Frikadellekrydderi

Opskrifter med frikadellekrydderi

 

Vild forloren hare

Forloren hare kan være en fornem ret fra de borgerlige køkken eller en led og fed klistret affære med mel og for meget bacon. Denne her er som den skal være. Jeg har brugt pancetta istedet for bacon, fordi det giver en behagelig hårdhændet smag til kødet-og ikke er røget. Børn hader røgsmagen, men hvis man vil have røgsmagen med bruger man bare god, tyndtskåret bacon istedet. Hvis man vil dét, kan man lade være at jævne saucen der bliver hældt over haren, nøjes med at hælde mælk over, og så måske jævne den lidt bagefter.

Haren kan udmærket laves med oksekød, eller en blanding af okse og lam.

Til 6 personer

1 kg hakket vildtkød
3 æg
3 dl mælk
2 store revne løg
75 g spæk
2 skiver brød blødt ud i mælk
Salt
1 spsk ‘frikadellekrydderi’
5 store, meget tynde skiver pancetta eller bacon

Sauce:
1,2 l mælk
3 spsk smør
3 spsk mel
Råsyltede tyttebær
Lidt blå ost eller myseost
Tamari, japansk soya

Rør kødet sejt med salt og bland brød, æg, løg og mælk i.

Tilsæt peber, knust enebær og spæk. Rør så meget at farsen bliver jævn og luftig. Man må gerne bruge røremaskine.

Form farsen til ét stort eller to brød i bradepanden. Pak farsbrødene ind i pancetta.

Mel, smør og mælk bages op til en en tynd sauce, som hældes over dyret.

Bag ved 200 grader i 1–1œ time.

Hæld saucen fra, som højst sansynligt er skilt i mellemtiden, og det må den godt være. Smag saucen til med lidt blå ost, syltetøj og tamari.

Spises med kartofler, æblesalat og rårørte tyttebær.

Frikadeller med mynteyoghurt

Til 5–6 personer

1 kg hakket svinekød/lam/kalvekød
2 skiver tørt franskbrød, opblødt i mælken,
2½ dl sødmælk og så meget koldt, vand som farsen kan trække
Groft salt og knust peber
1 spsk. frikadellekrydderi eller timian, laurbærblad, oregano
1 meget stort revet løg og ½ friskt hvidløg
3 håndfulde krydderurt, dild, persille, ramsløg, hakket
2 æg

Rør alle ingredienser til det bliver en meget let, blød fars, der danner tråde ligesom en vellykket brød dej. Hvor meget vand farsen kan tage er meget forskelligt, men den skal være som havregrød. Jo mere man rører farsen jo lettere og luftigere bliver frikadellerne. Det handler om at få proteinet til at danne lange hinder som kan få farsen til at hæve, præcis som i bagning. Steg langsomt i smør eller olivenolie til de er dejligt brune på begge sider.

Yoghurt med mynte og ramsløg

3 dl drænet yoghurt eller 7 dl yoghurt drænet i dørslag med viskestykke til der er 3 dl tilbage
1 håndfuld finthakket mynte, ramsløg og frisk koriander
½ tsk. groft salt og 1 tsk, sukker
1 lille rød, finthakket chili
3 spsk olivenolie

Rør det hele sammen og lad det trække en times tid før det spises. Det tager tre timer at dræne yoghurten selv. Spis med frikadellerne, skønt brød, ovnstegte kartofler med frisk rosmarin og en grøn salat.