Kinesisk 5-spice krydderi
 

Er en heftig, meget aromatisk krydderiblanding af stødte krydderier. Faktisk er der ofte langt flere end fem krydderier i, også i denne her.

De dominerende krydderier er stjerneanis og cassiakanel, med fenikkelfrø og sechuanpeber til at skabe et bredere, samlet smagsbillede.

 

5 spice er skønt i alt wokket mad med kylling og svinekød, og ikke mere stærkt eller mad-agtigt end at det også er perfekt som krydderi i kager, som for eksempel denne her saftige gulerodskage. Det er også fint at vende rodfrugter der skal ovnbages i, hvis det man spiser til, har en kinesisk tone.

 

 

 

 

Hoisinsauce  - Kinesisk barbecue sauce ;

1 dl skyllede sorte bønner

3 spsk. æbleeddike

1 halvt pillet hvidløg i skiver

Jordnødde olie til stegning

1 spsk. sesamolie

1dl palmesukker

1 tsk. chiliflager

1 dl lys, salt soya

måske lidt vand

 

Steg bønner, hvidløg og chiliflager i olie i en tykbundet pande eller wok til hvidløgene gyldner. Mos med resten af ingredienserne til en tyk, aromatisk, sødmefyldt, salt, syrlig og lidt stærk sauce. Enten i foodprocessor eller i panden. Smag til, ingredienserne kan variere meget, og saucen skal være både salt, sødlig, stærk og syrlig på en harmonisk måde.

 

Når kødsmagen og fedtmarmoreringen skal være på plads, kan man ikke bruge magert, tørt kød. Til gengæld skal det ikke være de dyre udskæringer. Nakke, bovblad eller bryst er bedst

Hoisin betyder 'sølækker', en antydning af dens fine salte østers-havsmag

Grillet svinekød med Hoisinsauce.- Char Sui

Til 8 personer
Cirka 1 kg fedtmarmoreret svinekød

Marinade

1 portion Hoisinsauce,

eller;
½ dl  Hoisinsauce
0,5 dl tynd, salt soja
palmesukker, ca. 4 spsk
3 spsk. sake eller sherry

2 spsk. Five spice krydderi

 

Kødet marines i den valgte marinade. Det må meget gerne marinere i 24 timer i køleskabet. Grilles over trækul, eller på en grillpande.


Det smager fantastisk til både jasminris og risnudler og en masse sprøde grøntsager.

Spis med agurkesalat, eller en kæmpesalat med røde pebre, fintstrimlet hvidkål, fintrevet ingefær, agurk, diakon i tynde strimler, og måske melon.

Mariner i æbleeddike, salt, peber og en smule sukker som til  agurkesalat. Spis med masser af frisk koriander og fintsnittede forårsløg.

 

 


 

Gulerodskage

3 stk.

 

750 g muscovado

4 dl olie

120 g valnødder

500 g mel

2 spsk bagepulver

9 æg

100 g rismel

1 spsk vanillepulver

3-4 spsk 5-spice revet skal af 2 citroner

375 g revet gulerod

300 g gule rosiner

 

Pisk sukker og æg skummende og luftigt, Bland nødder, rosiner, mel, rismel, bagepulver og krydderier grundigt. Rør først olien, og så alt det tørre i dejen.

Fordel i bageforme, de skal være ca ½ fulde, dejen hæver en hele del. Bag ved 165 grader til kagerne er færdige.

Prøv med en træpind i midten, hvis den kommer op uden dej på er kagerne færdige.

Kagerne kan glaseres med citronglasur, eller flødeostglasur. De holder sig friske i 14 dage, i køleskabet.