Fermenterede saltagurker og alle mulige andre grøntsager

2 l vand 60- 100 g salt 2 kg asier, drueagurker eller salatagurker en håndfuld af hver af egeblade, solbærblade, hindbærblade og kirsebærblade dildkroner 5 cm frisk peberrod et helt hvidløg, pillet i fed tørret chili efter smag 5 enebær 5 allehånde 1 dl starterkultur

Drueagurker prikkes, salatagurker og asier skrælles og skæres i halve, og kernerne tages ud. Kog saltlagen sammen med krydderierne. Skold bladene, ved at hælde kogende vand over dem. Skræl peberroden og skær den i tynde skiver. Skold sylteglas og gummiringe. Læg blade, dild, agurker, hvidløg og peberrod lagvist i gæringskrukke eller sylteglas med patentlukning. Læg et lag blade øverst. Hæld lagen lunken over, til den dækker agurkerne. Fordel starterkulturen i glassene. Der skal være plads til et pres øverst i glasset. Sæt et sylteglas, der passer ned i hullet på de store sylteglas ned oven i, og fyld dem med vand. Læg et klæde over hele arrangementet. Lad glassene stå på køkkenbordet i nogle dage, til den værste stormgæring er drevet over. Hvis der er boblet for meget af lagen ud af glassene hælder man mere lunken saltlage over, og lukker glassene. Sæt dem køligt til der holder op med at være bobler i glassene, det vare ca. en måned. Herefter holder de nærmest uendeligt, hvis man husker at tage agurker op med en helt ren gaffel. Mens mongoler og magyarer har mælkesyregæret på disse måder, har koreanerne udviklet en lidt anden metode, og med et helt andet resultat

Fintrevet pickles

Man kan bruge de grønsager der står i opskriften eller en blanding af de følgende: Hvidkål, glaskålrabi, blomkål, løg, savoykål, broccoli, asier, alm. agurker, drueagurker, squash, græskar, gulerødder, og tallerkensmækkerfrø

3 kg courgetter

½ kg løg

Lage:

900 g sukker

8 dl cidereddike

1 dl salt

1 spsk. peber

200 g sennepsfrø

3 spsk syltekrydderi

frisk peberrod og chili

Sennepskornene koges i rigeligt vand i 5 min. Drænes i et dørslag. Kog alle ingredienser til lagen sammen. Lad det simre 5 min. Køl af. Riv agurkerne og løgene groft, allerhelst på et mandolin jern, så det bliver lange, fine strimler. Et lignende resultat kan man opnå på foodprocessorens råkostjern. hak chili Lad grøntsagerne dryppe af i en sigte. . Rør det hele sammen, fyld i patentglas og stil det køligt i 3-4 dage. Skal spises i løbet af en måned. Smager dejligt til alt

Syltede Asier

5 kg. asier skrælles, flækkes og renses

drysses med 4 spk. salt og overhældes med kogende vand.

Trækker i et 1/2 til 1 helt døgn.

Skylles og skæres ud i passende stykker der lægges i glas

Kog en lage af ;

3 liter eddike,  1 1/2 - 2 kg. sukker, dildskærme og 1 pose blandede kryddrier koges med. evt. små løg. bringes i kog og hældes over.

Asierne skal være flydende for at holde sig sprøde, så brug rigeligt lage, bindes til når lagen er kold.

Langtidsholdbare syltede agurker i skiver

2 kg sylteagurker, asier eller alm. agurker.

500 g sukker

100 g groft salt

½ l æbleeddike

dildskærme el. frisk dild

4 cm frisk peberrod i tynde skiver

2 chili i tynde skiver

3 spsk syltekrydderi, eller mere

Agurkerne skæres i 5 mm tykke skiver. Kom dem i et patentglas. lagvist med krydderier, salt og sukker. Asier skal skrælles før de flækkes, kernerne tages ud, og man skærer dem i tynde skiver.

Hæld eddiken over og stil glasset et køligt sted eller i køleskabet. Ryst glasset jævnligt til sukkeret er opløst, så er agurkerne klar til at spise. De holder sig friske meget længe, hvis man husker at tage af dem med en helt ren gaffel. 

Syltede grønne tomater eller tomatillos

1 kg grønne tomater eller tomatillos

100 g salt

1 l vand

2 spsk 'Syltekrydderi'

300 g sukker

2 dl eddike

2 dl vand

5 cm peberrod

1 hvidløg

Kog salt og vand til saltet er opløst. Køl af. Prik tomaterne 10 gange hver med en gaffel og læg dem i lagen til næste dag. Kog vand, sukker, krydderier og eddike sammen til en lage.

Peberroden skal ikke med. Kog tomaterne i lagen i ti min.

Hæld dem op i et dørslag over en gryde.

Prop tomaterne i skoldede glas. Køl lagen af og hæld den over. Skær peberroden i tynde skiver

og læg den oven i glassene. Bind til og vent en måneds tid med at spise af dem.

Chili kan syltes i samme lage, de skal kun lige koge op.