Æblekrydderi

 

Krydderiet smager bare virkeligt godt på æbletilberedninger af enhver slags. I en varm toddy med æblesaft, rom, honning og citron, i bagte æbler, i dejen til æblekager. Eller som her brugt som krydring af et lækkert knasende sukkerdrys på de bedste æblekager jeg ved.

 

Æblekage med æblekrydderi

 

Opskriften er stor, og man må gerne dividere, men når man er i gang og alligevel har hele køkkenet fedtet ind kan man jo bare spise den ene og fryse de to sidste kager til en anden dag. Rismel gør kager lette og gode i konsistensen. Kartoffelmel kan også bruges, men rismel er lidt bedre. Opskriften er mere udførlig end normalt, til glæde for dem der ikke synes kager lykkes for dem. Der er altid en grund, hvor smerteligt det ellers er at se det i øjnene. Prøv denne her til punkt og prikke, så skal det nok gå. Hvis man har nogle kvæder rives de groft og blandes med æblestykkerne.

Til 3 kager

 750 g rørsukker

750 g smør

500 g hvedemel

100 g rismel/kartoffelmel

1 spsk bagepulver

9 hele æg

mindst 2,5 kg æbler

 3 spsk æblekrydderi

200 g strøsukker

 3 springforme

Skær æblerne i både, fjern kernehuset, men lad skrællen blive på. Smør to store eller tre mindre springforme med smør. Rør smør og sukker hvidt. Dvs. at det skal blive luftigt som en smørcreme, og sukkeret skal være helt opløst. Hvis man springer over her bliver kagen tung. Rør æggene i ét ad gangen, og sørg for at de er helt optaget i dejen i mellem hvert æg. Hvis man springer over her skiller dejen, bliver fedtet og vil ikke hæve.

Rør mel, rismel og bagepulver sammen og sigt det over dejen. Vend rundt til melet er helt fordelt. Sigtningen betyder lettere dej, og jo mere nænsomt man vender rundt , jo lettere bliver kagen. Der er ingen fidus i at komme mere bagepulver i. Det får ganske vist dejen til at hæve helt vildt, men det smager grimt, og den klasker da også sammen igen inden den er færdig­bagt.

Fordel dejen i formene, den skal kun nå halvvejs op. Tryk så æblestykkerne godt ned i dejen, så den bliver helt fyldt op med æblestykker.

Bland æblekrydderiet med strøsukkeret og drys over kagerne. Bag kagerne ved 170 grader til de er færdige. Det tager alt efter ovnen 35 min til en time.  

Kagerne holder sig lækre i mindst 5 dage. Men det skal være et køligt sted der ikke er køleskabet. Køleskab gør kager tørre.