaer i sager om afstraffelse og hævn egentligt laver på juletræet? Men enhver sin smag. Mit juletræ er fyldt med dinosaurer, musetrapper, pindsvin, pigeoner, skæve hjerter, slidte kræmmerhuse, isbjørne, Kochs juledyr, dorotheastjerner – og lametta, den ægte, gamle af bly, så er det sagt.

Økologisk Julemarked hos Camilla Plum
Fuglebjerggaard

30. november til 8. december
Hver dag 10–16.00

For hele familien

Hvis du gerne vil undgå trængsel og alarm, så kom en hverdag. Det er derfor, vi har åbent hele ugen.

Vores store smukke trælade er pyntet, lun, knaldhyggelig og meget landlig, og i år er det her, vi serverer den skønneste saftige porchetta, italiensk langtidsstegt økologisk svineskulder fyldt med hvidløg og krydderurter, en tyk, skøn krydret suppe uden kød i, nybagt brød, hjemmebag, hjemmelavet cider, og varme drikke.

I Traktørstedet har vi krydderiværksted, som dufter ud over hele landskabet. Her kan man se krydderiblandingerne blive til og få en kop krydret hjemmelavet chai. Der er krydderier fra hele verden, og man må gerne dufte og smage på dem alle sammen.

Bageriet kører på fulde omdrejninger som sædvanligt og spytter luciaboller med safran, julekager, småkager og surdejsbrød ud, lige til at få med hjem.

Gårdbutikken er ved at sprække i sømmene af julepynt, chokolade, specialiteter, vores egne syltesager, velhængt oksekød og lam fra egne marker, spegepølser, gaver til alt og alle, nymalet mel, kogegrej, bageting, vores berømte medister, grøntsager og vores egne pigeoner, økologisk pyntegrønt og frugt.

Der er gratis rundvisninger hos dyrene hver dag kl. 12.00 for børn og voksne.

Camilla binder den fineste adventskrans hver dag kl. 13.00.

Før du kommer til julemarked, er Valby hegn som skabt til en tur i skoven for at samle appetit. Stendysser og den smukkeste vinterskov.

www.visitnordsjaelland.dk/denmark/stendysserne-gdk619290

Hvad der sker lige nu hos os

Oktober og november er intense. Afslutning og nedpakning af hele dyrkningssæonen og forberedelse af den nye sæson før frosten binder jorden. Vi høster stadig frø i haven og har endelig fået tømt begge de store drivhuse for chili, tomater og alt det andet, der har vokset hele sommeren, blandt andet nogle helt utrolige kalabasser, som sneg sig ud af drivhuset i løbet af sommeren og lagde sig til rette oven på glastaget som dovne katte og bare voksede og voksede til de var 1½ meter lange. Vi rydder op i køkenhaven, tømmer bedene, lægger kompost på som en dyne, der skal holde jorden god og mumset hele vinetren, og sår overvintrende afgrøder i drivhuset: Cikorie, spinat, hestebønner hvidløg, rucola, koriander, radiser, og asiatisk bladgrønt, som kommer op i det tidlige forår, om naturen vil, og belønner os med bitte små spæde blade, når vi har allermest lyst til dem.

Vi ordner lader og stalde, for dyrene skal have mulighed for at gå ind i læ fra 11. november.

Vi har høstet vilde mængder løvhø, som er tørrede grene med blade på, som de kan få som ekstra vitamin- og mineraltilskud hele vinteren.

Vi har slagtet næsten alle studene. Der går kun en enkelt derude, som er lidt ensom, og som vi slagter efter jul. Man kan bestille 1/8 her…

Det er ikke slut med oksekød af den grund. Vi skifter bare race fra de kæmpestore Rød dansk malkerace til de mindre og mere håndterlige Jersey. Vi indkøber jerseykalve og ammekøer til foråret, som så med tiden vil blive til vidunderligt kød.

Fårene har været adskilt i væddere og hunner siden 1. oktober. Vi sætter dem sammen igen ca. 1. december, så vi ikke får lam alt for tidligt, selvom nogle af de gamle fåremadammer har sneget sig til at blive drægtige i utide, så nogle lam får vi formentlig allerede i februar. Vædderne er tre af vores egne, og de har de flotteste horn, som vi håber de giver videre til deres afkom. Planen er med tiden at få udelukkende får med horn, for de er smukke, kan forsvare deres afkom mod ræve, og så har de bare en helt anden selvfølelse, kan man tydeligt fornemme.

November, november, november.

Mvh.
Camilla Plum

Del på Facebook