Chili con carne

&

Avocado salat

 

Chili con carne

 

2 kg bønner, 1 chili, 1 hvidløg, sort peber, salt

2 kg oksebov

½-1 dåse Mexicansk krydderi efter smag.

3-4 dl olivenolie

1 kg løg i kvarter

10 røde pebre i strimler

salt 500 g tomatpure

6 dåser flåede tomater

100 g mørk, god chokolade

creme fraiche

frisk koriander

 

Bønnerne kan være store butterbeans, borlotto, canelli, brune, hvide. De skal blødes op fra om morgenen, i rigeligt koldt vand. Skyl og sæt dem over ilden i friskt, saltet vand med et laurbærblad, en chili, hele peberkorn, og et overskåret hvidløg. Kog op, skru ned og hæld vandet fra når de er knapt møre. Man kan også koge bønnerne dagen før. De skal køles hurtigt ned når de er kogt.

Skær boven i store tern på 3x3 cm. Ordn grønsagerne. Varm en meget stor gryde op med halvdelen af olivenolien. Heri steges først løg, og når de er brunet og ret bløde kommes krydderiet i. Steg til det dufter helt vildt. Tag det op. kom resten af olien i og varm op igen. Brun kødet( og benet) i gryden på alle sider. Kom peberfrugterne i og lad dem brune lidt med. Tilsæt tomatpureen, og lad den stege til den bliver helt tør. Så skal tomaterne i, og så løgene igen. Kom vand på til det står op om kødet, men ikke mere end nødvendigt, det kan man gøre undervejs hvis det truer med at koge tørt.  

Kog chilien sagte til kødet er mørt. Hertil kan man forberede dagen før.

Når chilien skal spises blandes kød og bønner. Hak chokoladen og kom den i gryden. Kog op og smag til med salt og peber.

Server med en klat creme fraiche, og et godt drys frisk koriander over.

 

Avocadosalat 
 

Salsaen bruges som dressing på en meget smuk salat af halve avocado. Beregn en avocado til hver. De skal være modne, og give efter for et let tryk, men ikke på nogen måde splattede. Skær avocadoerne over på højkant, og vrid dem fra hinanden. Pil stenen ud og skræl avocadokinderne med en lille spids, skarp kniv. Læg dem på et bræt og skær den fede ende i tynde skiver, men ikke helt igennem hele længden. Læg den på et fad og giv dem et lille vrid, så skiverne folder sig ud, hæld dressingen over. 
 

Man kan  Bruge de mumsede avocadoer til fyld i en meget skøn wrap, hvor resten af fyldet er nogle virkelig gode sticks med krydret oksekød. 
 

Tex-mex sticks med oksekød

til 4 personer 
 

600 g meget mørt og velhængt oksekød i flade, store tern

1,5 tsk. salt 
 

2-3 spsk Mexicansk krydderi

en smule olivenolie

en spsk limesaft 
 

Bland det hele i en skål, og lad det marinere et lunt sted i to timer, eller gerne meget længere, men så skal det i køleskabet. Stik kødet på træpinde der har ligget i vand en halv times tid, og steg dem på grill, eller en grillpande med en smule olivenolie på, ved høj varme til de er skønt brune udenpå. 
 

Spis med avocadosalaten, og masser af grøn salat og brød, eller rullet ind i lune hvedetortilla.